Monday, April 23, 2018

Kurang

Dia bertanya, "Awak nak tahu tak apa yang kurang hari ni?"

"Apa dia?"

"Kurang perhatian..."


Jangan main gila, aku tak balas dengan cia cia cia bila perempuan cakap macam tu.

Friday, April 13, 2018

Labu

Suatu hari, aku ditanya, bagaimana gilanya cinta.

Aku jawab, "Aku dan dia di talian dari awal malam sehingga jam 12 berdetik, di mana telefonnya tanpa sedar berubah menjadi buah labu. Dan kami merungut kerana telefon yang menjadi labu, bukan sebab masa yang tersia..."

Bersabarlah, aku.

Tuhan bagi manis itu cuma sekejap.
Cukup untuk kau rasa kau ada.

Rasa cinta yang besar itu,
Ditutup dengan rasa yang dah sayup pada kisah silam.

Bersabarlah, aku.

Monday, April 9, 2018

Cuma

Cuma,
yang merisaukan aku,
Aku akan cepat membosankanmu...

Kau sangat agresif,
Aku cuma harmonis.

Sungguh.


***

Masih tak tahu dari mana untuk aku mulakan.
Kau terlalu banyak bucu untuk ku pegang.
Tak tahu yang mana patut dipegang.





Saturday, April 7, 2018

7 Tahun

Maafkan aku, jika aku bukan yang dulu
Aku berubah kerana pengalaman
Kerana keperitan

Kau setia,
Tunggu, dan tunggu
Betul yakin yang tuhan bersama doamu
Aku kagum, tapi malu
Aku tak hargai
Seperti apa yang kau ada.

Aku bisu dua purnama
Ibarat tuli juga
Tepis semua soal tentang hati.
Sehingga kau hadir
Betul-betul depanku
Menghulur hati, 
Yang masih merah
Masih panas, seperti dulu.

Bodohnya aku,
Aku sudah bersedia,
Cuma, tak tahu mula dari mana...

***

Kau sedih sekarang,
Aku rasai...
Aku pernah rasai...aku erti rasamu
Aku juga kehilangan dulu
Aku hanya diam, tak tahu apa ucapku
Seperti yang aku dulu, cuma diam
Hati hancur,
hati juga yang mahu menyimpannya jauh,
Koyak, pecah, tanpa bunyi di dalam.



Monday, March 14, 2016

Jelajah Malaya 6Jahanam 2016 - The Power of Friendship




Oleh: 6Jahanam Riders
Rider: Faizan Osman
            Fauzan Osman
            Yusri Yuzzro
            Alex Sani
            Joy Zul
            Papa Nik (Nik Moeszairi)

Assalamualaikum bloggers. Kami ingin berkongsi dengan anda tentang pengalaman kami mengelilingi Semenanjung Malaysia dengan skuter SYM dalam masa 5 hari dengan bajet yang rendah seramai 6 orang (asalnya 9 orang, tapi yang lain ada komitmen kerja). Ride redah, santai & fun!

Perancangan kami untuk Jelajah Malaya 6J 2016 (JM6J) ni bermula kurang sebulan sebelum tarikh yang dirancang. Perancangan asal kami adalah untuk redah sahaja ala-ala backpacker dan membawa khemah menaiki skuter, tetapi mengenangkan kami bercadang menggunakan walkie talkie untuk berhubung dan perlu dicas semula, dan ada antara kami perlu menghantar report kepada bini dan makwe setiap sejam menggunakan henpon, maka kami putuskan untuk menyewa penginapan.

Kami cuba mengusahakan sedikit tajaan dengan menggunakan nama JM6J ni daripada rakan-rakan dan kenalan yang rata-rata mempunyai bisnes sendiri, dan tak lupa juga bengkel dan kelab motor sendiri. Alhamdulillah, dengan usaha semua, terutama Yusri Yuzzro, kami berjaya mengumpulkan tajaan daripada 6 penaja utama kami, Malaya Riders, Avenue Two Car & Bike Care (Glenmarie), Mansheng Motor (Pudu), Kembara Korner (Nasi Lemak Daun Pisang), Monsta8 dan juga Twinsman Supply & Services. Hasil tajaan semua, kami hanya perlu mambayar lebih kurang RM30 seorang sahaja untuk penginapan selama 4 malam di seluruh pelusuk semenanjung! Kos perseorangan yang kami gunakan termasuk makan dan minyak motor, tak sampai RM250 seorang selama 5 hari. The power of friendship!



