Wednesday, September 28, 2011

Dua puluh lima

"Buat abang yang ku sayang, Nia nak ucapkan happy birthday untuk abang. Semoga hubungan kita kekal selamanya and hope dapat kawin cepat. If Nia bukan orang yang pertama yang wish untuk abang, Nia tak kisah. 'Coz Nia pun tahu, Nia bukan orang pertama dalam hidup abang, kan? Apa pun, sekarang Nia je dalam hati abang, kan? I love you so much..."

25 September 2011, 12:01am.

***

Titipkanlah cahaya terang,
yang tak padam didera goda dan masa.

Aku tersesat menuju hatimu,
beri aku jalan yang indah,
Izinkan aku lepas penatku,
untuk sejenak lelap di bahumu.



*Plink*

Monday, September 26, 2011

Dua puluh lima

"Happy birthday...semoga panjang umur, murah rezeki and dipermudahkan segala urusan. Apa yang penting sekali, moga-moga tahun depan dapat la kawin ek. Akak sayang adik akak yang sengal ni. Esok datang rumah ok...wajib. Esok akak masak untuk kau."

25 September 2011, 12:01am.

***

Keh keh keh. Kau ado?

25 September

Sempena ulang tahun yang ke-25 aku hidup di dunia penuh pancaroba ini, aku nak cerita satu benda kat korang.

Nak tahu tak dari mana asalnya dan idea mak aku menamakan aku sempena nama Mohd Hairussani?

25 tahun yang lalu, lebih kurang pukul 11 pagi, lahirlah seorang bayi lelaki yang comel dan hensem. Tidak banyak soal. Menangis pun beragak-agak saja. Tidak memeningkan kepala. Lantas cepat mendapat pujian dari keluarga, nurse, doktor dan sesiapa saja di sekeliling ketika itu. Bayi itu sangat mirip rupa ibunya dan sedikit wajah datuknya(kini arwah) dan sudah tentulah ada sikit rupa bapaknya yang ganas.

Ibu yang melahirkan bayi itu ternyata gembira kerana itulah pertama kali beliau mendapat zuriatnya sendiri. Dah la comel, hensem, comel, kacak dan comel pulak tu. Ahli keluarga lain tidak melepaskan peluang untuk memegang bayi itu kerana itulah pertama kali dalam susur galur keluarga, terlahirnya seorang bayi yang sangat-sangat la comel *sudah Sani, sudah*.

Namun, si ibu tidaklah ready untuk memberi nama untuk bayi lelakinya. Mungkin semasa mengandung, beliau dan suami tidaklah romantik sangat nak main teka-teka nama bayi lelaki atau perempuan. Maka, semasa lahirnya bayi mereka tadi, terlupalah mereka bahawa bayi itu memerlukan nama untuk dicatit di surat beranak.

Dipendekkan cerita, terdapatlah seorang lagi ibu lain yang baru kematian anak semasa kelahiran dalam hospital yang sama dan berkawan dengan ibu yang baru melahirkan bayi yang comel tadi.

"Kalau anak den laki, teringin den nak lotak namo Hairussani, " kata ibu yang kematian anak tadi sambil mengait alas meja.

Jadi, demi kasihankan ibu yang kematian anak tadi, si ibu yang melahirkan bayi lelaki comel tadi terus memberi nama 'Hairussani' untuk bayi lelakinya. Lalu ditambah pula di pangkal namanya 'Mohd' untuk sesedap sebut dan memanjangkan nama di report card. Si suami ternyata tidaklah membantah dengan nama tersebut kerana banyak lagi perkara lain yang perlu difikirkan. Lagipun, pada zaman itu susah sangat kedai buku nak jual buku panduan nama-nama anak dalam islam. Duduk pulak dekat Felda(si suami ialah Penyelia Felda), celah mana ada kedai buku?

Maka, tercatitlah dekat surat beranak di Hospital Tampin, Mohd Hairussani.

Setahun kemudian, lahir lagi seorang lagi bayi lelaki dari ibu yang sama yang diberi nama Mohd Hairi demi mem-balancekan nama dengan abangnya tadi.


Tapi, Hairussani? Pelik kan? Mufti Perak Harussani Zakaria aku rasa nama dia tak 'up' lagi masa tu.

