Wednesday, May 11, 2016

Siri Berborak Dengan Makwe - Terpulanglah

Itu hari, keluar dating.

"Sayang, nak dengar puisi tak, abang ciptakan khas..."

Dia senyum. "Nak!"

"Tajuk puisi ni, Terpulanglah..."

Dia senyum lagi lebar. "Okay, cepat nak dengar..."

"Terpulanglah..."

Dia dah buat muka blushing.

"Terpulanglah, mahu jadi apa, mahu jadi hantu, mahu jadi buaya..."

Aku kena siku.

I love you...

Monday, March 14, 2016

Jelajah Malaya 6Jahanam 2016 - The Power of Friendship




Oleh: 6Jahanam Riders
Rider: Faizan Osman
            Fauzan Osman
            Yusri Yuzzro
            Alex Sani
            Joy Zul
            Papa Nik (Nik Moeszairi)

Assalamualaikum bloggers. Kami ingin berkongsi dengan anda tentang pengalaman kami mengelilingi Semenanjung Malaysia dengan skuter SYM dalam masa 5 hari dengan bajet yang rendah seramai 6 orang (asalnya 9 orang, tapi yang lain ada komitmen kerja). Ride redah, santai & fun!

Perancangan kami untuk Jelajah Malaya 6J 2016 (JM6J) ni bermula kurang sebulan sebelum tarikh yang dirancang. Perancangan asal kami adalah untuk redah sahaja ala-ala backpacker dan membawa khemah menaiki skuter, tetapi mengenangkan kami bercadang menggunakan walkie talkie untuk berhubung dan perlu dicas semula, dan ada antara kami perlu menghantar report kepada bini dan makwe setiap sejam menggunakan henpon, maka kami putuskan untuk menyewa penginapan.

Kami cuba mengusahakan sedikit tajaan dengan menggunakan nama JM6J ni daripada rakan-rakan dan kenalan yang rata-rata mempunyai bisnes sendiri, dan tak lupa juga bengkel dan kelab motor sendiri. Alhamdulillah, dengan usaha semua, terutama Yusri Yuzzro, kami berjaya mengumpulkan tajaan daripada 6 penaja utama kami, Malaya Riders, Avenue Two Car & Bike Care (Glenmarie), Mansheng Motor (Pudu), Kembara Korner (Nasi Lemak Daun Pisang), Monsta8 dan juga Twinsman Supply & Services. Hasil tajaan semua, kami hanya perlu mambayar lebih kurang RM30 seorang sahaja untuk penginapan selama 4 malam di seluruh pelusuk semenanjung! Kos perseorangan yang kami gunakan termasuk makan dan minyak motor, tak sampai RM250 seorang selama 5 hari. The power of friendship!



****
Hari 1
5 Februari 2016
Perjalanan: 530km

Kami berkumpul di Shell Jalan Duta lebih kurang jam 8.45 pagi. Sesampai di sana, kami disambut oleh beberapa ribu penyokong kami (2 orang je pun, kekeke…). Selesai sedikit taklimat dan doa memohon memudahkan perjalanan, flag off jam 9.30 pagi menggunakan Lebuhraya PLUS menuju Utara. Check point pertama kami adalah Nasi Ganja Ipoh. Kedai Kopi Yong Suan, lokasi the real nasi ganja in town! Memang power beb. Sampai rasa nak repeat lagi sekali.

Perjalanan diteruskan menuju utara. Check point kedua untuk hari ini adalah Petronas RnR Juru. Sekadar meluruskan pinggang dan menghilangkan dahaga. Cuaca agak panas sedikit semasa kami tiba di Juru.

Sebaik kami memulakan perjalanan dalam beberapa kilometer melepasi Juru, tiba-tiba hujan lebat dan angin kencang sehingga memaksa kami berhenti di bawah jejambat. Setelah berbincang lebih kurang, dan angin telah sedikit bertimbang rasa, walaupun masih hujan renyai, kami putuskan untuk meneruskan perjalanan. Tak sampai 5 km, hujan berhenti, dan panas terik mengambil alih! Perjalanan kami selepas itu sekadar untuk mengeringkan baju.