****
Hari 1
5 Februari 2016
Perjalanan: 530km

Kami berkumpul di Shell Jalan Duta lebih kurang jam 8.45 pagi. Sesampai di sana, kami disambut oleh beberapa ribu penyokong kami (2 orang je pun, kekeke…). Selesai sedikit taklimat dan doa memohon memudahkan perjalanan, flag off jam 9.30 pagi menggunakan Lebuhraya PLUS menuju Utara. Check point pertama kami adalah Nasi Ganja Ipoh. Kedai Kopi Yong Suan, lokasi the real nasi ganja in town! Memang power beb. Sampai rasa nak repeat lagi sekali.

Perjalanan diteruskan menuju utara. Check point kedua untuk hari ini adalah Petronas RnR Juru. Sekadar meluruskan pinggang dan menghilangkan dahaga. Cuaca agak panas sedikit semasa kami tiba di Juru.

Sebaik kami memulakan perjalanan dalam beberapa kilometer melepasi Juru, tiba-tiba hujan lebat dan angin kencang sehingga memaksa kami berhenti di bawah jejambat. Setelah berbincang lebih kurang, dan angin telah sedikit bertimbang rasa, walaupun masih hujan renyai, kami putuskan untuk meneruskan perjalanan. Tak sampai 5 km, hujan berhenti, dan panas terik mengambil alih! Perjalanan kami selepas itu sekadar untuk mengeringkan baju.

Selepas dari RnR Gurun berhenti mengisi minyak, skuter SYM Evo250i milik Joy Zul hilang kuasa tiba-tiba. Cuba untuk start pun tak boleh. Mujurlah kami berada sebelum Tol Jitra, ada lokasi seperti hentian kecil di situ. Setelah diperiksa, starter relay telah terbakar. Kami menghubungi kenalan, Saudara Lee Panjang, Otai Skuter Penang yang berada di utara untuk penyelesaian (sekali lagi friendship power), memandangkan beliau berada luar kawasan, maka beliau memberi contact pomen di Alor Star, Saudara Lan dari AS Jaya Motor telah datang memberikan bantuan.

Kami meneruskan perjalanan ke Bukit Kayu Hitam untuk check point terakhir untuk bergambar kenang-kenangan, sebelum berpatah balik ke Alor Star. Memandangkan hari telah lewat petang, kami memutuskan untuk tidak menggunakan jalan dalam Perlis untuk menuju ke Alor Star. 

Kami tiba di Alor Star senja. Terus ke Hotel Seri Malaysia yang telah kami tempah awal. Lokasinya betul-betul bersebelahan dengan Stadium Darul Aman. Malam itu, selepas layan downtown dan makan kedai makwe siam, tidur kami lena hingga pagi.


****
Hari 2
6 Februari 2016
Perjalanan: 460km

Sarapan pagi itu termasuk dalam pakej Hotel Seri Malaysia. Tak perlu keluar untuk mencari sarapan. Bagaimanapun, perjalanan kami pagi ini ditunda beberapa jam selepas mendapati SYM Evo250i milik Pojan mengalami kebocoran oil-seal minyak hitam. Kami menuju ke bengkel AS Jaya Motor, setelah menghubungi Saudara Lan yang memberi bantuan kepada skuter Joy Zul di Jitra semalam. Lebih kurang sejam juga menukar oil-seal. Kami memulakan perjalanan menuju ke Kota Bharu pada jam 12 tengahari!

