Wednesday, November 30, 2011

Bercuti-cuti

Cyberjaya-Seremban-Cyberjaya-Sg Buloh-Kuala Selangor-Tanjung Karang-Sabak Bernam-Teluk Intan-Manjung-Changkat Jering-Pulau Pinang-Gurun-Alor Star-Kuala Perlis.

Naik feri ke Pulau Langkawi.

Dari Pekan Kuah, pusing 2 round Pulau Langkawi naik van.

Naik feri ke Kuala Perlis.

Kuala Perlis-Alor Star-Gurun-Pulau Pinang-Changkat Jering-Ipoh-Simpang Pulai-Cameron Highland-Tapah-Tanjung Malim-Sg Buloh-Damansara-Cyberjaya-Seremban-Tampin.

Dari Tampin naik bas zaman jepun ke Seremban.

Seremban-Cyberjaya.


***


Berikut adalah perjalanan aku bawak kereta sejak masa aku cuti haritu. Kalau tak betul cara, boleh hancur punggung kau.


***

Dalam susur galur keluarga aku, memang majoritinya adalah lelaki. Perempuannya kurang. Tapi bila bab nak pergi berjalan, nak memunah duit, golongan lelaki majoriti tadi tiba-tiba hilang. Makanya, masa pergi Langkawi hari tu, 11 perempuan, lelaki 2 orang, yang tak berapa nak lelaki 2 orang.

Thursday, November 24, 2011

From Soraya With Love

Aku rindu kat Soraya. Seriesli rindu. Berbulan jugak aku mogok naik motor sejak Soraya dekat kampung.


Takpe sayang. Nanti aku bawak kau turun Cyberjaya balik ye.

Nak jual ke tak nak?

Nak jual ke tak nak?

Nak jual ke tak nak?

Nak jual ke tak nak?


First time aku rasa sangat dilema sejak dilema nak berkhatan masa darjah 5 dulu.

Tuesday, November 22, 2011

Garuda dicakarin Ayu Raudhah.

Malaysia menang ibu segala pingat emas Sukan SEA 2011 malam tadi. Melenyapkan sorakan garuda (disebut garudada oleh Keril Samad) di Gelora Bung Karno.

Tapi, tahu tak berapa bakul aku maki Fakri Saarani malam tadi? 15 bakul setengah tahu tak? Makcik aku geleng kepala dan kejap-kejap tu darah tinggi naik.

Dah tahu bangang main bola, pergi la main sukan lain. Macam Alex Yoong tu. Dah tahu dia bangang racing kereta, dia luncur air pulak. Menang plak tu. Tak pun suruh dia beratur peraduan menyanyi ke. Kerja ikat batu kat tempat kontrak ke. Receptionist hotel ke.



P/S : Lagi satu, ada ke adik perempuan aku cakap Khairul Fahmi Che Mat tu hensem gila? Hensem gila? Muka jepun tu? Hensem?

Selera kau sungguh aneh.

Monday, November 21, 2011

Bodohnya lelaki

Ada masa,
lelaki akan jadi bodoh tak berguna
bila segala nasihat menjadi sia-sia
dan ambil berat dipermudahi
dengan satu torehan halus tapi dalam
hasil seni seorang perempuan.


Thursday, November 17, 2011

Pengalaman saya menjadi penyanyi power

Tadi secara terpaksa, aku telah ditugaskan untuk menyanyikan 2 buah lagu untuk team aku dalam satu peraduan hiburan di MMU. Peraduan hiburan ini memang bukan calang-calang punya peraduan kerana ia melibatkan kehebatan menyanyi dan menghibur di seluruh pelosok MMU Cyberjaya dan Melaka termasuk anak syarikatnya iaitu Multimedia College. Kalau kalah tu boleh bawak bergaduh sesama department.

Dipendekkan cerita, aku secara bidan terjun telah ditugaskan menjadi penyanyi utama(bersama beberapa orang lagi) untuk lagu Aci-Aci Buka Pintu dan Bunyi Gitar. Buat ala-ala High School Musical la lebih kurang ada nyanyi dan berlakon sikit-sikit.

Peraduan hiburan ini telah diadili oleh dua orang yang cukup power dalam bidang seni iaitu Dia Fadila, seorang penyanyi bersuara malaikat dan bermuka comel, dan seorang lagi brader muka garang dari ASWARA tak silap. Dia Fadila ni dulu masa dia belum kahwin, memang aku minat kat dia. Dah la comel, muka bulat, ada tahi lalat manis kat tepi bibir. Tapi cinta kami putus di persimpangan kerana traffic light rosak. Beriya-iya kau baca. Kah kah kah!

Persaingan 14 kumpulan lain menyaksikan saingan sengit sehingga memaksa juri memberhentikan seketika pertandingan kerana beberapa orang penonton histeria dan tidak dapat mengawal perasaan berahi. Lima buah jentera bomba dipanggil untuk mengawal keadaan. Manakala dua ekor Terminator standby di pintu utama.