Selepas dari RnR Gurun berhenti mengisi minyak, skuter SYM Evo250i milik Joy Zul hilang kuasa tiba-tiba. Cuba untuk start pun tak boleh. Mujurlah kami berada sebelum Tol Jitra, ada lokasi seperti hentian kecil di situ. Setelah diperiksa, starter relay telah terbakar. Kami menghubungi kenalan, Saudara Lee Panjang, Otai Skuter Penang yang berada di utara untuk penyelesaian (sekali lagi friendship power), memandangkan beliau berada luar kawasan, maka beliau memberi contact pomen di Alor Star, Saudara Lan dari AS Jaya Motor telah datang memberikan bantuan.

Kami meneruskan perjalanan ke Bukit Kayu Hitam untuk check point terakhir untuk bergambar kenang-kenangan, sebelum berpatah balik ke Alor Star. Memandangkan hari telah lewat petang, kami memutuskan untuk tidak menggunakan jalan dalam Perlis untuk menuju ke Alor Star. 

Kami tiba di Alor Star senja. Terus ke Hotel Seri Malaysia yang telah kami tempah awal. Lokasinya betul-betul bersebelahan dengan Stadium Darul Aman. Malam itu, selepas layan downtown dan makan kedai makwe siam, tidur kami lena hingga pagi.


****
Hari 2
6 Februari 2016
Perjalanan: 460km

Sarapan pagi itu termasuk dalam pakej Hotel Seri Malaysia. Tak perlu keluar untuk mencari sarapan. Bagaimanapun, perjalanan kami pagi ini ditunda beberapa jam selepas mendapati SYM Evo250i milik Pojan mengalami kebocoran oil-seal minyak hitam. Kami menuju ke bengkel AS Jaya Motor, setelah menghubungi Saudara Lan yang memberi bantuan kepada skuter Joy Zul di Jitra semalam. Lebih kurang sejam juga menukar oil-seal. Kami memulakan perjalanan menuju ke Kota Bharu pada jam 12 tengahari!

Menggunakan Jalan Baling-Gerik menuju Banjaran Titiwangsa, perjalanan kami lancar. Kami sempat juga berhenti di sebuah gerai tepi jalan di Baling untuk membasah tekak. Cuaca baik semasa mendaki di Gerik. Sebelum tiba di Tasik Banding, hujan mula renyai-renyai. Kami meneruskan perjalanan secara santai sambil menikmati keindahan alam ciptaan-Nya. Teringin juga (walaupun takut) untuk melihat sendiri jika ada haiwan liar seperti gajah di sepanjang perjalanan. Sehinggakan ada antara kami tiba-tiba berderau darah sebab ternampak lembu tepi jalan, ingatkan gajah! Ada satu selekoh tu, aku yang paling depan dah mula pucat sebab nampak dahan pokok di tengah jalan, ingatkan gajah tengah mengamuk, rupa-rupanya lori rosak tepi jalan. Aku dah fikir macam mana nak patah balik je time tu! Kus semangat. Kehkehkeh…

Setibanya di check point pertama Hentian Banjaran Titiwangsa, kabus tebal menyambut kami semua. Banyak juga kereta yang berhenti makan dan ambil gambar feel Switzerland siap pakai baju bulu kambing bagai. Kami naik motor rileks je sampai pakai t-shirt, dengan basah baru kena hujan. Petang telah lewat, selepas ambil gambar kenangan lebih kurang, kami meneruskan perjalanan ke Kota Bharu.

Perjalanan mula sesak apabila kami memasuki Jeli. Cuti Tahun Baru Cina menyebabkan kereta bersusun menuju masuk ke Kelantan. Dengan bantuan Faizan yang mempunyai kemahiran marshal konvoi, maka perjalanan kami tidaklah begitu menyukarkan walaupun dalam hujan renyai sehingga Tanah Merah. Kami tiba di Kota Bharu lebih kurang jam 7.30 malam, dan check in di Hanis Villa Hotel. Alhamdulillah, jentera kami tidak meragam sepanjang perjalanan.

Malam itu, layan nasi kerabu, lepas tu cuci mata di Wakaf Che Yeh. Oleh kerana seluar semua terhad, dan dah basah kena hujan, Joy Zul cipta sejarah jalan-jalan Wakaf Che Yeh pakai kain pelikat selepas dikelepet oleh kitorang semua bahawa dekat Kelantan tak boleh pakai seluar pendek, nanti kena tangkap naik van jenazah! Punyalah keras perut kitorang menahan gelak. Malam itu, pukul 2 pagi tak silap baru balik hotel untuk tidur.


