Monday, October 31, 2011

Klise sebuah cinta - secara tak langsung, aku tulis untukmu...

Terjerat mimpi yang indah,
pernah sama kita rasakan panasnya mentari,
hanguskan hati,
sampai saat kita nyaris tak percaya
bahawa roda hidup terus berputar.

Aku tak tahu apa akan aku lakukan esok,
tapi percayalah,
apa aku buat hanyalah untuk kita berdua.

***

Sesungguhnya percayalah sayang,
jika kamu cuba belajar untuk mencintai aku,
aku telah lebih jauh mencintai kamu.




Ah...jiwangnya saya. Benci. Benci. Benci.

Friday, October 28, 2011

Kekejaman terhadap pekerja

Selasa hari tu, tengah aku bergelut dengan student arab buat smartcard, telefon opis berbunyi.

Dengan gaya pekerja kolar putih yang sibuk dan dalam poket baju banyak duit lima puluh-lima puluh dan jenis pergi kerja naik Honda City, aku angkat telefon opis dan sangkut antara bahu dan pipi sambil tangan terus buat kerja macam biasa.


"Hello Sani, kau boleh menyanyi tak?Lagu Bunyi Gitar je..."


Apa, kau ingat aku Imran Ajmain?



*Persembahan Teater Musical P. Ramlee, entah macam mana nama aku kena petik masa meeting haritu pun aku tak tau la. Walaupun suara aku sedap, tapi aku takkan tunjuk kat orang lain. Bos aku, nama dia naik kena main gitar dressing Kugiran Panca Sitara. Kah kah kah!

Korang kejam HCM, korang kejam! Kami hanyalah insan yang lemah!

Tuesday, October 25, 2011

Tikek ghupo aluminium ko hok mahaa sangak tu? Osah la korang dikelepet eh dek FAM.

Sekarang tengah kecoh tiket final bola sepak Piala Malaysia antara Negeri Sembilan dan Terengganu mahal ya ampun. RM50 di Stadium Shah Alam yang macam ladang kentang tu.

Lantak korang la. Aku kalau ada tiket free baru aku datang. Kalau tak, aku nak duduk depan tv je dengar Haji Hasbullah Awang buat merepek dia tu.


***

Ramalan aku, Negeri Sembilan 3, Terengganu 1.

Selepas itu, FAM dijangka akan menjadikan Negeri Sembilan sebagai jajahan British sekaligus Negeri Sembilan layak bermain dalam Liga Perdana Inggeris dengan dana yang diperoleh melalui penjualan Pulau Tioman kepada kerajaan Perancis.

Amacam? Rebel tak pendapat aku?

Sepetang di kampung

"Hairus, nape kau makin gemuk pulak ni?" kata mak aku tiba-tiba.

Aku pun jawab tiba-tiba,

"Biar la, Nora yang suruh..."


Nyit. Kena cubit.


***


Mana ada gemuk. Tak pun. Gajah lagi gemuk.

Saturday, October 22, 2011

Friday, October 21, 2011

Kasih sayang

Dah 3 minggu aku makan makanan yang tiada kasih sayang.

Esok aku balik kampung.

Thursday, October 20, 2011

Petang Khamis

Hujan petang ini. Lupa pula, kereta aku tak ada hari ini. Tadi pergi opis pun jalan kaki. Kereta aku berada di satu tempat yang dirahsiakan. Badan tengah sakit-sakit sikit. Tangan cedera. Nak balik jalan kaki ke rumah ni macam bukan satu idea yang bagus. Kalau dah demam karang kena hujan, nak pergi klinik naik apa? Naik zirafah?

Jadi, sementelah aku di opis ni, aku berpegang pada satu kata pepatah english yang terkenal, 'Welcome to Facebook - Log In, Sign Up or Learn More.'

Tuesday, October 18, 2011

Siri berborak dengan makwe

Suatu petang yang hening dan busy...


Aku : Sayang...

