Thursday, July 28, 2011

Pengalaman saya menonton bola bersama Menteri Penerangan dan Komunikasi.

Aku tak dapat tiket bola free. Jadi, aku tengok bola perlawanan kedua Kelayakan Piala Dunia, Malaysia vs Singapura di depan tivi dekat bilik aku je.

Housemate aku tengah masak entah apa kat dapur. Masak bau macam kari pun ada. Bau masala pun ada. Kadang-kadang bau musang pun ada. Aku tengok tivi dalam bilik. Tivi aku bukak volume sedap sedap stadium. Jenis Haji Hasbullah Awang berborak sampai ke koridor tingkat empat boleh dengar.

Housemate jenguk dari pintu bilik. "Bola ka?"

Aku angguk.

Dia bawak nasik sepinggan, terus duduk atas katil aku. Itu kalau malam karang, bersemut aku punya tilam, memang aku mengamuk.

"Ini Malaysia lawan apa? Malayan Harimau ka?" kata dia.

Aku malas jawab. Tapi dalam hati, "Malayan Harimau acik kau!"

"Ini cup apa dia main?" dia tanya lagi.

"Kelayakan World Cup," aku jawab slow.

"Owh...tak cantik la dia main..." dia menambah. Nasik lauk kacang panjang dengan tomato dia suap semaksimum yang boleh.

Aku diam.

"Dia main dekat mana? Rumput cantik. Rumput tiruan ka?" dia lagi.

Aku diam. Hati tengah panas. Sebab defend Malaysia main macam gampang.

"Ini player Singapore ka? Kenapa ramai mat saleh? Boleh ka itu macam?" dia tanya lagi. Sambil tu nasik dia suap jugak. Mulut penuh pun dia cakap. Jenis takde adab.

Aku diam je.

"Ini kalau dia main macam ni sampai second half ha, mesti kalah la Malaysia..." dia cakap sambil suap nasik entah kali ke berapa.

Aku serius tengah diam. Nak mencarut karang, dah pangkat bapak-bapak.

"Dulu aku masa muda, main untuk Telok Intan tau. Masa tu 70-an. Dulu takda macam ni. Lari kejap dah pancit..." dia sambung. Krup krap krup krap bunyi kacang dia kunyah.

"Tengok tu, sikit-sikit jatuh...tak makan nasik ka, dey?" dia menyambung sambil mata dalam formasi tivi-pinggan-tivi-pinggan-tivi.

Aku diam. Buat-buat capai bantal untuk peluk(atau niat sebenar nak gigit bantal lepas geram).

Defend Malaysia sekali lagi buat hal.

"Weiii...mana lu passing bo.........."

Tiba-tiba dia senyap. Aku menoleh ke arahnya.


"KUNGGG...KUNGGG...KUNGGG...KUNGGG!!!"


Dia tersedak nasik. Padu punya tersedak. Menggelupur dia lari ke dapur cari air. Pung pang pung pang bunyi dekat dapur buka peti sejuk.


Aku senyum puas. Betul-betul punya senyum.



***

Okay. Malaysia kalah dengan Singapura. Takde hal la. Aku tetap di hatimu Harimau Malaya! Tapi kan, kenapa Nicol David tak main tadi eh, Uncle Raja?

Wednesday, July 27, 2011

Siapa peduli?

Ingatkah kamu sepanjang malam itu kita menangis?
Dan semua impian kita yang sudah begitu hampir seolah-olah semuanya sia-sia...
Dan muncul satu lagi sang peri,
mencampak sekotak harapan.
Tertulis atasnya,
"Make a wish, or you'll trapped in your own dreams..."



Maafkan aku sayang. Aku tiada di sisimu.

Aku hanya ingin melihat matamu. Dan bibirmu. Dan pipimu. Dan hidungmu. Dan dahimu. Dan keningmu. Ya, aku demand lebih. Namun, siapa peduli?

Siapa peduli?

Aku ulangi, siapa peduli?

Tuesday, July 26, 2011

Ketam

Ada satu famili ketam. Ketam spesies ketam nipah. Ada abah ketam. Ada anak ketam. Ada mak ketam. Tapi mak ketam hanyalah pelakon extra dalam cerita ini. Tak payah sentuh sangat mak ketam ni. Dia busy memasak barangkali.