****
Hari 3
7 Februari 2016
Perjalanan: 430km

Pagi ini, kami bersarapan di Kopitiam Kita. The best kopitiam in town! Perjalanan kami sekali lagi tertunda akibat masalah teknikal. Kami check out hotel jam 1.30 tengahari. Kami memutuskan untuk melalui Tok Bali menuju ke Kuantan mengambil kira trafik yang agak lancar. Bayu laut monsun yang ganas mengakibatkan jentera kami sedikit membuai ketika melalui jalan pantai. Diberitakan, di sebelah selatan sedang dilanda hujan lebat dan ada sesetengah lokasi mengalami banjir. Mujurlah perjalanan kami di Tok Bali menuju ke Kuala Terengganu lancar dan cuaca agak baik. Kami menuju ke Pantai Batu Burok untuk melepaskan lelah dan mengisi perut.

Sebaik sahaja beberapa kilometer meninggalkan Batu Burok, hujan lebat memaksa kami berhenti di stesen minyak. Kami mengambil kesempatan membaiki jentera Joy Zul yang telah terbakar mentol lampu utamanya. Kami meneruskan perjalanan ke Kuantan memandangkan hari telah lewat petang.

Perjalanan kami sedikit perlahan kerana hujan lebat apabila kami tiba di Kemaman lebih kurang jam 8 malam. Kami berehat dan mengalas perut di Gerai Aziz Satar, antara gerai satar yang paling best in the world! Lokasi pilihan rancangan Best In The World di 8TV. Bukan setakat alas perut, punyalah sedap gila sampai 5 pinggan hidang satar ikan, ikan celup tepung, pais ikan semua kami bedal sampai licin!

Dalam hujan renyai, kami meneruskan perjalanan ke Kuantan, dan singgah di Tanjung Lumpur, pekena ikan bakar pulak. Jam 12 tengah malam baru kami tiba di homestay di Indra Sempurna. Besar gila homestay 3 bilik, 2 bilik air siap dapur dan air-cond. Tapi, bila nak tidur, semua usung tilam sampai 6 orang tidur berkumpul dekat bilik aku dengan Yusri. Kalau aku tahu, baik sewa homestay 1 bilik je! Malam tu, lepas gelak-gelak berborak, pukul 3 pagi baru tidur. Gila!



****
Hari 4
8 Februari 2016
Perjalanan: 390km

Kami bangun pagi dengan cemerlang. Misi hari ni menuju Tanjung Piai, Johor. Pukul 10, selesai sarapan nasi minyak (ya, nasi minyak) di gerai penduduk tempatan, kami meneruskan perjalanan menuju Pekan, bandar lahirnya pemimpin negara. Selepas mengambil gambar kenangan, kami meneruskan perjalanan ke check point Mersing. Perjalanan Pekan – Rompin – Mersing adalah perjalanan terbaik kami sepanjang ride. Cuaca baik, trafik lancar, kondisi jentera cemerlang, pemandangan indah, penduduk tempatan ramah, sehinggakan membuatkan kami tak terasa penat. Tiba di Mersing lebih kurang jam 2 petang. Saudara Pak-At, otai skuter Johor menyambut kami dan menjadi pandu arah kami untuk ke Tanjung Piai.

Saudara Pak’At membawa kami berhenti mengisi perut di Taman Perling, Johor Bharu. Selesai mengisi perut, Saudara Pak’At memacu kami menuju ke Tanjung Piai. Lebih kurang jam 5.30 petang, kami tiba di D’Desa Homestay, beberapa kilometer sebelum Taman Negara Tanjung Piai. Sedang kami membasuh baju (mesin basuh disediakan) sambil berborak, kami dikejutkan dengan kehadiran Saudara Top Gun bersama anak kecilnya, membonceng Kawasaki Versys 650 dari Kuala Lumpur. 

Malam itu, kami makan di Restoran Singgah Selalu, Johor Bharu, setelah hajat nak makan satey power Pontian tidak kesampaian kerana telah sold out! Dari Tanjung Piai ke Restoran Singgah Selalu, jaraknya lebih kurang 75 km untuk pergi saja. Bermakna, pergi balik lebih kurang 150 km, hanya untuk makan malam! Sudahlah jalan gelap gelita nak masuk jajahan Pontian. Makan tak banyak mana, sampai homestay pukul 2 pagi, masak pulak maggi 4 bungkus. Macam biasa, homestay 3 bilik, 1 bilik je digunakan untuk tidur beramai-ramai. Dan macam biasa jugak, bilik tu adalah bilik aku dan Yusri!