Dipendekkan cerita, pasukan kami telah menjuarai saringan ini untuk layak ke final bersama 6 kumpulan lain. Serius aku tak percaya sampai sekarang. Baru sikit je aku main mata dengan Dia Fadila tadi. Takkan dapat ranking pertama terus kot? Grand finale peraduan hiburan ini akan diadakan pada 8hb Disember nanti. Sah-sah la aku kena menyanyi lagi sekali. Gila masak asam!


***

Senyap-senyap, Cik Nora YM aku, "Tahniah abang...."

Aku balas, "Aik, macam mana boleh tahu?"

Dia balas, "Ada lah...rahsia... Sedap jugak suara pakwe Nia ni nyanyi..."


Aku jadi malu. Mana aku nak letak muka ni karang?



Tadi, lepas maghrib Cik Nora suruh aku call dia. Lepas tu dia jadi mengada.

"Kalau abang tak nyanyi satu lagu untuk Nia, Nia taknak letak phone...satu lagu je..."




Tahu tak, aku nyanyi lagu Rindu Bayangan untuk dia. Kalau family aku tahu ni, memang setahun aku tak balik Tampin.


Gila! Sekali tengok macam Slash. Dua kali tengok macam Aidil Zafuan!


Wednesday, November 16, 2011

Best

Tampin. Hari raya haji. Aku suruh makcik aku masak sardin. Gila rare kan hari raya masak sardin? Family aku je boleh buat.


"Ibu, masak sardin apa?" kata adik perempuan aku.

"Sardin Marina..." jawab makcik aku yang dibahasakan 'ibu' itu.

"Alaa...Sardin Marina tak best la..."


Aku sedang memotong bawang. Tak ramai jejaka yang boleh bawak memotong bawang dewasa ini. Yang ada pun, semua berebut nak masuk Masterchef.


"Habis, sardin apa yang best?" aku menyampuk perbualan mereka.

"King Cup la best..." jawab adik aku.

"Salah..." aku membantah.

"Habis tu?"


"Masuk syurga lagi best..." aku jawab setenang air di kali.




Pisau melintang dekat leher aku. Derhaka punya adik.

Tuesday, November 15, 2011

Hidup ini tidak semudah menyelak muka surat belakang novel untuk mengetahui endingnya.

Sedang melalui hari-hari yang sukar. Aku ibarat karektor fiksyen dalam lipatan novel. Memainkan peranan yang menggila sepanjang selakan muka surat. Dihentam kiri dan kanan tanpa belas. Dihujani peluru-peluru kata yang bisa dan tajam. Semua ibarat menguji diri untuk harapan sebuah pengakhiran gembira. Seperti cerita hindustan lebih kurang(hindustan moden tak kot?).

Seriously, aku tak tahu bagaimana aku boleh melepasi semua kegilaan ini dengan tenang(walaupun hampir rebah). Aku tak sabar nak mengukir senyum di ribaanmu saat aku sudah parah mempertahankan seluruh jalan cerita. Jika itulah kemaafan terindah buatmu. Jika ia boleh membayar keseksaanmu sekarang.


Kau akan sedar yang aku sentiasa ada dalam novel hidupmu. Even sehingga Jilid ke-2 dan seterusnya.






Bencinya, takde lawak ke?

Monday, November 14, 2011

Andai ada lagi permintaan fiksyen zaman ini, tolong berikan aku satu sahaja lagi...

Sayang, kita takkan sama seperti hari-hari yang lepas, di mana setiap kesalahan yang kita lakukan itu hanyalah trial and error, atau satu pembelajaran dalam frasa hidup. Sekarang, kesilapan bukan satu opsyen untukmu. Semua benda harus tepat. Hanya yang mutlak, tak ada alternatif. Tiada masa untuk ketawa gembira kerana kesilapan lagi. Kita buat hidup baru, yang lain dari sebelum ini.

Cepat sembuh sayang. Berkali-kali ku katakan bahawa kamu perlu hidup baru. Aku sentiasa bantu. Kamu tahu kan, aku tak rela bintang yang sedia redup itu jatuh sekali lagi?

Hidup ini tidak semudah memasang pencak silat untuk mengelak bala-bala hari muka melindungi kamu. Aku hanya boleh memelukmu, melindungi dari bala fizikal, tapi bukan malaikat yang datang dari kiri dan kananmu.

Aku rindu kamu. Rindu suaramu. Rindu ketawamu.

Ya. Aku serius. Serius untuk cintamu.

Tolong bangun, sayang. Bangun dari katil yang membelenggu dirimu itu.

Saturday, November 12, 2011

Kau menangiskah, November?