Okay, kita cerita pasal abah ketam dan anak ketam.

Abah ketam cuba mengajar anaknya berjalan. Anak yang masih tidak nampak masa depan. Kerana belum matang untuk melangkah. Abah ketam itu mahu mengajar anaknya berjalan lurus.

Tiap kali abahnya ajar berjalan, anak ketam itu merungut kerana abah ketam itu pun tidak berjalan lurus seperti dalam tivi. Atau lebih tepat, jalan macam Anuar Zain. Oleh kerana mewarisi darah abahnya yang bermulut macam perempuan, anak ketam itu pun membuat abahnya sakit hati dengan memberi statement sinis terhadap cara berjalan abah ketam yang senget-benget.

"Jalan macam ketam bunga la abah ni! Kaki tak berbedung ke masa kecik?"

Abah ketam itu terasa tercabar dan bersikap panas baran. Lalu abah ketam itu membuat muka bengis dan karate pokok bakau.

Persoalannya sekarang, mengapa perlu abah ketam itu bersikap bengis dan panas baran? Tak bolehkah bersabar sikit? Bukan ke sabar itu separuh daripada iman? Nak masuk bulan puasa dah pun kan?


***

Okay, balik kampung nanti, aku nak suruh wan aku masak gulai ketam. Tus air liur i tell you...


Krupp...krupp...krupp...(bunyi kunyah kulit ketam)

Monday, July 25, 2011

Sabtu

Pagi Sabtu. Di Tampin. Lepas mandi. Dressing mantap macam nak pergi konsert Jom Heboh. Rambut pacak. Muka sembab sikit sebab tune tidur lari.

Niat hati nak jalan-jalan ke pekan Tampin. Rindu dengan bau Tampin. Rindu dengan bau bustand Tampin. Rindu dengan Stesen Keretapi Tampin. Rindu dengan mini stadium. Rindu dengan Tampin Square.

Bawak kereta. Duit dekat dalam poket bukan ada sangat. Jadi kalau nak shopping bundle pun bukanlah satu perkara yang sihat untuk dibincangkan. Buat hati panas, ada.


Treeettt...!!!

Sms masuk.

"Along, wan suruh beli tepung gandum tiga kilo..."

Tanpa membalas sms, aku terus cari parking untuk ke salah satu pasaraya terkemuka di pekan Tampin.


"Hari ni hari tanpa beg plastik ye, bang..." kata makwe cashier lembut.


Pagi Sabtu. Di Tampin. Lepas mandi. Dressing mantap macam nak pergi konsert Jom Heboh. Rambut pacak. Tapi lintas jalan peluk tepung gandum tiga kilo. Macam setan!


***

Henpon berbunyi minta diangkat...

"Along, tolong beli tali mesin jahit wan. Dah putus!"




Aku lari laju-laju, aku terus flying kick tiang elektrik.

Saturday, July 23, 2011

Penutup minggu

Okay. Aku cuti. Alebiu Nora.
Published with Blogger-droid v1.6.7

Wednesday, July 20, 2011

Tak sedap

Untuk semua dosa semalam yang masih tersimpan, terjerat, terselit dan tersembunyi jauh di hujung rusuk jiwa, tolong pergi dari aku, untuk aku ambil hati yang satu itu.

***

Mood untuk menulis memang takde.

Hati rasa macam tak sedap.

Harap maklum.

Monday, July 18, 2011

Iklan Yuna

Sepupu lelaki umur 15 tahun sedang menonton tivi dengan adik pompuannya.

Aku pulak tengah sibuk paksa adik pompuan aku buat facial treatment. Ye puan-puan, ingat melayu minimalis macam aku ni tak reti nak buat facial treatment? Adik pompuan aku pulak memang ada kepakaran tentang itu, dan kebetulan dia pun belajar di kolej tentang course bela bela muka dan rambut ni. Jadi, memang free la aku buat facial treatment(pernah sekali, aku paksa dia dye rambut aku warna biru striking, tapi akhirnya dia tak tergamak kerana takut berdosa, ini cerita benar ye puan-puan).

Okay,tinggalkan bab rambut dan facial treatment. Sebab ni bukan majalah Marie Claire.



Dipendekkan cerita, sedang sepupu aku ni tengok tivi, aku dengar dia berkata dengan adik pompuannya,

" Dik, cuba bayangkan, Yuna punya payudara tak terbuka masa terjun helikopter tu..."