Menggunakan Jalan Baling-Gerik menuju Banjaran Titiwangsa, perjalanan kami lancar. Kami sempat juga berhenti di sebuah gerai tepi jalan di Baling untuk membasah tekak. Cuaca baik semasa mendaki di Gerik. Sebelum tiba di Tasik Banding, hujan mula renyai-renyai. Kami meneruskan perjalanan secara santai sambil menikmati keindahan alam ciptaan-Nya. Teringin juga (walaupun takut) untuk melihat sendiri jika ada haiwan liar seperti gajah di sepanjang perjalanan. Sehinggakan ada antara kami tiba-tiba berderau darah sebab ternampak lembu tepi jalan, ingatkan gajah! Ada satu selekoh tu, aku yang paling depan dah mula pucat sebab nampak dahan pokok di tengah jalan, ingatkan gajah tengah mengamuk, rupa-rupanya lori rosak tepi jalan. Aku dah fikir macam mana nak patah balik je time tu! Kus semangat. Kehkehkeh…

Setibanya di check point pertama Hentian Banjaran Titiwangsa, kabus tebal menyambut kami semua. Banyak juga kereta yang berhenti makan dan ambil gambar feel Switzerland siap pakai baju bulu kambing bagai. Kami naik motor rileks je sampai pakai t-shirt, dengan basah baru kena hujan. Petang telah lewat, selepas ambil gambar kenangan lebih kurang, kami meneruskan perjalanan ke Kota Bharu.

Perjalanan mula sesak apabila kami memasuki Jeli. Cuti Tahun Baru Cina menyebabkan kereta bersusun menuju masuk ke Kelantan. Dengan bantuan Faizan yang mempunyai kemahiran marshal konvoi, maka perjalanan kami tidaklah begitu menyukarkan walaupun dalam hujan renyai sehingga Tanah Merah. Kami tiba di Kota Bharu lebih kurang jam 7.30 malam, dan check in di Hanis Villa Hotel. Alhamdulillah, jentera kami tidak meragam sepanjang perjalanan.

Malam itu, layan nasi kerabu, lepas tu cuci mata di Wakaf Che Yeh. Oleh kerana seluar semua terhad, dan dah basah kena hujan, Joy Zul cipta sejarah jalan-jalan Wakaf Che Yeh pakai kain pelikat selepas dikelepet oleh kitorang semua bahawa dekat Kelantan tak boleh pakai seluar pendek, nanti kena tangkap naik van jenazah! Punyalah keras perut kitorang menahan gelak. Malam itu, pukul 2 pagi tak silap baru balik hotel untuk tidur.


****
Hari 3
7 Februari 2016
Perjalanan: 430km

Pagi ini, kami bersarapan di Kopitiam Kita. The best kopitiam in town! Perjalanan kami sekali lagi tertunda akibat masalah teknikal. Kami check out hotel jam 1.30 tengahari. Kami memutuskan untuk melalui Tok Bali menuju ke Kuantan mengambil kira trafik yang agak lancar. Bayu laut monsun yang ganas mengakibatkan jentera kami sedikit membuai ketika melalui jalan pantai. Diberitakan, di sebelah selatan sedang dilanda hujan lebat dan ada sesetengah lokasi mengalami banjir. Mujurlah perjalanan kami di Tok Bali menuju ke Kuala Terengganu lancar dan cuaca agak baik. Kami menuju ke Pantai Batu Burok untuk melepaskan lelah dan mengisi perut.

Sebaik sahaja beberapa kilometer meninggalkan Batu Burok, hujan lebat memaksa kami berhenti di stesen minyak. Kami mengambil kesempatan membaiki jentera Joy Zul yang telah terbakar mentol lampu utamanya. Kami meneruskan perjalanan ke Kuantan memandangkan hari telah lewat petang.

Perjalanan kami sedikit perlahan kerana hujan lebat apabila kami tiba di Kemaman lebih kurang jam 8 malam. Kami berehat dan mengalas perut di Gerai Aziz Satar, antara gerai satar yang paling best in the world! Lokasi pilihan rancangan Best In The World di 8TV. Bukan setakat alas perut, punyalah sedap gila sampai 5 pinggan hidang satar ikan, ikan celup tepung, pais ikan semua kami bedal sampai licin!