Habis, kalau dah mak aku letak nama aku Megat Haris Faizal, takde lah korang terhegeh-hegeh nak membaca b l o g . e n . s a n i ni sekarang. Kan?


P/s : Nama aku kerap orang salah sebut semasa zaman sekolah dulu. Hairol-sani la, Harun-sani la, Khairul-sani la, Husaini la, Hugh Jackman la. Haih...dilema betul aku masa tu. Apa pun, terima kasih mak kerana bersusah payah melahirkan aku. Hidup ini memang indah rupanya.

Friday, September 23, 2011

Siri bercakap dengan makwe II

Aku : Nia salah makan ke sayang?

Nora : Semalam ikut mummy pergi rumah kawan dia ada buat bbq. Nia termakan benda yang macam rubber tu semalam. Bentuk dia macam cincin. Bulat-bulat. Tak tahu apa tu. Nak muntah pun ada.

Aku : Itu sotong la sayang...patut la Nia sesak nafas, pengsan. Memang la dia macam rubber.

Nora : Sotong? Apa tu?

Aku : Cuttlefish sayang... Kan Nia tak boleh makan cuttlefish. Nia alergik.

Nora : Owh. Nia lupa sotong tu apa. Sekarang baru tahu. Hihihi...

Aku : Lain kali makan tu hati-hati. Kalau tak tahu, tanya tau.

Nora : Nia tahu sotong tu macam mana, tapi, why bentuk dia lain? Jadi bulat-bulat?

Aku : Hehe, dia potong-potong, memang la jadi bulat-bulat.

Nora : Potong sotong jadi bulat?? Sotong tu bulat ke? Tak faham la Nia.

Aku : Hahaha...sotong tu punya badan kan silinder, bila potong jadi la bulat...

Nora : Oh, macam tu ke? Mana la Nia tahu. Abang jangan la gelak...


***

Tahukah anda, kegagahan seorang lelaki terletak pada sejauh mana dia mampu menahan sabar. Kerana ilmu yang paling susah untuk dikuasai adalah ilmu kesabaran. Sabar, sabar jugak. Yang penting aku gelak. Kah kah kah!

You make my day la sayang. Aku cinta kamu.



P/s : Perbualan tu aku ada edit sikit. Takut korang meluat pulak tengok aku berborak...

Thursday, September 22, 2011

Siri berborak dengan makwe I

(Klik gambar untuk tumbesaran pramatang)

Perhatian pakwe-pakwe di luar sana. Kalau kamu dapat makwe tak reti sangat cakap melayu, jangan la marah dia. Kan benda tu semua boleh bawak bergurau. Sekurang-kurangnya boleh jugak mengundang senyum. Kan?

Usik mengusik kan membawa bahagia? Lain lah korang tu dilahirkan memang untuk mendokong watak antagonis. Bengis sana, bengis sini. Kerut muka sana, kerut muka sinun. Tak boleh ke bersabar sikit? Lempang kang, berpusing.

Monday, September 19, 2011

Berat badan

Selepas musim hari raya yang lepas, aku berusaha untuk menaikkan kembali berat badan. Ini kerana aku sudah tidak kepunyaan wang untuk membeli seluar lain yang bersaiz lebih kecil. Banyak lagi benda lain boleh dibeli dengan duit yang berjuta-juta dalam bank itu, bukan setakat membeli seluar. Membeli helikopter misalnya. Atau membeli rice cooker.

Semasa bulan puasa hari tu, ada beberapa ahli saudara dan rakan-rakan aku membuat beberapa tohmahan apabila melihatkan badan aku yang semakin susut. Ada juga yang mengatakan bahawa badan aku telah di-edit menggunakan photoshop. What the neraka?

Ya tuan-tuan, sesungguhnya kalau aku kurus itu takde la hensem sangat. Sumpah. Jadi, tak payah la brader-brader di luar sana risau sangat berkenaan persaingan, okay?

Jadi, seiring dengan matlamat aku, masa aku balik kampung kelmarin, aku makan 6 kali sehari macam kerajaan bagi makan kat budak-budak PLKN.



P/s : Aku ada satu pantun dua kerat berkenaan duit.

