Wednesday, September 9, 2009

Doraemon pun kadang-kala lalai dan kurang mahir berbicara seperti melayu alihbahasa....

pagi-pagi.pukul 8.30 pagi,aku jalan-jalan di Tun Siti Hasmah Digital Library, MMU Cyberjaya.
aku terpandang sebuah beg sandang kecil warna coklat di tepi dinding.
aku belek...aku buka beg itu, dan....

kembali selepas iklan....

okay,tak kelakar...

ada 2 buah wallet kepunyaan seorang lecturer dari Jepun...
ya~ini serius...berserta passport Jepun, dan beberapa barangan peribadi miliknya...

aku buka wallet...
WOW!!
RM 350 + Japan Yen 25000 + kad kredit Gold + kad kredit Silver + bla...bla..bla...
ini serius!!! jangan gelak okay!!

aku bawa beg itu ke pejabat aku...
aku check kad nama tuan punya beg...

Kozo Kobayasyi
macam pelakon lagak ngeri jepun namanya...

okay, tipu. aku tak pernah tengok cerita Jepun....(kecuali Doraemon,Shin Chan,Ultraman,Detective Conan,Upin-Ipin,Kerana Air Mata Ain...eh....)

aku hubungi nombor yang tertera pada kad nama.

(..................................)
malas aku mahu taip butir percakapan aku dengan dia. sebab dia tak mahir berbahasa Inggeris, jadi, aku adjust sikit bahasa Inggeris aku sesuai dengan kondisi di hujung talian.

15 minit kemudian.

En. Kozo Kobayasyi datang ke pejabat aku...
dan, terpancar riak wajah yang sangat-sangat bersyukur hendaknya...
dan, aku tidak sangka, dia melutut depan aku sambil mengucapkan terima kasih dalam bahasa Inggeris+Jepun...aku anggap dia ucap begini, "terima kasih banyak-banyak si kacak,awak la yang paling baik di Cyberjaya ni!!"<---ini aku anggap je...sebab aku tak paham apa dia cakap...

walaupun aku tidak faham sangat bahasanya yang menggabungkan Bahasa Inggeris dan Jepun serentak, tapi, aku tahu dia sangat bersyukur...

setelah selesai aksi-aksi lucah itu, En. Kozo Kobayasyi yang hampir menangis sebab terharu telah menunjukkan aku sekeping kad topop RM 50 kepadaku...
dia hadiahkan kad topup yang belum diguna itu kepadaku...
aku tolak lembut...(sebab aku melayu sejati.okay,tipu lagi...aku pan asian)
tapi, sekali je aku tolak, kali kedua dia offer, aku terus rembat...(hahahaha!!!)

sebelum berpisah, dia tepuk bahu aku dan sekali lagi mengucapkan 'Thank You' kepadaku dalam gaya Pearce Brosnan dalam filem Tailor of Panama...
aku jawab...

Sama-sama Nobita!!!

nasib baik dia tak dengar.

***

6 comments:

kanabis said...

die mcm nk nangis,buka psl trharu..
die takot..
sbb trjumpe T-REX dlm MMU..
haha!!!!!
watashi wa yakuza amikei!

-en.sani- said...

err..miss kanabis,harap maaf..blog saya tidak dibenarkan mencarut...nanti kena ban ngan RTM...

tanpa nama said...

tang nobita tu macam siallll...hahahahaha!!!

-en.sani- said...

dah macam sial kau gelak nape? kang tak pepasal singgah kayu hoki kat blakang kau kang....

hantu galah said...

kalau aku tu, dah ambik dah duit 25 ribu yen tu...pastu tipu mak aku balik raya,cakap aku keja oversea..

-en.sani- said...

tu la kau, manjang tipu mak kau je...kang org tua tu buat rendang daging labi-labi,kau marah plak...