Nora : Ye.

Aku : Tanya sikit boleh?

Nora : Apa dia, tanya la?

Aku : Misal kata la kan...

Nora : ...

Aku : Satu hari nanti kan, kalau...

Nora : ...?

Aku : ...kalau abang dilantik jadi Batman, Nia boleh terima abang lagi tak?

Nora : (icon gelak guling) Tanak kawan abang!

Aku : (icon gelak guling gak)

Nora : Saja je nak bagi Nia gelak kan? Gigit kang...

Monday, October 17, 2011

Gadis high maintenance

Tok Tok Tok...


Kelihatan seorang gadis high maintenance berdiri di tepi pintu Smartcard Centre. Dengan sorang lagi kawan dia yang nampak biasa-biasa je malas nak ambil port.

"Saya nak buat id card, bang?" kata gadis high maintenance itu.

"Yup, masuk lah..." kataku sambil senyum.

Seluar legging, baju longgar jenis separa kelawar, spek besar, rambut dwi-kaler, beg tangan pink jenis beli kat KLCC. Wangi.


"So, what can I do to get my smartcard?" kata gadis.

"I need your temporary id," aku balas sambil mata tengok fesbuk. Tangan hulur buat simbol kad.

"That's all?"

"Oh, and your sweet face..." aku buat senyum super sweet, tapi tak ikhlas sangat.

"Excuse me?"

"Ambik gambar la, dik oi..."senyum aku jadi luat.

"Owh...but, alaaa...muka selekeh. Tak cantik," sambil usap rambut. Tangan terus seluk beg tangan keluar bedak asas ke hape jadah entah yang ada cermin tu. Dia lihat cermin sambil ejas bulu mata, pipi.

Aku jeling kat gadis high maintenance tersebut. Geleng kepala sikit. Aku tak tahu nak kategorikan cantik macam mana. Cantik itu terlalu subjektif. Ada ramai wanita cantik di luar sana, yang sebenarnya tidak cantik di mata aku. Cantik kata kau, tidak pada aku. Aku dah bosan lihat wanita cantik masuk opis aku. Mual.


"Okay, adik pegi kat belakang partisyen tu, ada lampu kelip-kelip. Lilit kat muka sampai rasa cantik..."


Kawan dia gelak bagai tak mahu kat tepi pintu.

Sunday, October 16, 2011

Pelangi

Bawakan aku ke langitmu
untuk ku sentuh
tujuh warna pelangi
dari mimpimu.

Friday, October 14, 2011

Random October




Student-student MMU yang dikasihi, bagi abang rehat sehari dua dulu boleh? Tunggu abang kemas opis, hias opis, letak lampu kelip-kelip, bubuh bedak banyak-banyak kasi cantik, baru kita bergelut pasal smartcard, okay? Deal? Abang pun ada perasaan jugak nak pergi dating dengan makwe abang. Korang boleh la hujung minggu lepak depan air pancut KLCC sambil makan aiskrim.

Lempang kang, apa pun tak dapat.


***

Kepada student-student baru October Intake, selamat maju jaya. Kepala otak jangan ingat nak main.

Bak kata pepatah pendekar, selamanya kan gemilang, di persada dunia multimedia.

Wednesday, October 12, 2011

Merpati sejoli

Dah demam-demam macam ni, Jo Qusary ada menulis satu entry tentang Sup Burung Merpati buat manfaat bersama kepada sesiapa yang mengalami sakit dan demam. Perubahan cuaca global mengakibatkan suhu badan manusia mengalami kejutan dan, ah bosan...bosan. Nak fakta, pergi baca blog lain.

Sup burung merpati tersebut memang lah nampak sedap, tapi oleh kerana aku belum lagi ada ilmu menjinakkan burung merpati, maka entah bila tahun aku dapat makan sup merpati. Kita bukan berada di Kota London atau depan Taj Mahal di mana terdapat beribu-ribu burung merpati makan di tengah boulevard. Ditambah pula dapur rumah aku dilengkapi dengan sistem berteknologi hijau iaitu jarang sekali berasap demi sama-sama memelihara bumi daripada pelepasan karbon dioksida.

