Thursday, February 14, 2013

Cerita bilik tidur


Disember 2023.

***
Lewat petang itu redup. Burung berkicau mesra sambil berterbangan pulang ke sarang berpasang-pasangan. Beberapa ekor arnab meragut rumput di padang sambil bergolek bergurau seperti lambat lagi hari nak kiamat. Aku duduk di sekeping tembok di tepi pekan itu sambil sesekali memandang orang balik kerja.

Tidak lama dari itu, tiba-tiba kedengaran satu letupan kuat dari deret rumah kedai betul-betul di belakangku. Letupan yang jika dieja berbunyi 'Pelepow' itu sungguh kuat sehinggakan tak sedar mulut ini melatah berbunyi oh-mak-kau-pajero. Aku serta merta tunduk mencari tempat perlindungan. Mana tidaknya, kejadian itu betul-betul kira-kira 6-7 pintu dari tempat aku duduk. Aku lihat orang ramai yang berpusu-pusu balik kerja tadi sudah lari tak tentu hala. Ada yang menjerit-jerit, menangis, meraung dan histeria. Malah, ada seorang perempuan dressing blaus skirt pendek pangkal peha yang aku ingat serani tiba-tiba melaungkan takbir. 

Aku terus bingkas bangun setelah keadaan reda sedikit. Mencapai 2 pucuk revolver di pinggang, aku lalu berlari dari tembok itu ke hujung rumah kedai terbabit dengan gaya zig-zag macam cerita Black Hawk Down.

Suasana kembali sunyi. Yang kedengaran adalah suara orang menjerit dan anak-anak menangis. Debu masih tebal menyelubungi kawasan letupan.

Tiba-tiba,

ZAASSSSS....

KLING KLING KLING KLING...

Muncul sederet rusa dalam bilangan tujuh lapan ekor berlari keluar dari debu rumah kedai itu sambil menunda gondola yang membawa seorang tua janggut tebal putih macam saitan. Rusa-rusa itu terus berlari sehinggakan kaki mereka tidak jejak ke tanah.

Aku melepaskan tembakan rambang seperti cerita Gerak Gerak Gerak Khas.


***


"Santa Claus tak wujud la sayang...papa dah bunuh..." tegas aku.

"Papa tipu...Papa tipu...Papa tipu...abis dalam tivi tu apa?!" kata anak-anak di atas katil mereka.

Wednesday, February 6, 2013

Hari Baru

Buat masa sekarang, aku dalam proses nak jual Soraya. Rebecca pulak tengah duduk dalam wad jalani pembedahan. Macam gampang pulak duit mengalir macam air ni.
Baidewei, selamat hari raya kepada yang nak balik kampung tahun baru cina ni. Korang pun sama lorat nak balik kampung apahal?


Milah yang tengah-tengah.

 

Friday, February 1, 2013

Milah

Rindu?

Saja je diam lama-lama. Baru 2 bulan kot. Keh keh keh.

Lagi satu nak bagitau, Aku dah beli motor baru. Nama dia Noramilah. Panggil je Milah.