****
Hari 5
9 Februari 2016
Perjalanan: 430km

Pagi ini kami dikejutkan dengan kehadiran tuan rumah homestay, disapa mesra siap bagi makanan lagi. Alhamdulillah, dah jimat duit sarapan. Makan nasi minyak (lagi?) dengan lauk rendang daging kerbau pagi-pagi. Sampai 2 pinggan aku bedal. Punya lah sedap. Misi kami pagi tu adalah masuk ke Taman Negara Tanjung Piai.

Pukul 10.30 pagi, selesai pendaftaran untuk Sijil Penghargaan (bayar Rm10 tak silap), kami mengambil gambar kenang-kenangan di titik paling Selatan Benua Asia ini. Menurut pekerja (makwe) di sana, kemungkinan inilah tahun terakhir mercu tanda glob di penghujung jeti yang dapat kami lihat. Laluan ke glob telah ditenggelami air, dan mula terhakis. Sebaik kami keluar, satu fenomena aneh telah berlaku. Kaunter tiket untuk masuk telah ditenggelami air. Fenomena air pasang besar yang hanya sekali setahun berlaku pada hari kami datang! Bertuah sungguh rasanya. Penduduk dari kampung berdekatan ramai-ramai hadir untuk menyaksikan fenomena tersebut. Anak-anak kecil ceria bermain air yang turun dari tangga batu. Dah jadi macam waterpark dah.

Perjalanan kami dimulakan pada jam 12.00 tengahari untuk tiba check point di Melaka melalui Pekan Batu Pahat dan Muar. Perjalanan lancar walaupun trafik sedikit sesak menuju ke Muar dan cuaca agak panas. Kami tiba di Melaka, disambut oleh Kepala 6Jahanam Riders, Zooro Smbc dan isteri bersama MaxSym 400i nya, menunggang bersama dari Kuala Lumpur. Juga menanti kami adalah geng Melaka Big Scooter (MBS) diketuai oleh Saudara Asyriq Mna Aboy di Hatten Hotel pada jam 3 petang. Kami mengisi perut bersama dan berkongsi pengalaman dan suka duka perjalanan. Sebenarnya kami tidak menjangka akan menerima sambutan mesra daripada geng MBS. Layanan mereka terlalu baik siap mengiringi kami sehingga ke sempadan Melaka - Negeri Sembilan di Jambatan Kuala Linggi melalui jalan Klebang - Pantai Puteri - Sungai Udang - Tanjung Bidara - Pengkalan Balak - Kuala Sungai Baru. The friendship power.

Setelah salam perpisahan bersama geng MBS di Jambatan Kuala Linggi, hari telah mulai gelap. Kami memutuskan untuk masuk ke Lebuhraya Port Dickson memandangkan jentera Papa Nik telah terbakar mentol lampu utamanya. Perjalanan kami lancar untuk ke check point terakhir di Dataran Putrajaya. Tepat jam 9 malam, kami tiba, sedikit taklimat ringkas dan penyampaian sijil oleh Zooro Smbc. Jelas terpancar kepuasan di wajah masing-masing, dapat menamatkan misi menjelajah Semenanjung Malaysia. Alhamdulillah!

Keseluruhan perjalanan kami termasuk bersiar-siar pada waktu malam menaiki skuter ini adalah sebanyak 2370 kilometer! Rekod bagi kami untuk perjalanan paling jauh berturut-turut. Bagi kami, Malaysia masih banyak tempat-tempat menarik yang masih ramai belum terokai. Jika anda ada peluang dan ruang, jelajahilah Malaysia kita. Malaysia is really truly Asia!


Notakaki: Ingin melihat gambar-gambar pengalaman kami semasa JM6J  2016? Inginkan peluang untuk menyertai kami? Lawatilah FB: 6Jahanam Riders atau search #JelajahMalaya6J. Jika ada masa, akan aku kongsikan gambarnya di sini.


Disediakan oleh,
Alex Sani

Thursday, October 15, 2015

Hehe...

Terlupa pasword.

Tu yang lama tinggal blog.

Nasib baik mimpi password malam tadi.