Dalam hujan renyai, kami meneruskan perjalanan ke Kuantan, dan singgah di Tanjung Lumpur, pekena ikan bakar pulak. Jam 12 tengah malam baru kami tiba di homestay di Indra Sempurna. Besar gila homestay 3 bilik, 2 bilik air siap dapur dan air-cond. Tapi, bila nak tidur, semua usung tilam sampai 6 orang tidur berkumpul dekat bilik aku dengan Yusri. Kalau aku tahu, baik sewa homestay 1 bilik je! Malam tu, lepas gelak-gelak berborak, pukul 3 pagi baru tidur. Gila!



****
Hari 4
8 Februari 2016
Perjalanan: 390km

Kami bangun pagi dengan cemerlang. Misi hari ni menuju Tanjung Piai, Johor. Pukul 10, selesai sarapan nasi minyak (ya, nasi minyak) di gerai penduduk tempatan, kami meneruskan perjalanan menuju Pekan, bandar lahirnya pemimpin negara. Selepas mengambil gambar kenangan, kami meneruskan perjalanan ke check point Mersing. Perjalanan Pekan – Rompin – Mersing adalah perjalanan terbaik kami sepanjang ride. Cuaca baik, trafik lancar, kondisi jentera cemerlang, pemandangan indah, penduduk tempatan ramah, sehinggakan membuatkan kami tak terasa penat. Tiba di Mersing lebih kurang jam 2 petang. Saudara Pak-At, otai skuter Johor menyambut kami dan menjadi pandu arah kami untuk ke Tanjung Piai.

Saudara Pak’At membawa kami berhenti mengisi perut di Taman Perling, Johor Bharu. Selesai mengisi perut, Saudara Pak’At memacu kami menuju ke Tanjung Piai. Lebih kurang jam 5.30 petang, kami tiba di D’Desa Homestay, beberapa kilometer sebelum Taman Negara Tanjung Piai. Sedang kami membasuh baju (mesin basuh disediakan) sambil berborak, kami dikejutkan dengan kehadiran Saudara Top Gun bersama anak kecilnya, membonceng Kawasaki Versys 650 dari Kuala Lumpur. 

Malam itu, kami makan di Restoran Singgah Selalu, Johor Bharu, setelah hajat nak makan satey power Pontian tidak kesampaian kerana telah sold out! Dari Tanjung Piai ke Restoran Singgah Selalu, jaraknya lebih kurang 75 km untuk pergi saja. Bermakna, pergi balik lebih kurang 150 km, hanya untuk makan malam! Sudahlah jalan gelap gelita nak masuk jajahan Pontian. Makan tak banyak mana, sampai homestay pukul 2 pagi, masak pulak maggi 4 bungkus. Macam biasa, homestay 3 bilik, 1 bilik je digunakan untuk tidur beramai-ramai. Dan macam biasa jugak, bilik tu adalah bilik aku dan Yusri!


****
Hari 5
9 Februari 2016
Perjalanan: 430km

Pagi ini kami dikejutkan dengan kehadiran tuan rumah homestay, disapa mesra siap bagi makanan lagi. Alhamdulillah, dah jimat duit sarapan. Makan nasi minyak (lagi?) dengan lauk rendang daging kerbau pagi-pagi. Sampai 2 pinggan aku bedal. Punya lah sedap. Misi kami pagi tu adalah masuk ke Taman Negara Tanjung Piai.

Pukul 10.30 pagi, selesai pendaftaran untuk Sijil Penghargaan (bayar Rm10 tak silap), kami mengambil gambar kenang-kenangan di titik paling Selatan Benua Asia ini. Menurut pekerja (makwe) di sana, kemungkinan inilah tahun terakhir mercu tanda glob di penghujung jeti yang dapat kami lihat. Laluan ke glob telah ditenggelami air, dan mula terhakis. Sebaik kami keluar, satu fenomena aneh telah berlaku. Kaunter tiket untuk masuk telah ditenggelami air. Fenomena air pasang besar yang hanya sekali setahun berlaku pada hari kami datang! Bertuah sungguh rasanya. Penduduk dari kampung berdekatan ramai-ramai hadir untuk menyaksikan fenomena tersebut. Anak-anak kecil ceria bermain air yang turun dari tangga batu. Dah jadi macam waterpark dah.

