Sunday, August 28, 2011

Selamat

Selamat Hari Raya Aidilfitri yang ke-25!

Jumpa lagi 2 minggu.

Keh keh keh...

Friday, August 26, 2011

Nora

Sentiasa doakan Nora kuat semangat
Sentiasa doakan Nora cepat sihat
Sentiasa doakan Nora gembira ke akhir hayat
Sentiasa doakan Nora panjang umur dan rezeki yang hebat
Sentiasa doakan Nora dan aku kekal berjabat
Rinduku adalah semangat
Jangan sesekali kata putus asa itu penamat
Dalam hidup selagi tarik udara bersih Tuhan, selagi itu kita boleh senyum hebat
Aku cintakan kamu ketat-ketat.

Nora, aku sedang senyum padamu.
Ambil senyumku, lekat di tulang temulangmu,

Aku hanya berikan kamu tulisan
dan berkeping-keping cinta buatan tangan,
Ambillah sebanyak mana kamu mahu.
Percayalah, itu sangat rare, sayang...
Aku ukir,
khas untuk kamu.


Thursday, August 25, 2011

Pantun raya saya

Kring kring kring itu bunyinya blekberi,
Tekan angkat, say "Hello, sayang..."
Malam raya sibuk tekan kabaid buluh duri,
Raya kedua nurse suap bubur kat Hospital Klang.

Pung pang pung pang itu bunyinya mercun,
Duduk bersila depan speaker lagu rindu.
Ampun maaf raya habis mata basah lencun,
Tiga hari berlalu, tipu bini, tipu laki, tipu abah ibu.

Pin pin pin itu bunyinya proton saga,
Buat loan lima angka semata nak raya,
Lambat sikit drive pun dah tak apa,
Ops Sikap tak kenal kau ayahanda putra, anak tok ketua.

Trang tang tang itu bunyinya vespa,
Makan nasik lauk kuah megi,
Bila tak balik kampung, rindu oh mama, oh papa,
Dah balik kampung, tidur bawah kipas speed tinggi.

Dup dap dup dab itu bunyinya jantung,
Seat honda cub kibas tengah hari panas,
Buat kamu yang asik baca berkunjung,
Selamat Hari Raya Aidilfitri, aku ucap sedikit culas...

-en.sani-


Siapa dapat kad raya daripada aku, korang memang penipu...

Ha Ha Ha!


Wahai...

Bila bulan berubah colour,
mimpi ngeri seperti di atas kepala
bermain-main setiap masa,
tidur pun tak lena,
rasa nak hiris pangkal dada...

Wahai mimpi ngeri,
kalau kau terer, mari kita showdown!

Tuesday, August 23, 2011

Cerita marah saya

Satu perkara luar kawalan yang paling benci untuk aku handle ialah marah. Aku tak suka marah marah. Sebab kalau marah, aku akan hilang sebahagian daripada pertimbangan diri dan potensi menjadi manusia yang bebal dan jenis sepak pintu semasa marah adalah tinggi peratusannya. Malah, marah aku juga ambil masa yang lama untuk reda selagi tidak melibatkan makwe punya shoulder to lay on. Peh, ayat kau macam Maria Sharapova.

Semalam petang, bawak ke hari ini, aku sudah 'ter'marah satu kali. Marah jenis kiri kanan depan belakang punya masalah. Aku marah kepada diri sendiri. Ingin saja aku sepak perut sendiri, apakan daya kaki tak sampai.

Bila aku marah, nafas akan turun naik secara laju dan tidak teratur. Jantung berdegup kencang. Dahi mula berkerut. Muka jadi ketat. Mulut jadi bisu. Kalau bercakap pun not yang amat rendah. Mudah nampak kecik je semua orang yang lalu lalang. Kalau orang buat silap, memang carut meniti di pinggir bibir.





Kemarahan aku yang semalam terbawak-bawak ke hari ini. Nafas laju turun naik tak keruan. Kejap pantas, kejap slow.

Dah nafas turun naik tak keruan, entah mana la datang lalat buah dalam opis aku ni, terbang area hidung.

Tersedut.






Err...korek hidung tak sengaja dengan korek hidung terdesak satu situasi yang sama kan? Tak berdosa kan? Tak batal puasa kan?