Duit takde duit takde,
Bila yang duit ada?

Jawab la kalau pandai.

Thursday, September 15, 2011

Pemuda, bas merah dan Cinta Astakonah

Sebuah bas warna merah berhenti betul-betul di hadapan pondok bas. Kelihatan seorang pemuda yang berambut panjang mengurai seperti iblis, bermuka bengis turun dari tangga bas tersebut. Beberapa orang bangla pertengahan umur yang sedang berborak di bangku pondok bas serta merta senyap seribu bahasa ibarat malaikat melintas bila pemuda itu menjeling ke arah mereka. Dengan baju putih takde lengan gambar pokok manggis, kaca mata hitam bulat, tangan bersalut gelang berduri, seluar jeans koyak lutut dan kasut koboi sambil menggalas beg lusuh warna cekelat-hitam, beliau melangkah bergaya di kaki lima sambil memegang sekeping kertas.

Pemuda itu ada misi. Sekeping kertas di tangannya adalah penentu segala cita-citanya selama ini. Beliau nekad berhijrah ke Kolumpo dari kampungnya di Kuala Selangor. Beliau tidak tahan dengan bebelan mak dan abahnya yang tak henti-henti mendesaknya mencari kerja. Paling tidak pun menolong abahnya di bendang. Itu pun beliau tak mahu. Bagi pemuda itu, jiwanya bukan dilahirkan untuk membuat kerja-kerja kampung. Beliau menganggap mak dan abahnya tidak faham jiwa mudanya yang rock kapak dan rebel. Pada usia 28 tahun dan hanya mempunyai sijil SRP, pemuda itu bertekad untuk membuktikan bahawa insan sepertinya boleh berdikari sendiri dan hidup di Kolumpo seperti orang lain.


"Kerja bendang mana rock!" terngiang-ngiang ayat terakhir yang diungkapkan pemuda itu saat meninggalkan keluarganya.

Namun, beliau sudah nekad. Mahu mengejar impian yang dibina sejak di bangku sekolah lagi. Mahu menjadi penyanyi rock.


***

"Ada bakat menyanyi terjerit-jerit? Ingin menjadi terkenal? Ingin menjadi ikon rock negara? Datanglah ke ujibakat penyanyi rock, slow rock, rock ballad, rock kapak, rock apak hang..."

UJIBAKAT PENYANYI ROCK MALAYA
Rock Sampai Kapan Sdn. Bhd.
Lorong D/2 , Lot 3007 Tingkat 1,
Wisma Datuk Indera, Jalan Ampang
50450 Kolumpo.


***


"Mungkin inilah tempatnya," kata pemuda itu di hadapan sebuah bangunan lusuh.


Kelihatan beberapa lagi pemuda sepertinya dalam dressing yang lebih kurang sama turut menuju ke bangunan tersebut. Pemuda tadi melangkah menaik tangga. Dari kaca matanya, nampak gaya saingannya hari ini memang mudah. Tak banyak pesaing yang berpotensi berdasarkan pengalamannya menghambakan diri kepada rock selama berbelas tahun. Rakan-rakannya di kampung pernah menggelarkan beliau sebagai Amy Search berdasarkan not tinggi semasa menyanyi yang hampir-hampir menyamai ikon rock negara itu. Salah satu kenangan manis beliau yang kekal menjadi ingatan, Suzila anak Pak Malik telah memberinya nombor telefon semasa beliau menyanyi lagu Cinta Astakonah di majlis kenduri kahwin. Bila telefon, keluar suara india.



"Encik nak ujibakat menyanyi?" kata akak kaunter pendaftaran.

"Yes..." jawab pemuda itu dalam Bahasa Inggeris. The one and only yang dia tahu selain perkataan 'no', 'fuck' dan 'touch n go'.


"Nama encik?"


Pemuda itu diam sebentar.


"Nama encik, please?" ulang akak kaunter pendaftaran sedikit tinggi.


"Kuntum," jawabnya berbisik.




Petang itu jugak pemuda itu pulang ke kampung halaman. Tak patut betul akak kaunter tu gelak sungguh-sungguh sampai terbit air mata.