Perjalanan kami dimulakan pada jam 12.00 tengahari untuk tiba check point di Melaka melalui Pekan Batu Pahat dan Muar. Perjalanan lancar walaupun trafik sedikit sesak menuju ke Muar dan cuaca agak panas. Kami tiba di Melaka, disambut oleh Kepala 6Jahanam Riders, Zooro Smbc dan isteri bersama MaxSym 400i nya, menunggang bersama dari Kuala Lumpur. Juga menanti kami adalah geng Melaka Big Scooter (MBS) diketuai oleh Saudara Asyriq Mna Aboy di Hatten Hotel pada jam 3 petang. Kami mengisi perut bersama dan berkongsi pengalaman dan suka duka perjalanan. Sebenarnya kami tidak menjangka akan menerima sambutan mesra daripada geng MBS. Layanan mereka terlalu baik siap mengiringi kami sehingga ke sempadan Melaka - Negeri Sembilan di Jambatan Kuala Linggi melalui jalan Klebang - Pantai Puteri - Sungai Udang - Tanjung Bidara - Pengkalan Balak - Kuala Sungai Baru. The friendship power.

Setelah salam perpisahan bersama geng MBS di Jambatan Kuala Linggi, hari telah mulai gelap. Kami memutuskan untuk masuk ke Lebuhraya Port Dickson memandangkan jentera Papa Nik telah terbakar mentol lampu utamanya. Perjalanan kami lancar untuk ke check point terakhir di Dataran Putrajaya. Tepat jam 9 malam, kami tiba, sedikit taklimat ringkas dan penyampaian sijil oleh Zooro Smbc. Jelas terpancar kepuasan di wajah masing-masing, dapat menamatkan misi menjelajah Semenanjung Malaysia. Alhamdulillah!

Keseluruhan perjalanan kami termasuk bersiar-siar pada waktu malam menaiki skuter ini adalah sebanyak 2370 kilometer! Rekod bagi kami untuk perjalanan paling jauh berturut-turut. Bagi kami, Malaysia masih banyak tempat-tempat menarik yang masih ramai belum terokai. Jika anda ada peluang dan ruang, jelajahilah Malaysia kita. Malaysia is really truly Asia!


Notakaki: Ingin melihat gambar-gambar pengalaman kami semasa JM6J  2016? Inginkan peluang untuk menyertai kami? Lawatilah FB: 6Jahanam Riders atau search #JelajahMalaya6J. Jika ada masa, akan aku kongsikan gambarnya di sini.


Disediakan oleh,
Alex Sani

Wednesday, November 19, 2014

Kahwin - Tips menjawab untuk bujang terlajak

Salah seorang staf MMU menghantar kad jemputan kahwinnya di opis. Bos buka kad dan membaca lebih kurang. Tiba-tiba bos tanya dekat aku,

"Sani, orang lain dah kawin dah ha...kau bila lagi?"

Aku balas dengan tenang;

"Itu kan rahsia Tuhan. Kenapa kita nak sibuk?"




*bunyi cengkerik*



Tuesday, April 1, 2014

Belasungkawa


"Wan, ikan talapia ni buek masak lomak cili api eh...jangan bagi orang lain masak."

"Besok wan dah takdo, sapo nak masak 'an untuk kau?"


Aku rasa itulah saat di mana aku dicinta dengan cara yang paling halus. Sampai bila-bila.



***


Ku berdoa agar dikau aman bertemuNya.


Hajjah Zaharah Bte Long
1935 - 2014



AMIN

Thursday, March 27, 2014

SABAR DAN REDHA...

Ada perkara yang tidak mahu ianya berlaku,
tetapi kita terpaksa menerimanya...
Ada perkara yang kita tidak mahu tahu,
Tetapi kita terpaksa mempelajarinya...
Ada wajah yang kita tidak mahu berpisah denganya,
Tetapi kita terpaksa melepaskannya...

Siapa kita untuk menentang takdirNYA...
Jika ke 'terpaksaan' itu dapat melatih dan
mengajar kita tentang REDHA, maka laluilah
Ia walaupun TERPAKSA...