Ingat sayang...

Ingat sayang, cinta adalah perkongsian hidup. Daripada mencari kesalahan, kenapa tidak memperbaiki saja keadaan? Percayalah kataku, kalau seratus kesalahan yang ingin kamu cari padaku tika kamu marah, bukan seratus yang akan kamu jumpa, tapi seribu.

Realitinya, banyak sebab untuk kita ketawa dan gembira, tetapi mengapa kamu pilih untuk menangis?

Percayalah kataku, kalau seratus kesalahan yang ingin kamu cari padaku tika kamu marah, bukan seratus yang akan kamu jumpa, tapi seribu. Mungkin sejuta.


***

Aku tidak diberi masa yang cukup di celah-celah sayap malam untuk membuktikan aku juga bawa sinar. Walaupun sinar itu hanya sekecil zarah.

Monday, August 22, 2011

Duit raya

Hari raya dah nak dekat. Gaji tak keluar lagi. Persetankan dengan shopping raya, aku tak 'into' sangat scene shopping raya ni. Orang pergi beli baju, aku masuk kedai buku beli novel. Bongok tak sudah. Untuk rekod, aku hanya beli sehelai seluar untuk raya ini. Baju melayu aku repeat pakai untuk 3 tahun berturut-turut. Aku dah suruh wan kecikkan sikit sebab aku dah kurus *baca dengan nada riak dan not tinggi*.

Tahun ini aku sengkek sikit. Duit raya untuk famili entah aku boleh support ke tak lagi macam tahun-tahun lepas.

Kepada anak-anak buah, sepupu sepapat aku yang kecik-kecik bersusun macam hamster tu, aku mintak maaf. Tahun ni bukan tahun untuk berseronok-seronok dengan duit. Aku bagi duit, korang beli Tora datang lagi la, beli aiskrim Malaysia la, beli kad kuasa Ben 10 la. Cuba lah bawak-bawak menabung. Buat penat tivi tu buat iklan memberi contoh menabung itu adalah amalan yang mulia dan boleh beli rumah banglo kalau dah dewasa kelak.

Jadi, tahun ni, kepada anak-anak buah, sepupu sepapat yang kecik-kecik tu, aku akan bagi sampul di bawah ni saja. Ingat senang ke nak dapat?


Ini sampul aku jumpa masa kemas almari kat kampung hari tu dan terus terfikir niat jahat disampingnya.


Ingat wahai adik-adikku, prosperity lebih penting dari wang ringgit. Ingat tu sampai tua. Kau orang pasti akan menyesal satu hari nanti kalau kau orang tak ambil nasihat aku ni dan simpan serta pateri di lubuk hati yang paling dalam.


Selamat Hari Raya Aidilfitri. Dah buat silap, ayat kena madu. Kena ingat!

Friday, August 19, 2011

Sekeping cinta yang adil

Otak aku hanya fikir Nora.

Macam mana aku nak tulis blog ni?


***

Sedang membayar dengan harga yg tinggi utk sebuah cinta yg agung. Walaupun otak aku asyik fikir hal-hal positif untuk menyedapkan keadaan, tapi nampak gaya, kita akan buat sesuatu yang gila bila keadaan mendesak.

Kawan-kawan, tolong aku! Aku rasa, beberapa hari mendatang ni, aku akan buat kerja gila untuk sekeping cinta yang adil.

Tuesday, August 16, 2011

MMS

Aku dah agak dah dari mula, mesti benda ni jadi problem kalau dah ramai sangat terlibat. Nak-nak pompuan yang ada perangai MMS ni. Aku dengar pun hangin satu badan. Jenis tak boleh tengok orang senang.

Apa, korang ingat korang ramai beregu MMS, kitorang takut? Hey, ini Roy la. Hati kerassss!



Oh, ya. MMS tu ialah Mulut Macam Sial.

Monday, August 15, 2011

Memori sahur saya

Tahun 2001

Bangun sahur. Pukul 5.40 pagi. Dah terlambat. Aku jadi tak keruan. Sah wan tak kejut aku bangun. Atau dia kejut, tapi aku liat nak bangun. Dan macam-macam spekulasi lagi timbul akibat ketidakbangunan aku untuk bersahur. Mimpi bidadari berada pada ranking paling atas.

