Thursday, September 15, 2011

Pemuda, bas merah dan Cinta Astakonah

Sebuah bas warna merah berhenti betul-betul di hadapan pondok bas. Kelihatan seorang pemuda yang berambut panjang mengurai seperti iblis, bermuka bengis turun dari tangga bas tersebut. Beberapa orang bangla pertengahan umur yang sedang berborak di bangku pondok bas serta merta senyap seribu bahasa ibarat malaikat melintas bila pemuda itu menjeling ke arah mereka. Dengan baju putih takde lengan gambar pokok manggis, kaca mata hitam bulat, tangan bersalut gelang berduri, seluar jeans koyak lutut dan kasut koboi sambil menggalas beg lusuh warna cekelat-hitam, beliau melangkah bergaya di kaki lima sambil memegang sekeping kertas.

Pemuda itu ada misi. Sekeping kertas di tangannya adalah penentu segala cita-citanya selama ini. Beliau nekad berhijrah ke Kolumpo dari kampungnya di Kuala Selangor. Beliau tidak tahan dengan bebelan mak dan abahnya yang tak henti-henti mendesaknya mencari kerja. Paling tidak pun menolong abahnya di bendang. Itu pun beliau tak mahu. Bagi pemuda itu, jiwanya bukan dilahirkan untuk membuat kerja-kerja kampung. Beliau menganggap mak dan abahnya tidak faham jiwa mudanya yang rock kapak dan rebel. Pada usia 28 tahun dan hanya mempunyai sijil SRP, pemuda itu bertekad untuk membuktikan bahawa insan sepertinya boleh berdikari sendiri dan hidup di Kolumpo seperti orang lain.


"Kerja bendang mana rock!" terngiang-ngiang ayat terakhir yang diungkapkan pemuda itu saat meninggalkan keluarganya.

Namun, beliau sudah nekad. Mahu mengejar impian yang dibina sejak di bangku sekolah lagi. Mahu menjadi penyanyi rock.


***

"Ada bakat menyanyi terjerit-jerit? Ingin menjadi terkenal? Ingin menjadi ikon rock negara? Datanglah ke ujibakat penyanyi rock, slow rock, rock ballad, rock kapak, rock apak hang..."

UJIBAKAT PENYANYI ROCK MALAYA
Rock Sampai Kapan Sdn. Bhd.
Lorong D/2 , Lot 3007 Tingkat 1,
Wisma Datuk Indera, Jalan Ampang
50450 Kolumpo.


***


"Mungkin inilah tempatnya," kata pemuda itu di hadapan sebuah bangunan lusuh.


Kelihatan beberapa lagi pemuda sepertinya dalam dressing yang lebih kurang sama turut menuju ke bangunan tersebut. Pemuda tadi melangkah menaik tangga. Dari kaca matanya, nampak gaya saingannya hari ini memang mudah. Tak banyak pesaing yang berpotensi berdasarkan pengalamannya menghambakan diri kepada rock selama berbelas tahun. Rakan-rakannya di kampung pernah menggelarkan beliau sebagai Amy Search berdasarkan not tinggi semasa menyanyi yang hampir-hampir menyamai ikon rock negara itu. Salah satu kenangan manis beliau yang kekal menjadi ingatan, Suzila anak Pak Malik telah memberinya nombor telefon semasa beliau menyanyi lagu Cinta Astakonah di majlis kenduri kahwin. Bila telefon, keluar suara india."Encik nak ujibakat menyanyi?" kata akak kaunter pendaftaran.

"Yes..." jawab pemuda itu dalam Bahasa Inggeris. The one and only yang dia tahu selain perkataan 'no', 'fuck' dan 'touch n go'.


"Nama encik?"


Pemuda itu diam sebentar.


"Nama encik, please?" ulang akak kaunter pendaftaran sedikit tinggi.


"Kuntum," jawabnya berbisik.
Petang itu jugak pemuda itu pulang ke kampung halaman. Tak patut betul akak kaunter tu gelak sungguh-sungguh sampai terbit air mata.

4 comments:

Tok anjang kau said...

Haha,osah gampang eh kau wea!.
nak terkincit den golak ni cilako!.
Kuntum tok anjang kau!.
ahahahaha!

en.sani said...

hahaha...den teringat lawak ni dalam majalah ujang tahun 90-an dulu bai....osah eh.

Jo Qusary said...

nghahahahaaa... macho sungguh nama mamat tersebut...

en.sani said...

tak baik kau....hehehe