Aku memandang adik pompuan aku dengan rasa bersalah.


" Payung terjun la! Payung terjun! " jerit aku dari belakang.

" Ha? " kata sepupu aku menoleh kebelakang dan buat muka naif.

" Payudara tu tetek la bangang! " aku balas.

" Oh, ha'ah laaa! Silap! Sory along..."



Cilakak punya iklan Libress. Apa cerita aku pakai mask muka sambil senyum tak henti? Macam mana dahi nak licin macam Tiz Zaqyah ni? Adik pompuan aku dah guling-guling gelak atas lantai.


P/s : Eh, kau orang tahu tak iklan yang mana ni? Yang Yuna terjun parachute tu la!

Mat saleh

Macam sedap pulak aku tengok mat saleh ni goreng epal. Balik kampung nanti, aku mesti kena try satu kali.

Tak dapat epal, aku goreng anggur. Takpun laici. Takpun kuini. Atau kedondong?

Saturday, July 16, 2011

Wanita

Apabila seseorang wanita mengatakan dia sedang bersedih, tetapi dia tidak menitikkan airmata, itu bermaksud dia sedang menangis di dalam hatinya. Apabila dia tidak menghiraukan kamu setelah kamu menyakiti hatinya, lebih baik beri dia waktu untuk menenangkan hatinya sebelum kamu meminta maaf.

Dan wanita sukar untuk mencari sesuatu yang dia benci untuk orang yang paling dia sayang.


***

Aku minta maaf.

Haruskah lidahku berikrar lagi untuk yang ke seribu kali, aku cinta padamu, Nora.


Friday, July 15, 2011

Bahasa

"Cakap melayu ni susah jugak kan, abang?"


***

Sayang, semua benda dalam dunia ni susah. Sebab tu kena belajar. Cuba awak paksa seekor kanggaru sebut perkataan 'kanggaru', mesti kanggaru tu tak reti. Kan? Okay, jangan ambil serius pasal kanggaru tu, sebab kita ni manusia. Keh keh keh.

Nora, tolong cuba guna ayat bahasa melayu awak sendiri. Jangan harap sangat google translate tu. Google translate tu semua penipu. Google tu dengki je lebih. Illuminati. Kalau ada silap, nanti saya betulkan la awak punya bahasa melayu. Jangan risau. Dulu masa saya study dekat Germany, saya belajar jugak cakap Germany sikit-sikit.

Tengok sini. Saya cakap Germany.



GER-MA-NY


Amacam? Pandai tak?

Tak. Tak perlu tepuk tangan.


[Link]

[Link]

[Link]


P/s : Saya pun gagap jugak cakap melayu. Tapi, gagap time kena jawab sifir lapan la masa form 1 dulu.

Wednesday, July 13, 2011

Selamat tinggal pojaan...

"Saya suka Soraya, sebab comel..." - Nora.


***

Soraya nak kena jual. Soraya pakai nama arwah atuk. Soraya selalu rosak. Soraya punya spare part mahal. Soraya laju sangat. Soraya cepat cemburu. Soraya tak suka perempuan. Soraya gedik. Soraya itu. Soraya ini.



Nama Penuh : Suzuki Soraya Binti Edika Yusop
Tarikh lahir : Januari 2000
Hobi : Lepak bus stop, mengumpul setem.
Kenangan manis : Membawa 10 kilo gula pasir.
Kenangan pahit : Putus cinta dengan Yamaha R1 kerana halangan keluarga dan darjat.
Prestasi : Pernah menewaskan Modenas Kriss di Alor Gajah, pernah cucuk belakang Yamaha SS di Sungai Udang, tetapi kalah mengejut kepada KLIA Monorail di Salak Tinggi.


***


Sayang, nanti saya janji, saya ganti Soraya dengan mesin yang lebih hebat. Dan lebih comel. Jangan sedih-sedih sangat. Nanti yang part comel tu, saya buat lagi epik dan full of love. Amacam?


Kepada Keril Samad, aku nak kau buat design muka pompuan tu lagi great kat motor baru aku nanti. Jenis sekali orang kampung pandang, terus rasa berdosa.

Tuesday, July 12, 2011

Bas

"Banyak-banyak bas, bas apa yang paling kecik, paling pendek di dunia ini?"