Kat Cyberjaya ni apa ada? Burung gagak kitai sampah banyak la.

Bak kata pepatah, jinak merpati makan di tangan, bulat manusia kerana Kentaki Fried Ciken.

Kuurrr...kuurrr...kuurrr...(bunyi merpati)



P/s: Terima kasih Kak Nor sebab bagi aku tumpang tidur kat rumah semalam. Terima kasih kat makwe aku jugak kerana tidak henti-henti menangis kerisauan. Hihihi...

Monday, October 10, 2011

Kalau nak tolong pun, tolong masakkan makan malam aku...boleh?

Aku demam panas sekarang. Badan sakit-sakit. Nak bangun pun tak boleh.

Makwe aku offer nak jaga aku.

Hehe. Takpe sayang. Aku cuma tak mahu sesiapa lihat aku sakit. Kalau sesiapa nak lihat aku semasa sakit, tolong jangan sedih dan menangis. Cuba buat aku senyum, ketawa.

Harap-harap esok okay.


P/s : Aku ingat masa aku kecik-kecik, ayam wan aku sakit, wan suapkan ayam tu dengan Panadol setengah bijik. Petang tu, ayam terbabit sihat walafiat siap boleh mengawan. Ketawa time sakit ni lain macam betul kat area-area dada. Nak pecah. Tapi tak boleh tahan ketawa. Ketawa je la. Hahahahahaha!

Wednesday, October 5, 2011

Kadang-kadang, kanak-kanak tu takdelah jujur sangat bila bercakap...


Tahu macam mana nak bagi budak-budak makan banyak? Cakap semua makanan itu adalah ayam.

***

Aku : Danny, papa kerja apa?

Danny : Polish(polis)...

Aku : Mama kerja apa?

Danny : Goget(joget)...

Aku : Uncle(aku) plak kerja apa?

Danny : Ermm... funfair.


Jahanam. Kalau aku dapat siapa mengajar budak ni cakap bukan-bukan, memang aku cepuk mulut dia sampai bengkak. Muka aku macam cina funfair ke?

Okay, tak payah jawab.

Tuesday, October 4, 2011

Pecah

Semalam hati aku pecah,
Maksud aku, dipecahkan.
Aku tunduk bertinggung,
kutip satu-satu
dan perap dalam balang dengan sedikit titisan madu...
Esok-esok baru aku beli gam
dan lekat satu-satu bentuk hati baru.

Cubalah pecahkan lagi hati itu.
Memang aku tempah stainless steel punya satu...

***

Adik-adik. Tahu tak kenapa air mata itu diciptakan masin? Kerana kemasinan itu bisa memedihkan luka. Jadi, hapuslah air mata itu, dik. Kita hipokrit sikit, takpe.

Abang ajar ni, jangan memandai-mandai mengadu kat mak.

Monday, October 3, 2011

Somber serenade

I'll sing this somber serenade,
The past is done.
Kita akan dikhianat
oleh masa depan.

Bersedialah,
Puaskanlah hidupmu dengan senyuman.
Petiklah bintang sebelum bulan hilang
Gelungsur di pelangi sebelum kabus kelam.

Ucaplah sayang,
kerana cinta adalah waktu kita mengaku gila.

:)


-en.sani-

Saturday, October 1, 2011

Shhhyyy...dengar robot-robot itu berbisik tentang cinta dan rasa...


Sehari sekeping hati,

Patah-patahkan cicah dalam kopi.

Pedih, payau, pahit,

Tapi beri tenaga,

hanya untuk melihat kamu...

dan pelukmu sampai pagi.


***


Hati bukan untuk dijual.

Jadi, usah bertanyakan berapakah harganya.