Saturday, December 31, 2011

Tahun baru

Tahun baru?

Heh.

Aku dah buat azam masa Awal Muharam lepas.

Sebagai pelengkap jadual, aku ucapkan Selamat Tahun Baru, baby!


Okay, aku migrain.

Wednesday, December 28, 2011

Kita

Kiranya engkau mengejar cita-cita,
aku pula memeluk mimpi-mimpi,
lalu antara kita,
siapakah akan tertinggal di belakang?

Saturday, December 24, 2011

Keluar

Sesiapa, tolong bawa aku keluar dari bilik ini. Dan bolehkah kau berikan aku bahagia untuk hari ini saja?

Kalau tak boleh diam-diam saja. Biar aku usaha sendiri.

Friday, December 23, 2011

Jumaat yang tak berapa nak solid

Sebenarnya hari ni, mood aku tak berapa baik. Daripada bangun tidur pagi tadi, sampai lah ke malam ni, banyak benda yang cepat membuat aku naik darah. Banyak juga benda yang aku rancang tak menjadi. Tapi aku sorok di sebalik muka yang takde watak ini.

Betullah, kita takkan dapat mengikut sangat apa kehendak orang lain terutama orang yang rapat dengan kita. Oleh kerana aku dilahirkan cool, bermakna aku boleh muhasabah diri untuk terima keadaan yang tidak memihak diri aku. Bersabar se-power mungkin. Alhamdulillah, aku dilahirkan sabar walaupun keturunan aku bukanlah dari keturunan sebegitu.

Kawan sekerja aku cakap tadi, mungkin ini pembelajaran bagiku untuk mengharungi dunia rumahtangga kelak. Ermm...rasa macam lama pulak guna perkataan 'kelak' tu. Jadi aku guna 'nanti'. Okay, mungkin ini pembelajaran bagiku untuk mengharungi dunia rumahtangga nanti. Ye, memang aku dah gatal nak kahwin. Ada masalah? Hee...

Dulu, aku selalu nasihat dekat orang lain termasuk Cik Nora, supaya jangan terlalu berusaha keras sangat dalam mencapai sesuatu sehingga minda terlalu fokus kepada satu perkara sahaja. Biarlah apa yang kita rancang itu kita usaha secara biasa-biasa saja dan selebihnya Tuhan akan menunjukkan arahnya. Kita hanya follow the flow. Maksud aku beserta dengan doa dan sedikit usaha la. Faham kan? Bukan takde usaha. Kalau takde usaha, baik kau jadi pokok manggis. Jangan jadi orang.

Sekarang ni, entah apa yang aku merepek pun aku tak tau la... yang korang baca je apahal? Bagi la kata-kata semangat sikit kat aku ni.


Out!

Tak kena

"Eh, Sani, kunci opis kau nape dah longgar?" tanya Kak Zai.

"Dia tak kena Kopi Janda lagi, memang la..."jawab aku mantap sambil buat kerja.

Wednesday, December 21, 2011

Kucing

Minggu lepas masa dekat kampung, sepupu aku, Amir, yang kecik darjah 1 sorang ni tiba-tiba tanya aku.

"Along Ayush, nak teka-teki tak?" soalnya time aku tengah tengok tv cerita binatang.

"Erm, apa dia?"

"Kalau Along terer, kucing apa yang warna warni?"

"Erm? Warna warni? Puss in Boots?"

"Salah..."

"Kucing parsi, kucing siam, kucing Syafiq(kat kampung aku ada sekor kucing nama Syafiq)?"

"Salah..." katanya selamba sambil makan coklat.

"Oggy and the cochroaches?"

"Hihihihi...salah..."

"Abis apa?"

"Jawapannya ialah...."











"Kucing pakai baju pelangi..." jawabnya sambil suap coklat dalam mulut.


"Kelakar la kau ni...kecik-kecik dah kelakar..." kata aku sambil genggam buku lima dengan padu.

Tuesday, December 20, 2011

Kau menang

Kau yang tidak pernah ada dalam senarai bidadari anganku
tidak pula pernah sekalipun wujud dalam daftar mimpiku,
Kau yang dari hujung rambut ke hujung kaki
bukanlah perempuan yang aku mohon lewat doa-doaku kepada Tuhan,

Tapi kau hadir ironi sebuah kisah fiksyen cinta
sehinggakan aku tidak tegar lagi untuk menolak rasa sayang
dengan insan secomelmu.

Kau menang, Sayang...

Aku yang kalah, akan terus tersenyum
tersenyum untukmu...
Itu janji aku.


