Thursday, July 28, 2011

Pengalaman saya menonton bola bersama Menteri Penerangan dan Komunikasi.

Aku tak dapat tiket bola free. Jadi, aku tengok bola perlawanan kedua Kelayakan Piala Dunia, Malaysia vs Singapura di depan tivi dekat bilik aku je.

Housemate aku tengah masak entah apa kat dapur. Masak bau macam kari pun ada. Bau masala pun ada. Kadang-kadang bau musang pun ada. Aku tengok tivi dalam bilik. Tivi aku bukak volume sedap sedap stadium. Jenis Haji Hasbullah Awang berborak sampai ke koridor tingkat empat boleh dengar.

Housemate jenguk dari pintu bilik. "Bola ka?"

Aku angguk.

Dia bawak nasik sepinggan, terus duduk atas katil aku. Itu kalau malam karang, bersemut aku punya tilam, memang aku mengamuk.

"Ini Malaysia lawan apa? Malayan Harimau ka?" kata dia.

Aku malas jawab. Tapi dalam hati, "Malayan Harimau acik kau!"

"Ini cup apa dia main?" dia tanya lagi.

"Kelayakan World Cup," aku jawab slow.

"Owh...tak cantik la dia main..." dia menambah. Nasik lauk kacang panjang dengan tomato dia suap semaksimum yang boleh.

Aku diam.

"Dia main dekat mana? Rumput cantik. Rumput tiruan ka?" dia lagi.

Aku diam. Hati tengah panas. Sebab defend Malaysia main macam gampang.

"Ini player Singapore ka? Kenapa ramai mat saleh? Boleh ka itu macam?" dia tanya lagi. Sambil tu nasik dia suap jugak. Mulut penuh pun dia cakap. Jenis takde adab.

Aku diam je.

"Ini kalau dia main macam ni sampai second half ha, mesti kalah la Malaysia..." dia cakap sambil suap nasik entah kali ke berapa.

Aku serius tengah diam. Nak mencarut karang, dah pangkat bapak-bapak.

"Dulu aku masa muda, main untuk Telok Intan tau. Masa tu 70-an. Dulu takda macam ni. Lari kejap dah pancit..." dia sambung. Krup krap krup krap bunyi kacang dia kunyah.

"Tengok tu, sikit-sikit jatuh...tak makan nasik ka, dey?" dia menyambung sambil mata dalam formasi tivi-pinggan-tivi-pinggan-tivi.

Aku diam. Buat-buat capai bantal untuk peluk(atau niat sebenar nak gigit bantal lepas geram).

Defend Malaysia sekali lagi buat hal.

"Weiii...mana lu passing bo.........."

Tiba-tiba dia senyap. Aku menoleh ke arahnya.


"KUNGGG...KUNGGG...KUNGGG...KUNGGG!!!"


Dia tersedak nasik. Padu punya tersedak. Menggelupur dia lari ke dapur cari air. Pung pang pung pang bunyi dekat dapur buka peti sejuk.


Aku senyum puas. Betul-betul punya senyum.



***

Okay. Malaysia kalah dengan Singapura. Takde hal la. Aku tetap di hatimu Harimau Malaya! Tapi kan, kenapa Nicol David tak main tadi eh, Uncle Raja?

Tuesday, July 26, 2011

Ketam

Ada satu famili ketam. Ketam spesies ketam nipah. Ada abah ketam. Ada anak ketam. Ada mak ketam. Tapi mak ketam hanyalah pelakon extra dalam cerita ini. Tak payah sentuh sangat mak ketam ni. Dia busy memasak barangkali.

Okay, kita cerita pasal abah ketam dan anak ketam.

Abah ketam cuba mengajar anaknya berjalan. Anak yang masih tidak nampak masa depan. Kerana belum matang untuk melangkah. Abah ketam itu mahu mengajar anaknya berjalan lurus.

Tiap kali abahnya ajar berjalan, anak ketam itu merungut kerana abah ketam itu pun tidak berjalan lurus seperti dalam tivi. Atau lebih tepat, jalan macam Anuar Zain. Oleh kerana mewarisi darah abahnya yang bermulut macam perempuan, anak ketam itu pun membuat abahnya sakit hati dengan memberi statement sinis terhadap cara berjalan abah ketam yang senget-benget.

"Jalan macam ketam bunga la abah ni! Kaki tak berbedung ke masa kecik?"

Abah ketam itu terasa tercabar dan bersikap panas baran. Lalu abah ketam itu membuat muka bengis dan karate pokok bakau.

Persoalannya sekarang, mengapa perlu abah ketam itu bersikap bengis dan panas baran? Tak bolehkah bersabar sikit? Bukan ke sabar itu separuh daripada iman? Nak masuk bulan puasa dah pun kan?


***

Okay, balik kampung nanti, aku nak suruh wan aku masak gulai ketam. Tus air liur i tell you...


Krupp...krupp...krupp...(bunyi kunyah kulit ketam)

Monday, July 18, 2011

Iklan Yuna

Sepupu lelaki umur 15 tahun sedang menonton tivi dengan adik pompuannya.