Minggu lepas masa aku bertarung dengan sakit demam, kerja aku sehari suntuk ialah berbaring di atas katil mengharap sesuatu yang tak pasti. Ah, melankolik pulak. Okay, aku baring atas katil sambil selimut berbalut dari hujung kaki ke hujung kepala. Sesekali mencapai telefon menjawab sms dari Cik Nora yang risaukan aku sampai nangis-nangis dia. Tapi macam biasa, aku akan cakap aku okay. Walaupun aku tipu, tapi demi kebaikan juga. Aku tak cakap istilah 'tipu sunat' okay. Mana ada tipu sunat dalam islam. Aku cuma tak suka dengar dia menangis. Kalau dia menangis di hadapanku, aku janji akan menghukum diriku. Cewah. Macam novel Ombak Kasih.

Oh Tuhan, itulah masa aku rasa sangat sukar untuk aku berdiri. Perut rasa senak semacam. Pinggang rasa mahu tercabut dari soketnya. Beberapa kali aku mengalami halusinasi seperti ada orang berborak dengan aku.

Petang itu, hujan. Pundakku rasa nak pecah dengan 39 darjah celcius membakar otak. Hujan makin rancak. Dentum guruh seakan mengejek.

Dalam selimut, dalam gigil, demi tiada hiburan, aku berkata sendirian,

"Kau menangiskah, awan? Nak aku nyanyi lagu November Rain?"


Tiba-tiba, sms masuk,


"Abang, I love you..."




You know, hangat 39 darjah celcius tu terus terang aku cakap tak boleh challenge hangat kasih dia.


***

Mummy Cik Nora tak henti-henti sms aku tanya dah sihat ke belum. Aku balas, "Mummy, saya kan lelaki, kena la kuat...mummy pun jaga kesihatan tu..."


Rasa disayangi sangat. Malunya.

Thursday, November 10, 2011

Semalam aku bermimpi...



"Abang."

"Yup."

"Lagu apa tu?" pandang dengan mata paling winner.


Aku cuma senyum.


"There's a piece of you in every song that I sing, sayang..." dalam hati saja.


Aku berpaling kepadanya.

Dia senyum.

Manis.

Aku kenyit mata.

Dia senyum lagi.

Ah... sungguh manis. Tuhan, jangan rentap kemanisan itu sampai bila-bila.

Wednesday, November 9, 2011

Berhenti sebentar

Blog ini akan berhenti beroperasi. Sehingga aku betul-betul dapat lihat kembalinya merah si hati.

Tuesday, November 8, 2011

Tinggi sangatkah mimpi itu?

Sayang,
We all need somebody that we can turn to,
someone who will always understand.
So if you feel that your soul is dying,
and you need a strength to keep trying,
I'll reach out and take your hand.

Friday, November 4, 2011

Seribu

Mungkin ada seribu sebab untuk aku menunggumu sampai bila-bila.

Tapi, antara seribu sebab itu, yang berada di ranking paling atas ialah kerana aku cinta padamu sayang.

Tuesday, November 1, 2011

Happy Ending Setori

Pada zaman dahulu, iaitu zaman selepas zaman Lord of The Ring, hidup seorang pemuda yang kacak walaupun tidak memakai mekap dan minyak rambut. Pemuda ini bekerja sebagai seorang nalayan di sebuah perkampungan yang tiada bekalan elektrik. Thomas Edison juga belum mencipta mentol lampu. Tiap malamnya, cahaya hanya diharap pada jamung dan pelita sumbu. Andai kata hujan hari itu, maka tiadalah cahaya kerana habis semua jamung dan pelita sumbu basah.

Arakian tersebutlah satu peristiwa pada satu musim sotong, pemuda kacak ini ingin mencari rezeki lebih dan ingin ke laut untuk mencandat sotong. Diceritakan bahawa malam itu hujan. Pemuda itu tetap dengan pendirian untuk turun ke laut. Dengan berbekalkan sebiji bot fibre glass dengan enjin jenama Suzuki 20 kuasa kuda, pemuda itu mengajak rakan karibnya, seekor zirafah bernama Eddy.

Sampai ke subuh pemuda kacak dan Eddy keluar mencari rezeki, tidaklah pulang-pulang. Maka menimbulkan kerisauan kepada ahli jemaah kampung. Selepas usai solat subuh di surau kampung itu, maka pak imam mengarahkan orang kampung untuk turun ke laut untuk mencari pemuda kacak tadi. Risau kalau apa-apa terjadi ke pemuda kacak harapan kampung itu. Entah karam di lautan kah, entah diculik lanun Somalia kah, entah ditelan Segitiga Bermuda kah.

Pukul 12 tengahari, tiba-tiba pemuda kacak dan Eddy tiba di jeti dengan sotong lapan belas pikul dan cukup untuk semua penduduk kampung.

Maka demi menghargai jasa pemuda kacak, tok ketua mengubah nama kampung itu menjadi Kampung Sotong Lapan Belas Pikul.

Amacam, happy ending tak? Tak payah la karate meja tu.