Dah lambat bangun, air semua tak sempat nak teguk. Nasik apatah lagi. Wan dan atuk sindir pedas dari dapur. Tapi aku buat muka steady. Masa umur baru nak 'up' masa tu, muka steady aku memang betul-betul punya steady.

Aku masuk bilik, dan karate bantal tanda protes.


Nyit nyit nyit nyit...

Perlahan-lahan aku menoleh ke arah bunyi itu.

Nyit nyit nyit nyit...

Bunyi itu datang dari arah akuarium.

Nyit nyit nyit nyit...


Sayup-sayup dalam samar cahaya lampu tidur aku lihat seekor ikan gapi sedang menjamah dedak warna merah dengan lahap. Kemudian ikan itu membuka mulutnya besar-besar dan menyedut air akuarium dengan muka kerek, seraya memandang ke arahku. Ada riak senyum di muka ikan yang diberi nama Shafiq itu.



Aku?

Aku perlahan-lahan menadah tangan dan berdoa memohon untuk menjadi ikan gapi.

Friday, August 12, 2011

Menumpangkan ustad

Petang Selasa hari tu, pukul 4.30 petang lebih sikit, aku dan En. Azhar turun dari opis untuk pulang ke rumah. Aku menumpangkan En.Azhar yang kebetulan satu perjalanan yang sama. Petang itu panas terik. Jenis kalau keluar opis, mata jadi kecik kecik menahan silau.

Aku memandu kereta di satu jalan yang lengang. Kemudian nampak seorang ustad muda yang berjalan kaki menuju surau. Jauh juga surau kalau nak diikutkan. Berlecak jugak celah kelangkang ustad tu kalau bawak berjalan dalam panas terik ni.

En.Azhar mencadangkan aku untuk menumpangkan ustad muda itu sekali memandangkan surau itu berhadapan dengan rumah En.Azhar. Aku setuju.


"Assalamualaikum, ustad. Mari la sekali saya tumpangkan ke surau," kata aku dengan not rendah dan menantu pilihan.

"Waalaikumsalam, eh, takpe la...saya boleh jalan kaki. Dekat je ni," balas ustad muda lembut.

"Panas ni ustad, mari la sekali, saya pun kebetulan lalu depan surau," ajak aku lagi sambil mem-follow kelajuan ustad muda berjalan.

"Baiklah, terima kasih, alhamdulillah..." jawab ustad muda lembut dan tersenyum. Aku menghulur salam.


Ustad muda membuka pintu belakang dan terus duduk. En. Azhar menghulur tangan ke ustad muda dan bersalam. Mereka kenal antara satu sama lain.




Tanpa warning dan sebarang petanda, tiba-tiba CD player kereta aku berbunyi;

"Baby, baby, baby uuuuu, like baby, baby, baby nooo, baby, baby, baby uuuuu, I thought you'd always be mine, mine.... " dengan volume tinggi.


Aku rasa sungguh loser masa tu.

Thursday, August 11, 2011

Maafkan dosa semalam

Katamu,
Biarkan saja aku di sini,
mengikut caraku,
apa yang ku mahu,
sebagai balasan silap lakumu,
semalam.

Kataku,
Tidak, aku di sini memerhati,
kisah dan caramu,
masih mendambakan nasihat manismu,
walaupun aku pernah salah dan melukaimu,
semalam.

***

Biarlah aku jadi wira yang tidak didendangkan.
Kerana hidup ini seperti cerita hindustan.
Banyak keajaiban, dan silap mata kebetulan,
Selagi tidak melibatkan dosa-dosa hitam.


Aku perlukan kamu, sayang.
Maafkan dosa semalam.
Sekurang-kurang, beri aku peluang.
Untuk create kisah cinta esok dan akan datang.



-en.sani-

Wednesday, August 10, 2011

Apa yang aku nak Hari Raya ini?

Hari raya ini aku cuma mahukan sebuah keluarga bahagia untuk bergelak ketawa. Di samping kekasih hati yang dicintai.

Persetankan dengan baju baru, kasut baru, sependa baru. Tak penting.

Boleh?

:)

Monday, August 8, 2011

Cinta bukan bersebab

Selalu orang bertanya kepada aku ;

"Kenapa kau cintakan dia eh?"