Tarikh 26.03.2014...adalah tarikh yang tak akan kami lupakan sampai bila2...
Saat RINDU ini memuncak hanya AIRMATA yang mampu BICARA dan DOA yang mampu DIBERI...

Al-fatihah buat arwah wan (nenek) yang telah pergi buat selama-lamanya....moga ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman....amin....

-N-

Tuesday, March 25, 2014

Bersabarlah, MH370




Tuhan masih mahu 'pegang' MH370,
Tuhan tidak pernah mengkhabarkan rahsiaNya yang satu itu,
Melihat umatNya yang susah berkata redha.

Kemahuan ini tak semua kita boleh dapat.
Kalau semua kemahuan kita dapat,
dunia ini tidak dipanggil dunia,
tetapi syurga.


#PrayForMH370

Monday, March 10, 2014

Doa Untuk MH370




Allah 'pegang' dulu MH370,
supaya umatNya terus berdoa,
supaya umatNya bersatu,
supaya umatNya mengakui kebesaranNya.
Tidak ada daya sehebat dayaNya

Teruskan berdoa.

In-Sya-Allah



#PrayForMH370

Tuesday, January 28, 2014

Hamdan (Happy ending story)


Ada beberapa orang bertanyakan kepada aku, kenapa lama tak tulis blog. Ni aku bagi ulasan sikit berkenaan itu. Sebenarnya, kita hidup di dunia ini makin lama makin tua, bila makin tua, kita takde banyak masa untuk melakukan perkara berfaedah seperti menulis, membaca buku, berborak bersama keluarga, menonton Raja Lawak, mengundi Imam Muda, mengunjungi shopping mall dan bermain Candy Crush. Maka, setiap yang nak kita lakukan haruslah senang, cepat, mudah dan ringkas. Maka dalam hal sosial ini, yang paling kacip dengan slogan senang, cepat, mudah dan ringkas adalah menulis dan membaca fesbuk.


Okaylah. Sebenarnya, Cik Nora pun dah bising kenapa aku dah tak tulis blog. *Oh, kenapakah kau mencintai aku kerana tulisanku??* Kakaka!!!

Sebenarnya, aku takde masa. Tu je. *Semasa aku menulis perenggan ini, aku tengah interview orang mintak kerja. Dan student datang nak mintak tolong. Serius.

Okaylah, untuk mengubati kerinduan anda semua, aku ingin menulis sebuah cerita yang happy ending. Ceritanya berbunyi begini:


Pada zaman dahulu ada seorang pemuda kacak yang bernama Hamdan. Beliau mempunyai hobi mengembara dan melancong. Tidak hairanlah dalam akaun fesbuk milik Hamdan mempunyai banyak gambar-gambar pemandangan, gambar perempuan dan gambar ikan. Oleh kerana usia Hamdan hampir mencecah 40 tahun dan masih belum berkahwin, dan maknya hari-hari membebel suruh kerja malas, kahwin tak mahu, maka Hamdan nekad untuk keluar dari kampungnya untuk mengembara mencari bini.

Pada hari Hamdan mahu keluar mengembara seorang diri itu, maknya membekalkan 2 potong sandwich perisa ikan sadin dan bawang risau kalau-kalau Hamdan kelaparan di tengah jalan. Maka Hamdan pun menjawab kepada maknya, "Kalau risau lapar tengah jalan, Hamdan lalu lah tepi jalan, mak...", sebelum kuali bersaiz 20 inci hinggap di tengah belakang Hamdan. Mujur sipi.

Pepatah daripada rakan-rakan Hamdan ada berbunyi, 

Jika mahu bini pandai masak, carilah di Kelantan,
Jika mahu bini pandai jaga anak, carilah di Indonesia,
Jika mahu bini cantik, carilah di Kuala Lipis,
Jika mahu bini pandai main henpon, carilah di Kolumpo,
Jika mahu bini pandai bercinta, carilah di Selatan.

Maka Hamdan memutuskan untuk ke Selatan mencari bini yang pandai bercinta. Bagi Hamdan, cinta itu penting untuk hidup sehingga ke hari tua sungguhpun duit dalam akaun ASB takde.