Friday, May 8, 2015

Handphone (Ala-ala Chedet.cc)

1. Handphone aku hilang dekat Langkawi minggu lepas.

2. Sekarang pakai handphone pinjam.

3. Semalam Cik Nora nak belikan aku kasut Converse.

4. Aku tolak beli kasut, mintak beli handphone baru.

5. Cik Nora cakap RM200 saja boleh, lebih tambah.

6. Aku terima, sekarang tengah cari iPhone 5S seken.

7. Aku sayang Cik Nora.

8. Baby I'm yours, until the rivers all run dry.

9. Keh keh keh...

Friday, March 6, 2015

Siri Berborak Dengan Makwe - Madu

Minggu lepas, dating dengan Cik Nora, macam biasa jalan-jalan sambil borak. Cik Nora tak sihat sangat, batuk-batuk tak henti. 

"Makan ubat tak?"

"Makan dah...tak elok jugak..."

"Madu, dah try?"

"Tak nak..."

"Kenapa, madu elok untuk hilangkan batuk..."

"Tak mau madu...tak sayang eh?" katanya menjeling tajam.


Ok, sekarang aku tau 'madu' yang mana. Sesekali, aku pun terkena.

Thursday, February 26, 2015

Bahagia

Di satu saat semasa Tuhan menarik bahagia milikku,
Mungkin Dia mahu memberi bahagia untuk orang lain.

Cinta, walau apa sahaja nasihat baik-baik lagi indah yang datang untuk menyapu lukanya, tetap pedihnya akan membuatkan manusia remuk tidak berdaya. (Keindahan Itu Dingin)

Monday, January 26, 2015

Siri Bercakap Dengan Makwe - Tikus

Beberapa hari lepas, aku pergi dating dengan Cik Nora. Kondisi aku masa tu tak berapa cantik, sebab perut aku sakit. Macam baru lepas telan pepatung hidup. Duduk salah, berdiri salah, mengiring salah, tapi makan laju.

Sebagai seorang manusia normal, bila sakit perut, aku akan menepuk-nepuk perut berharap sakit reda. Cik Nora yang ada sebelah memerhati dengan pandangan tak puas hati,

"Bang, jangan tepuk perut kalau sakit..."

"Kenapa?"

"Kalau dekat rumah tepuk perut, nanti tikus masuk rumah..."

"Kenapa plak?"

"Tikus tu ingat ada orang tepuk buah...emm, buah apa yang kuning tu, yang orang buat masak tu?"

"Labu..."

"Haa, labu...tikus tu ingat ada orang tepuk buah labu..."


Aku sambung tepuk perut. *Pap pap pap*


"Sape cakap camtu?"

"Mummy yang cakap..."


Sakit perut aku jadi dua kali ganda sebab gelak.


Lepas abis gelak, aku cerita pulak petua taknak bagi nyamuk masuk rumah. Sorok kasut dalam rumah, supaya nyamuk fikir takde orang dalam rumah.



Monday, December 8, 2014

Selamat Ulang Tahun



Kau sentiasa putih seperti susu,
Kau sentiasa lembut seperti kapas,
Kau sentiasa indah seperti pelangi,
Kau sentiasa nyaman seperti angin malam...

Selamat ulang tahun diri yang ke-24, cinta.


Tuesday, November 25, 2014

Sim card

"Abang, belikan Nia sim card baru...boleh?"

"Mana pergi sim card lama?"

"Henpon hilang..."


Kali kedua hilang. Masuk kali ketiga, pakai public phone.

Wednesday, November 19, 2014

Kahwin - Tips menjawab untuk bujang terlajak

Salah seorang staf MMU menghantar kad jemputan kahwinnya di opis. Bos buka kad dan membaca lebih kurang. Tiba-tiba bos tanya dekat aku,

"Sani, orang lain dah kawin dah ha...kau bila lagi?"

Aku balas dengan tenang;

"Itu kan rahsia Tuhan. Kenapa kita nak sibuk?"




*bunyi cengkerik*



Thursday, October 30, 2014

Siri Bercakap Dengan Makwe - Cubaan Kali Kedua




Beberapa bulan lepas ada tanya dia. Kali ni pun cuba nasib tanya lagi sekali, mana tahu dia setuju.


"Sayang, boleh la kita beli Land Rover ni...cun lagi ni..."

"Tak nak lah..."

"Kalau Nia tak mahu naik pun takpe, biar abang bawak sorang-sorang..."

"Nia cakap tak nak, tak nak la... Kenapa suka benda pelik-pelik? Beli kereta biasa-biasa je tak boleh ke? Kenapa suka sangat kereta 'cameron highland' tu!"

"Bukan pelik, unik."

"Kalau abang nak jugak, jangan jumpa Nia lagi dah...jangan cakap ngan Nia lagi..."

"Ok..."



2 minit selepas itu...