"Bas kilang?"

"No."

"Basikal?"

" No."

"Bas sekolah Uncle Chong Taman Indah?"

" Nope."

"Okay, surrender. Apa?"



Aku tarik nafas panjang.


"Basmathi..."




Okay. Tak lawak.

Sunday, July 10, 2011

Entry ini tak perlu ada tajuk, sebab aku dah mengantuk...

Bila kita mahu isi malam?
menangis tertawa bersama,
sambil sampaikan kepada langit dan bintang
sebentuk cinta yang ada...


Tepis segala cemburu,
cari lagi seribu rindu,
untuk kita kait menjadi cadar,
menghangatkan cuaca asmara...

***


Adik : Along.

Aku : Erm?

Adik : Besok kau kahwin, bersanding nak kaler ape?

Aku : Kaler pelangi.


Okay, ni siapa ajar tanya benda bukan-bukan ni? Takde benda lain ke kau nak tanya Kila? Tanya la pasal pemanasan global ke, Paris Hilton ke, cara-cara membuat kek coklat ke, politik di Jamaica ke.

Kau tanye Cik Nora kau, dia nak colour ape. Aku on je.

Thursday, July 7, 2011

Ini video saya dan Rebecca




Aku belek-belek balik dalam folder handphone aku, ada video ni. Entah bulan bila punya entah,aku pun lupa.

Ini laluan belakang Lim Kok Wing University. Pukul 2-3 pagi memang horror tak patut. Tapi masa video ni dirakamkan, tengah banyak kereta. Lampu jalan pun macam orang buat fun fair. Tapi, bila sampai masa lampu jalan satu pun takde pukul 2-3 pagi tu, memang rasa nak ikut jalan jauh pun ada. Jauh maksud aku, bukan la ikut jalan kat Mentakab ke, Simpang Pulai ke. Jauh sikit je la. Aku pulak memang malas nak kotor tangan nak bergelut dengan langsuir. Tahu tak, langsuir punya sengat, kat hospital putra ke, hospital universiti ke, Hospital of Hong Kong ke, pun takde penawar. Tahu tak? Tak percaya tanya Dr. Rozmey.


Tak. Aku tak takut. Cuma malas je. Kan Kak Nor kan?

Wednesday, July 6, 2011

Khamis means STOP!


Buat masa ni, blog aku cuti. Sebab esok kan hari Khamis. Kalau dah esok hari Khamis, dah tentu lah malamnya ialah malam Jumaat. Dah malam Jumaat, tak reti-reti nak baca yassin?

Jadi, blog aku cuti. Nampak tak konsep dia kat situ?


***


Okay, semalam aku pergi One Utama di Bandar Utama Damansara. Tapi tak boleh lawan la yang Tampin punya ni.


Tampin. U name it, u gadit...


Ah, Datuk Shaziman Abu Mansor, penat tau I tulis pasal Tampin...

Monday, July 4, 2011

Lupa

Baru aku perasan, aku masih pakai seluar jeans yang belum dibasuh yang aku buat mandi jenazah dan kafankan atuk aku jumaat lepas.

Masih aku ingat tiap molekul bau air mawar itu.


Gila rindu.

Sunday, July 3, 2011

Dalam kelam kabut keadaan, aku masih boleh bermimpi kamu...malam tadi.

"...Okay. I'm gonna get some stuff kat dalam, awak nak apa-apa tak?" tanya aku.

"Nope. Thanks..." jawabnya. Lembut.

"Sure?" tanya aku sekali lagi sambil mengubah posisi kening.

"Yup..." lebih ringkas.

"Even kasih sayang? "


Dia ketawa. Sweetness di mukanya boleh bikin kencing manis.


Aku hadiahkan satu kerlipan mata untuknya.


***


Aku rindu semua di sana. Aku minta maaf buat semua. Sejak Khamis aku balik ke Tampin. Dalam period masa itu juga, macam-macam dugaan menimpa. Dugaan maha hebat dari-Nya bukanlah sengaja diturunkan. Ikut saja laluan yang ditentukan-Nya, Insyaallah, hikmah yang lebih baik menanti.

Al-Fatihah buat arwah atuk, Haji Baba Bin Yassin. Semoga rohnya aman di samping Pencipta.