Aku terpaksa berikan jawapan klise, yang pada hati tidaklah aku setuju. Hanya secebis jawapan penyedap hati si penyoal. Kerana matanya macam jeli lah. Kerana rambutnya macam spageti lah contohnya. Itu contoh ye.

Jawapan sebenarnya ialah, aku tiada sebab untuk cinta yang hadir. Ia datang secara rohani dan automatis. Yang tidak boleh diungkap dengan kata, ditulis dengan tinta.

Jangan jadikan cinta itu bersebab. Cinta suci tidak pernah mempunyai sebab. Cinta suci tidak akan bersebab. Cinta suci tidak boleh bersebab. Kerana jika cinta itu bersebab, kesucian cinta itu boleh dipertikaikan oleh apa sahaja.

***

"Aku cintakan kau kerana kau cantik, dan bibirmu seperti embun di kelopak mawar, sejuk, merah dan suci..."

"Andai kata satu hari nanti, aku kemalangan, dan aku kehilangan mukaku, kehilangan bibirku, maka tiadalah sebab lagi untuk kau mencintai aku?"


Jika cinta itu bersebab, ia akan lemah dan tiada imunisasi. Biarkan ia datang sendiri, dan ia takkan hilang. Selagi kamu pelihara kesuciannya.


Selamat pagi Bangladesh

Sahur. 5 pagi tadi.

Treett...(sms masuk)

Dari adik pompuan.


"Along, pencil box orang ada dalam kereta kau eh?"


Kau ingat kereta aku kabinet?


***


Pagi tadi check dalam kereta. Ada pencil box pink polka dot.

Aku smackdown tiang letrik.

Friday, August 5, 2011

Ambil

Dia : Abg dah bagi hati abg kat Nia. Tapi, ada lagi yang Nia ambil dari abg...abg sedar tak?

Aku : Erm, Nia ambil apa lagi?

Dia : Nia ambil tulang rusuk sebelah kiri abg...hihihi...


***

Masa aku dicuri lagi
demi mencuri hati, seorang puteri.
Buat pengubat hati
juga pelengkap rusuk kiri.


*petikan Zahiril Adzim.

Thursday, August 4, 2011

Apa ada di kampung? - Part 2

Lupakan lukisan aku yang macam budak darjah 3 tu, aku terjumpa kotak Converse ni di sudut hati almari baju yang paling dalam. Nak tahu apa ada dalam ini kotak? Aku pun dah lupa. Perasaan dia masa ni macam nak buka hadiah krismas okay. Wajah berseri-seri lepas tu jantung ada sound effect gendang cina.

Bismillah...


Tadaaaa.... ohh...thank you Santa!

Okay, untuk pengetahuan, ada sebahagian permainan ini aku dah kumpul lebih 15 tahun okay! Memang memori. *Achummmm!!!* Bersin habuk.


Dan inilah dia wajah kesayangan hamba. You make me sick, Woody! Hoh, terus bercakap omputeh.

Tiba-tiba teringin nak gantung si Woody ni dalam kereta. Boleh sayang? Tak jeles kan?
*Achuuummm!*


***


Okay, lupakan kejap memori kat bilik aku, kita pergi dapur jap. Orang tua-tua cakap, kalau badan masuk habuk banyak sangat, elok la pergi makan. *Alasan*


Untuk pengetahuan, teh hirameki tu aku buat sendiri tanpa bantuan wan okay! Kagum tak? Tak kagum takpe, sebab bukan susah pun. Iye, tak payah la pandang sinis kat aku. Aku tahu la aku tak reti! Tapi teh tu aku buat penuh kasih sayang yang korang sendiri tak mungkin dapat curahkan ke teh yang korang buat. Kan? Hoh. Falsafah.



Okay, ini rare. Pernah korang makan lemang salut coklat? Siti Nurhaliza pun tak pernah i tell you!

Lepas tu, pergi kat depan rumah, makan berkiblatkan Gunung Tampin. Memang heaven. Nampak tak pokok kaktus besar tu? Nampak tak? Kaktus tu dah ada sejak aku sekolah lagi tak silap masa form 1. Tiap-tiap pagi, bunga kaktus tu kembang dan akan kuncup balik bila matahari naik. Heaven kan?