Dalam perjalanan ke selatan, setelah meredah hutan dan bertembung beberapa ekor gajah dan harimau bintang, Hamdan memasuki satu negeri yang disebut Jambu Darul Takzim atau ringkasnya JDT. Penduduk JDT terdiri daripada orang melayu, cina, india dan sedikit warga Argentina. Tersebutlah kisah penduduk JDT amatlah meminati bola sepak sehingga tiap kali ada perlawanan bola sepak melibatkan pasokan mereka, maka jalan raya, shopping complex, rumah urut, kedai gambar dan sebagainya menjadi lengang ibarat pekan zombie kerana semua pergi stadium dan menonton Astro di rumah. Kebetulan ketika Hamdan datang, satu perlawanan bola sepak pasokan JDT menentang musuh tradisi mereka iaitu Tampin Wanderers FC. Maka tiadalah seorang umat pun kelihatan di pekan kecuali beberapa ekor lembu di padang sekolah.

Hamdan jadi stress, lalu Hamdan terus berjalan kaki menuju ke Kuala Lipis dan terjumpa seorang pemudi yang bernama Siti Norhalinda. Maka mereka pun sama-sama suka dan berkahwin. Bahagia sehingga ke akhir hayat.

Demikianlah cerita aku. Terima kasih.

Friday, October 11, 2013

Anak tupai

Semalam, keluar dari opis cuaca macam nak hujan. Aku pecut moto laju-laju masa keluar dari simpang opis. Dalam kelajuan yang power, tiba-tiba seekor anak tupai berlari melintas jalan betul-betul di depan aku. Punyalah terkejut sampai aku menjerit 'woww'. Anak tupai itu tiada tanda mahu berhenti. Tapi oleh kerana teringatkan anak tupai itu tiada brek disk, maka aku pun brek dengan kadar yang agak kecemasan. Jarang aku buat brek kecemasan ni. Last aku buat masa aku jatuh parit dengan moto arwah atuk masa pegi kebun. Bukan salah aku pun masa tu, tapi moto arwah atuk aku dulu brek pakai selipar je seret ke tanah. Berbalik kepada anak tupai tu, lagi satu hun sahaja tayar depan aku nak gelek tulang belakangnya. Mujur.

Aku sempat memberi nasihat yang bernas kepada anak tupai tersebut,

"Pandang kiri kanan sebelum melintas, sayang..."

"Okey..." jawab anak tupai merdu.

Ibu tupai kemudian berkata kepadaku, "Minta maaf encik, saya yang cuai..."

Aku balas, " Hati-hati..."

Dan korang pun baca bersungguh-sungguh.

Wednesday, July 10, 2013

Berborak dengan kutu

Kutu : Ni, nak tanya...

Aku : Apa?

Kutu : Ipin mana skang?

Aku : La, kau tak tau ke, dia dah jadi pelakon?

Kutu : Ha? Serius?

Aku : Upin & Ipin...

Kutu : Babi...


Why so serious? Kan Ramadhan ni.


Salam Ramadhan kawan-kawan. Jom set ringtone ke lagu raya.

Friday, June 21, 2013

Ulasan saya mengenai cuaca dan kata orang tua-tua.

Entah mengapa beberapa hari ini aku rasa sangat panas bila tidur malam. Bila aku mengadu kepada kawan-kawan bahawa cuaca sangat panas sekarang ini terutama waktu malam, mereka kerap menjawab yang neraka itu lagi panas. Yang mereka yakin sangat aku akan masuk neraka ni kenapa? Okay, jangan jawab.

Malam tadi rasanya, 4 kali aku bangun awal pagi hanya untuk mandi sejukkan badan kerana terlalu panas. Walaupun dah on kipas speed paling tinggi, tetapi masih panas. Berbahang. Ahh... Aku rindukan musim sejuk di Kanada.

Tapi menurut kata orang tua-tua, kalau panas berpanjangan ni, bermakna musim sejuk dah nak tiba. Mungkin betul juga kata orang tua-tua, kerana bila aku pergi kerja keesokan harinya, aku masuk ofis aku rasa sejuk sangat sebab kuat betul air-cond. Menyesal pula tak bawa baju sejuk.