"Sayang abang tak?"

"Mestilah sayang..."


 ***

Siapa cakap mainstream dengan underground tak boleh hidup sama?

Thursday, October 16, 2014

Makwe 'Rare', Makwe 'Tak Rare'



"Sayang, tolong masakkan untuk abang boleh?"

"Masak apa?"

"Masak lemak cili padi..."

"Emm...tak reti..."

"Masak kari boleh, masak lemak cili padi lagi la senang..."

"Ok, nanti Nia try..."

"Suruh mummy ajar...senang je...nak kawin orang Negeri Sembilan kena la pandai masak lemak cili padi."


***


Cuba tanya lelaki-lelaki bujang yang ada angan-angan mendirikan rumah tangga di luar sana, kalau buka fesbuk tengok gambar makwe ramai-ramai, mereka lebih tertarik dengan gambar makwe masak makanan sedap-sedap, atau gambar makwe tengah potong ikan, atau gambar makwe tengah buat cekodok, atau gambar makwe tolong mak di dapur, sekurang-kurangnya. Bukan gambar makwe selfie muka senget mulut ikan sepat. Itu dekat google pun banyak!

Salah satu aku tertarik dekat Cik Nora ialah dia cepat belajar. Dulu tak reti masak kari, sekarang sedap sangat karinya. Dulu tak reti sangat cakap melayu, sekarang asik membebel je cakap melayu kat aku. Hehehe...

Engkaulah yang kini mekar dalam diriku yang melankolia... :)

Thursday, October 2, 2014

Seringkali - Dating





Minggu lepas, keluar dengan Cik Nora, tiba-tiba termenyanyi lagu ni. Dia duduk sebelah senyap sampai aku habis nyanyi.

Orang kata, kalau senyap tu tandanya sedap. Orang cakap la, bukan aku cakap.

Friday, September 26, 2014

Hari Jadi Lagi


"Sayang, hadiah besday abang tak payah susah-susah. Down payment Proton Iriz je, ok...?"

"Abang, pegi jual bulu dulu..."


***

Terima kasih semua atas ucapan Hari Lahir aku yang ke-20++. Tiga bijik kek tak habis aku makan.



Dan thanks sayang atas ucapan manis di bawah. Bak kata pepatah orang puteh, Keep calm and I love you...

Thursday, September 25, 2014

UcApAN bIrThDaY DiSuBuH hARi

Untukmu yang jauh dimata, tapi selalu dihati....
Selamat hari lahir dan Selamat pagi...

Aku diam tak bermakna aku tak rindu...
Kau dan aku bagaikan matahari dan bulan
walau berjauhan, tapi saling memerlukan...

Jika Allah takdirkan satu nama dalam hidupku, sesungguhnya aku ingin namamu yang terakhir untukku..
Kerana sesungguhnya dirimu yang ku cari dalam hidupku. Bukan kerana siapa dirimu, tapi kerana HATIKU YANG MEMILIHMU...
Semoga Cintaku memiliki hatimu selamanya...

Terima kasih abg...terima kasih segalanya...

"SELAMAT HARI ULANG TAHUN KELAHIRANMU  ABG ALEX SANI"

"HAPPY BIRTHDAY 2 U"

"I WILL WALK WITH YOU FOREVER"

-N-




Tuesday, April 29, 2014

Slipped Gerrard


Dah lama tak buat lawak bola.

#StevenGerrard #SlippedGerrard #YoullNeverSlippedAlone #YNWA

Tuesday, April 1, 2014

Belasungkawa


"Wan, ikan talapia ni buek masak lomak cili api eh...jangan bagi orang lain masak."

"Besok wan dah takdo, sapo nak masak 'an untuk kau?"


Aku rasa itulah saat di mana aku dicinta dengan cara yang paling halus. Sampai bila-bila.



***


Ku berdoa agar dikau aman bertemuNya.


Hajjah Zaharah Bte Long
1935 - 2014



AMIN

Thursday, March 27, 2014

DOA

Ya Allah...
Jika suatu saat aku KEHILANGAN
Harapan dan tujuanku...
Berikanlah aku KEYAKINAN bahawa
TAKDIRMU adalah LEBIH BAIK daripada
apa yang aku inginkan dan impikan.

Kau damaikan hatiku untuk MENERIMA
TAKDIRMU kerana aku YAKIN dan PERCAYA
perancangan MU yg terbaik dan TERINDAH
untuk diriku...AMIN...<3 p="">

-N-