Saturday, August 29, 2009

Doraemon juga pandai menganyam ketupat...

hari jadi aku jatuh pada hari raya ke-5 tahun ini...
ahh...aku tidak berdebar langsung...
kelakar ada la...
ia mengingatkan aku kepada tahun-tahun yang lepas,
tentang hari jadi aku yang dianggap paling berjaya dalam sejarah Greek...

tahun lepas,2008...
hari jadi aku jatuh pada bulan Ramadhan...
aku tak mengharap langsung,sebab ia men
gingatkan aku tentang aku sudah agak lanjut usia,dan masih tiada teman hidup...(hah...adik2,abang single lagi taw~)
2008,tahun lepas -hari jadi aku yang ke-22.
aku berada di kampung bersama mak,wan dan seluruh famili...
mak mahu buat surprise...
dia beli kek...besar...aku hampir teruja...dan aku buka kek itu,dan tertulis...

" Selamat Hari Jadi Along Ke-23 "


umur aku time tu 22...ahh...mahu kecil hati...
tapi aku tahu,mak aku sayang aku...dia tak ingat sikit je...
aku tak marah...dan,mungkin juga itu isyarat mak aku bahawa dia mahu menimang cucu lebih awal...(adoi~)
melihat aku dengan muka cengkerik, wan aku mengambil hati...
beliau membeli kek mahal di Baker's Cottage dan membetulkan umur aku yang sebenar...22 tahun.
dan berbuka puasa hari itu,famili aku semua makan kek keju...dan masing-masing berlagak seperti berada di Australia, dan adik aku dengan slamba, berdialog begini...

" Hey~ what dai is todai? " (what day is today?)

***

beralih pada tahun 2007...
aku di Melaka, berdua sahaja dengan mak aku...
seperti biasa,aku langsung tak harap apa-apa...
aku balik kerja hari itu, aku tengah syok layan game Football Manager...
mak aku pulang dari kerja, dia berkata kepadaku...

" Along,Selamat Hari Jadi!!! "

Heh~aku tersenyum...tergamam konon.dia hulurkan kek bersaiz mini...
aku tak sangka...
aku buka kotak kek, dan terus terkesima...
kek comel cip coklat, dipakejkan bersama patung Doraemon!
aku menjerit...

" MAKKK~NAPE DORAEMON!! "

(aku mengharapkan Shin Chan,atau sekurang-kurangnya Spongebob)

mak aku berkata...

" Alaa...kau kan suka kartun,jadi,mak beli la Doraemon tu..."



gambaran beberapa ekor Doraemon, dan adakah ia ada kena mengena dengan aku??


Aku tergelak sorang-sorang malam itu...
terharu mungkin...atau kelakar..
aku tahu mak aku sayang aku....
dan kek coklat itu aku rasa sungguh enak...

*Perhatian : ini adalah cerita benar, aku tidak mereka-reka...
serius...

8 comments:

p a n y said...

hahahha what dei is todeiii??

-en.sani- said...

itu adalah slanga Australian ala-ala Steve Irwin....

-en.sani- said...

ahh...lupa pula...adik saya tidak pandai menangkap ular dan buaya pun...beliau cuma reti melarikan diri dari lipas....

Anonymous said...

en.sani manjeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!!
x boleh blaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!
haha!!!

-miera-(bukan nama tipu)

-en.sani- said...

mak sayam haku!!! lalalala~

Anonymous said...

hahaaha...ada ke besday boy mak bagi doraemon..tak rock langsung!!!

-en.sani- said...

tu ok lg...ade org tu dressing macam budak skinhead,tapi bila terpijak katak, hilang suara jantan dia...selang 2 hari,demam panas...

nadya sayda said...

hahaha suwiit la mak kamu ni~~