Betul lah kata orang tua-tua. Jangan melawan cakap. Paham?


**Sejuk betul di Kanada dulu.

Wednesday, June 19, 2013

Ulasan saya mengenai ekonomi.

Semalam aku ke Pasar Borong Selangor. Banyak barang memasak di rumah yang telah kehabisan stok.

Ah. Pelik sangat bunyinya. Mungkin sudah lama tak menulis. Baiklah, aku start balik.

Semalam aku ke Pasar Borong Selangor untuk membeli barang masak seperti bawang, cili, asam jawa, rempah, ayam dan syaitan. Huh... Tak banyak perubahan suasana di pasar borong ini kecuali muka pekerja myanmar saja mungkin akibat polis membuat operasi pendatang asing beberapa kali sebelum ini. Sebelum ini aku lebih selesa membeli barang yang berkuantiti sedikit di pasar runcit biasa sahaja. Baiklah, ini bukan cerita pasal suasana di pasar borong. Kalau nak cerita suasana, baik aku pegi tulis kat majalah Dekorasi.

Dipendekkan cerita, semasa aku bertanya harga cili merah pada seorang myanmar dagu lekuk, aku terkejut bahawa harga cili tersebut adalah RM17.50 sekilo! Aku jadi baran tiba-tiba dan tak pasal-pasal myanmar itu aku tikam. Okay, itu tipu.

Bagi aku, adalah tidak patut harga cili yang tak perlu diberi makan dedak dan vitamin itu naik begitu tinggi. Aku membuat kesimpulan bahawa ini semua adalah kerana sikap orang kita sendiri (melayu) yang lupa bahawa ekonomi negara ini telah dikawal oleh bukan melayu. Bila menjelang perayaan, lazimnya harga sesetengah barang keperluan akan dinaikkan sesuka hati dan kita sebagai orang melayu akan merungut tak sudah semasa membelek cili yang akhirnya aku fikir pembelian cili tadi menjadi tidak ikhlas jika dimasak untuk keluarga. Bila tidak ikhlas, maka makanan yang dimasak akan kurang kasih sayang lalu ini salah satu penyebab ikatan kekeluargaan makin renggang lalu mengakibatkan masalah sosial di kalangan remaja seperti mat rempit, lepak simpang, gwiyomi, k-pop dan rambut kuning. Tapi seperti biasa, melayu standard seperti kita ni akan cepat lupa dengan hal harga barang naik di pasar tadi. Lazimnya kita akan marah-marah di pasar dan dalam perjalanan pulang ke rumah saja. Sebaik tiba di rumah, buka tv, tengok drama Rozita Che Wan tengah main, maka kemarahan tadi akan hilang serta merta. Itulah orang kita.

Maka itulah sedikit sebanyak ulasan aku mengenai ekonomi.

Friday, February 1, 2013

Milah

Rindu?

Saja je diam lama-lama. Baru 2 bulan kot. Keh keh keh.

Lagi satu nak bagitau, Aku dah beli motor baru. Nama dia Noramilah. Panggil je Milah.

Wednesday, November 28, 2012

MAHA 2012


Jom layan MAHA. Aku teringin nak layan funfair dia, tapi takde member hati kering nak pegi. Setakat ni dah 2 kali aku pergi MAHA minggu ni.

Ala, setakat lembu susu muka macam Fahrin Ahmad tu, kat kampung aku banyak.

Tuesday, November 20, 2012

Jimi Asmara - Kisah Tragis Cinta 3 Segi

Jimi dapat kawan baru.

Nama kawan Jimi, Edward.

Edward besar sikit dari Jimi.

Mereka kongsi akuarium.

Malam itu, Jimi merajuk.

Akuarium terbuka.

Jimi panjat akuarium.

Jimi hilang.

Puas aku cari bawah rak pinggan, peti ais, sinki.

Takde.


Housemate cakap aku sorokkan Jimi dalam bilik.

Housemate selongkar bilik aku.

Sorokkan kepala bana dia.

Aku baru balik dari Kemeren Hailen.


Haih. Balik kerja kang aku try cari Jimi kat dalam laci.