Tuesday, September 13, 2011

Jarak

Sejak memakai cermin mata ni, selain rasa hensem sikit(sebelum ni hensem banyak), aku juga rasa aku dah mula tak dapat mengagak jarak dengan tepat. Adakah ini serius, tuan-tuan?

Pagi tadi aku sidai kain kat ampaian dalam keadaan tidak memakai cermin mata, tapi tersasar sebab aku ingat penyidai kain tu jauh.

Aku harap, aku masih boleh menganggar jarak dari Cyberjaya ke Tampin dengan baik. Tak perlu bawak kereta laju-laju. Okay? Saman speed trap ni sape nak bayar?


***


Kepada sayangku, kuatlah kamu.

Aku rindu.

Monday, September 12, 2011

Ruang kecilmu

Mimpinya mengalir dalam mimpimu
alihkan lalu diberhentikan
Mengah nafas tertutup di ruang kecilmu
jangan dilemaskan
Sehina mana kau pandang dirimu
kau tetap lebih tinggi di mata aku
Kerana kau disayang Tuhan, justeru kau terima ujian

Kuatlah kamu sayang
Aku ada di sini untuk kamu.

Sunday, September 11, 2011

Prihatin

Stesen tivi di Malaysia adalah antara yang paling prihatin di dunia.

Bila hari raya tiba, maka banyaklah siaran istimewa hari raya berupa cerita hantu dan seram sempena meraikan syaitan dan iblis yang baru bebas daripada dirantai. Paling tidak pun cerita hantu kelakar tertelan kabaid semasa mengacau anak muda main meriam buluh di pinggir kampung.

Thursday, September 8, 2011

Pagi seorang pekerja

Di salah satu lokasi parking kereta di sebuah bangunan di MMU Cyberjaya, kelihatan seorang pemuda berbadan tegap ala Van Damme melencongkan kenderaannya memasuki kotak parking yang muat-muat untuk sebuah kereta. Bagi pemuda itu, hal parking ini adalah hal yang cukup remeh. Tutup mata pun boleh. Namun tiada pula riak di situ.

Selesai menarik brek tangan, beliau menikmati saat terakhir lagu yang berdentam-dentum dari pemain CD JVC. Lagu bertajuk Tak Akan Ada Cinta Yang Lain dari band Dewa 19 itu dibuka volume kuat yang amat jarang dibuat oleh anak melayu sekarang. Sampai tertutup-tutup mata pemuda itu sama-sama sing along itu lagu. Mungkin itulah yang dinamakan menyanyi dari lubuk hati yang paling dalam.

Selesai lagu, beliau terus mengibas-ngibas kemeja merah jambu miliknya. Pagi itu, pemuda itu entah apa gila teringin sangat memakai kemeja merah jambu. Dipadankan dengan seluar slack kain sedap, memang betul-betul maskulin pemuda itu. Mungkin beliau ingin mendapatkan mood untuk bekerja barangkali, selepas cuti raya yang membosankan.

Selesai membetulkan cermin mata yang sedikit senget akibat head banging tadi, beliau mematikan enjin kereta dan mencapai sebuah diari kerja miliknya di kerusi penumpang hadapan. Beliau sempat menyelak diari itu bagi menampakkan gaya seorang pekerja kolar putih yang berjaya.

Pemuda itu berpuas hati. Lantas beliau membuka pintu keretanya dan keluar.



"Gampang!" kata pemuda itu sambil menoleh ke arah selipar jepun yang dipakainya.

Beliau bergegas pulang ke rumah.

Tuesday, September 6, 2011

Rindu

" Zikri (bukan nama tipu) rindu ayam masak hitam ibu..." - Salam Perantauan RTM. Kosmo.



Tak balik pun takpe lah nak, kau makan la kanggaru kat Australia tu sampai bengkak, nak. Leka kat makanan je, sampai lupa nak rindu ibu sendiri.

Monday, September 5, 2011

Boneka terindah

Seperti mendapat boneka terindah
waktu kau mengenaliku.
Kau buat ku buta dengan pesonamu
Tersesat ku kerana silammu.

Kau ajak ku melayang tinggi
Dan kau hempaskan ke bumi
Kau mainkan sesuka hati
Dan kau tertawa melihatku luka
Aku terperuk di kakimu.




Heh...