Wednesday, February 1, 2012

Mamat lembut dan CIMB

"Selamat petang, boleh saya bercakap dengan Encik Mohd Hairussani?" kata sorang mamat lembut di hujung talian. Dari gaya dia bercakap, aku dapat bayangkan mamat tu jenis pergi kerja pakai losyen dan lip gloss. Baju kemeja dia punya lipat kalau kena tangan boleh luka.

"Ye, saya..."

"Ok, boleh panggil En. Mohd?"

"Ye boleh..."

"Saya dari CIMB bank ye En. Mohd, ingin mengucapkan terima kasih dan tahniah kerana menggunakan perkhidmatan CIMB Bank sejak 10 tahun yang lalu ye En. Mohd. Oleh itu, saya mewakili CIMB Bank dan CIMB Aviva ingin memberikan sedikit penerangan tentang tawaran-tawaran terbaru dari pihak kami ye En. Mohd. Ok, untuk pengetahuan En.Mohd, perbualan kita ini akan dirakam bagi rekod dan bagi....

"Eh, lama ke ni?"

"Eh, tak lama En.Mohd. Saya ambil masa 10 minit sahaja untuk En.Mohd."

"Gua tengah meeting ni, bro..."

"Oh, yeke...bila habis meeting tu En.Mohd?"

"Dalam pukul 5.30 petang nanti."

"Kalau macam tu, saya call En.Mohd lepas habis meeting?"

"Ok..." terus letak henfon.


***

5.30 petang.


"Hello, selamat petang En.Mohd, saya dari CIMB tadi, ingat lagi saya call tengahari tadi?"

"Aha, ye..."

"Okay, saya mula balik apa yang saya terangkan tadi..."

"Ala, bateri henfon habis pulak...tet tet tet..." kata aku pantas sambil tekan butang letak. Yang bunyi tet tet tet tu aku cuba gayakan pakai mulut seikhlas mungkin.


Darah aku cepat naik kalau dengar orang cakap banyak. Lagi satu, Encik Mohd kepala bana kau.

6 comments:

nizamsani said...

bersabarlah encik mohd.

en.sani said...

haha...tak sesuai langsung kan?

Jo Qusary said...

Jangan layan agen2 tu... CIMB tak akan mimpi siang hari suruh agen luar gi call client diorg...

Fyzal said...

kalau aku pun aku buat benda sama. tp tegar pulak dia call balik kul 530 tu. mmg tak kenal erti putus asa.

Anonymous said...

en.mohd,tolong tampar dahi org 2...

en.sani said...

jo: tiap2 minggu call aku,nama dia jamal...

fyzal:leceh beb nak layan...bebulu...

anony: kalau depan2 dah kena tampar dah tu...