Minggu lepas, aku bangun pagi-pagi, rembat aiskrim adik aku sekotak besar, dan aku makan sampai habis kat sini sambil tengok bunga kaktus berkembang. Orang cakap, makan aiskrim boleh hilangkan tension. Dan seeloknya pagi-pagi, manjakan mata kita melihat tumbuh-tumbuhan hijau. Baru la boleh sihat dan kuat macam Hulk.




Okay, sekarang apa kata kita....


BERSAMBUNG...

Wednesday, August 3, 2011

Apa ada di kampung? - Part 1

Masa balik kampung hari tu, tiba-tiba aku teringin nak jenguk bilik tidur aku yang kedudukannya agak berasingan dan aneh dari bilik tidur lain di situ. Bilik aku telah diubahsuai dari sebuah stor tingkat atas atau lebih dikenali sebagai peran, kepada bilik tidur yang solid dan agak steady. Ada satu masa, aku setting ala-ala Ikea dengan memuatkan perabot ganjil iaitu sebuah pasu bunga warna pelangi sebanyak satu unit sebagai penaik semangat.

Sejak aku berhijrah ke Kolumpo, bilik ini tidak pernah digunakan oleh sesiapa kecuali untuk menyimpan barang-barang peribadi aku dan adik lelaki aku.

Lagi satu, bilik ni dah banyak habuk. Tak berjaga sejak aku meninggalkannya. Kalau antibodi tak kuat, seeloknya jangan la nak memandai-mandai naik. Pernah seorang sepupu aku meracau tengah malam hanya sebab alah dengan habuk. Besok pagi pergi klinik doktor bagi ubat kumur. Bodoh.

***

First sekali aku geledah ialah kotak isi barang-barang dan lukisan lama aku. Sayang sungguh semua lukisan yang berusia hampir 10 tahun ni ada yang dah dicemari air hujan.










Ini apa benda aku nak cerita ni? Takde modal langsung.


BERSAMBUNG...

Untitled

Dalam perit-perit hidup itu, takkan sekali pun tiada kau rasa bersalah dan ingin dimaafkan?


***

Tak salah rasanya minta maaf berkali-kali.

Sekurang-kurangnya kita sedar, yang kita tidak selalunya betul, kan?

Monday, August 1, 2011

Kek coklat untuk Ramadhan saya

Selamat menyambut Ramadhan semua!


Pagi tadi sahur pertama. Aku tiada apa-apa untuk bersahur kecuali setengah kilo kek coklat buatan adik perempuan aku masa kat kampung semalam. Kau orang pernah tak sahur makan kek coklat? Ye, tuan-tuan, makan kek coklat masa sahur ni hanya orang Sweden je boleh buat.

***

Aku tengah merayau-rayau kat pekan Tampin. Nak cari lemang dengan daging nak buat rendang. Tiba-tiba henpon berbunyi lagu Nazam Lebaran minta diangkat.

"Along, tolong beli tepung gandum sekilo. Lepas tu tolong beli serbuk koko Van Houten satu tin. Nak buat kek coklat!" kata adik perempuan aku di hujung talian.

Aku masuk pasaraya Giant. Cari tepung gandum satu peket. Lepas tu cari serbuk koko Van Basten ke ape entah nama dia tadi. Van der Sar bukan. Van der Meyde pun bukan. Roy Azman lagi la bukan.

Akhirnya, dapat cari. Tapi ada masalah. Satu tin kecik serbuk koko tu mahal ya amat. Mana cukup duit. Duit bawak cukup-cukup, yang lain CIMB pegang. Apasal mahal sangat koko? Koko tu patut kerajaan wartakan sebagai barang kawalan. Macam petrol. Baru lah peminat-peminat coklat macam aku jadi produktif dan berdaya saing.

Aku belek-belek lagi rak serbuk koko tu, ada lagi pilihan koko lain yang lebih murah. Ya, lebih murah dan nampak tak berdosa kalau beli.



***

Serbuk Koko Cap Kijang.

Adik aku punya mengamuk....pehh...toksah cakap la.

Aku pulak macam biasa, suruh dia bersabar sebab esok pagi nak puasa. Kena redho.