Aku pulak tengah sibuk paksa adik pompuan aku buat facial treatment. Ye puan-puan, ingat melayu minimalis macam aku ni tak reti nak buat facial treatment? Adik pompuan aku pulak memang ada kepakaran tentang itu, dan kebetulan dia pun belajar di kolej tentang course bela bela muka dan rambut ni. Jadi, memang free la aku buat facial treatment(pernah sekali, aku paksa dia dye rambut aku warna biru striking, tapi akhirnya dia tak tergamak kerana takut berdosa, ini cerita benar ye puan-puan).

Okay,tinggalkan bab rambut dan facial treatment. Sebab ni bukan majalah Marie Claire.



Dipendekkan cerita, sedang sepupu aku ni tengok tivi, aku dengar dia berkata dengan adik pompuannya,

" Dik, cuba bayangkan, Yuna punya payudara tak terbuka masa terjun helikopter tu..."


Aku memandang adik pompuan aku dengan rasa bersalah.


" Payung terjun la! Payung terjun! " jerit aku dari belakang.

" Ha? " kata sepupu aku menoleh kebelakang dan buat muka naif.

" Payudara tu tetek la bangang! " aku balas.

" Oh, ha'ah laaa! Silap! Sory along..."



Cilakak punya iklan Libress. Apa cerita aku pakai mask muka sambil senyum tak henti? Macam mana dahi nak licin macam Tiz Zaqyah ni? Adik pompuan aku dah guling-guling gelak atas lantai.


P/s : Eh, kau orang tahu tak iklan yang mana ni? Yang Yuna terjun parachute tu la!

Mat saleh

Macam sedap pulak aku tengok mat saleh ni goreng epal. Balik kampung nanti, aku mesti kena try satu kali.

Tak dapat epal, aku goreng anggur. Takpun laici. Takpun kuini. Atau kedondong?

Wednesday, July 13, 2011

Selamat tinggal pojaan...

"Saya suka Soraya, sebab comel..." - Nora.


***

Soraya nak kena jual. Soraya pakai nama arwah atuk. Soraya selalu rosak. Soraya punya spare part mahal. Soraya laju sangat. Soraya cepat cemburu. Soraya tak suka perempuan. Soraya gedik. Soraya itu. Soraya ini.



Nama Penuh : Suzuki Soraya Binti Edika Yusop
Tarikh lahir : Januari 2000
Hobi : Lepak bus stop, mengumpul setem.
Kenangan manis : Membawa 10 kilo gula pasir.
Kenangan pahit : Putus cinta dengan Yamaha R1 kerana halangan keluarga dan darjat.
Prestasi : Pernah menewaskan Modenas Kriss di Alor Gajah, pernah cucuk belakang Yamaha SS di Sungai Udang, tetapi kalah mengejut kepada KLIA Monorail di Salak Tinggi.


***


Sayang, nanti saya janji, saya ganti Soraya dengan mesin yang lebih hebat. Dan lebih comel. Jangan sedih-sedih sangat. Nanti yang part comel tu, saya buat lagi epik dan full of love. Amacam?


Kepada Keril Samad, aku nak kau buat design muka pompuan tu lagi great kat motor baru aku nanti. Jenis sekali orang kampung pandang, terus rasa berdosa.

Tuesday, July 12, 2011

Bas

"Banyak-banyak bas, bas apa yang paling kecik, paling pendek di dunia ini?"

"Bas kilang?"

"No."

"Basikal?"

" No."

"Bas sekolah Uncle Chong Taman Indah?"

" Nope."

"Okay, surrender. Apa?"



Aku tarik nafas panjang.


"Basmathi..."




Okay. Tak lawak.

Thursday, July 7, 2011

Ini video saya dan Rebecca




Aku belek-belek balik dalam folder handphone aku, ada video ni. Entah bulan bila punya entah,aku pun lupa.

Ini laluan belakang Lim Kok Wing University. Pukul 2-3 pagi memang horror tak patut. Tapi masa video ni dirakamkan, tengah banyak kereta. Lampu jalan pun macam orang buat fun fair. Tapi, bila sampai masa lampu jalan satu pun takde pukul 2-3 pagi tu, memang rasa nak ikut jalan jauh pun ada. Jauh maksud aku, bukan la ikut jalan kat Mentakab ke, Simpang Pulai ke. Jauh sikit je la. Aku pulak memang malas nak kotor tangan nak bergelut dengan langsuir. Tahu tak, langsuir punya sengat, kat hospital putra ke, hospital universiti ke, Hospital of Hong Kong ke, pun takde penawar. Tahu tak? Tak percaya tanya Dr. Rozmey.


Tak. Aku tak takut. Cuma malas je. Kan Kak Nor kan?

Wednesday, July 6, 2011

Khamis means STOP!


Buat masa ni, blog aku cuti. Sebab esok kan hari Khamis. Kalau dah esok hari Khamis, dah tentu lah malamnya ialah malam Jumaat. Dah malam Jumaat, tak reti-reti nak baca yassin?

Jadi, blog aku cuti. Nampak tak konsep dia kat situ?


***


Okay, semalam aku pergi One Utama di Bandar Utama Damansara. Tapi tak boleh lawan la yang Tampin punya ni.


Tampin. U name it, u gadit...


Ah, Datuk Shaziman Abu Mansor, penat tau I tulis pasal Tampin...