-en.sani-




Monday, December 19, 2011

Pengalaman saya kelepet sedozen polis - 3

Belum sempat aku jawab, polis sarjan merujuk hal tersebut ke sorang lagi polis pakai uniform lengkap yang betul punya pangkat 2 paku atas bahu. Setelah berbincang beberapa ketika, polis 2 paku datang ke aku.

"Kenapa tak renew roadtax? Lama dah mati ni..." tanya polis 2 paku sedikit lembut.

"Sebenarnya, saya ada masalah nak renew roadtax tu..." jawab aku gagap.

"Masalah apa?"

"Err...saya dah renew lama dah, tapi kedai motor yang tempat saya renew tu dia dah tahan roadtax saya sebab tak bayar hutang...duit tak cukup," kata aku slow dengan muka dramatik.

"Student ke?"tanya polis 2 paku.

"Ye, student kat Kolej *tuuuuttt*. Motor ni je lah yang harap saya pergi study hari-hari," jawab aku buat muka ekstra kesian.

"Bahaya bawak motor takde roadtax ni," kata polis 2 paku macam bapak-bapak.

Aku ejas muka jadi muka kucing.

"Saya tahu. Dalam masa yang sama, saya kena kerja sebab saya tanggung diri sendiri belajar...bapak saya takde," kata aku sambil ingat babak-babak menipu dalam cerekarama.

Polis yang lain tadi turut berkumpul macam takde kerja lain nak buat. 1, 2, 3, 4, 5...12 orang kesemuanya. Semua nak dengar aku punya cerita india.

Member muka myanmar berdiri senyap-senyap belakang aku. Rapat betul dia berdiri. Mulut dah la bau bangang.


BERSAMBUNG...

Saturday, December 17, 2011

Sabtu ini sebenarnya kosong...

If the world makes you confused
And your senses you seem to lose
If the storm doesn't want to diffuse
And you just don't know what to do
Look around, I am here
Doesn't count far or near
I am by your side.

***


Aku terpaksa berlagak okay bila kamu jauh. Sedangkan ia tidak begitu.

Sabtu ini sebenarnya kosong tanpa kamu. Melayan karenahmu. Mendengar bebelmu. Menyapa gelak ketawamu. Memujuk cemburumu. Membalas kata cintamu. Ya, Sabtu ini sebenarnya kosong tanpa kamu.

Cepat pulang sayang. Rindu.

Friday, December 16, 2011

Gula-gula

Minggu lepas, sorang member pompuan tengah berborak dengan bos, dan melihat bos aku makan gula-gula. Lalu dia pun teringin satu gula-gula jugak dari bos aku. Bos aku suruh ambil gula-gula kat aku.



"Sani, do you have sweets? Can I get one?" kata member pompuan.

"Yup, ada... Kiss me..." jawab aku.

"Wuuu~" katanya.







Aku bagi gula-gula Kiss Me perisa ceri.

Gedik.

Thursday, December 15, 2011

Rebecca (kadang-kadang meluat pulak letak nama kereta Rebecca)

Kereta aku(Rebecca) ada masalah pintu dekat sebelah penumpang hadapan sejak aku tinggalkan Rebecca kat mak aku masa pergi Langkawi hari tu. Kena buka pintu dari luar. Kalau daripada dalam tak boleh buka. Aku saja tak pergi betul. Bukan apa, malas nak pergi singgah pomen, aku pantang pergi kedai kereta. Mesti nafsu membuak-buak nak tukar barang yang takde kena mengena. Membazir tahu tak? Baik salurkan duit tu kepada hal-hal yang berfaedah seperti membeli mekdi dan helikopter.

Keril Samad naik kereta aku hari tu. Sampai lokasi, dia buka pintu tak boleh.


"Apasal pintu ko ni? Tak boleh bukak..."

"Ko bukak tingkap dulu, pastu bukak pintu tu daripada luar..."

"Aik, macam tu plak?"

"Biasa la, tak bagi makwe lari..."

"Peh, power...power..."


***

Tempat duduk Rebecca dah tukar kepada seat yang lebih best. Yang mana seat belakangnya hanya untuk kuota 2 orang penumpang sahaja. Penumpang ketiga di belakang kalau nak duduk boleh jugak, tapi terpaksa bertindak lucah di tengah-tengah seat yang berbonggol.

Kat opis. Masa nak pergi makan tengahari bersama 2 orang member.


"Aik, tempat duduk belakang ko memang 2 orang je ke boleh duduk?"

"Ha'ah...biasa la...itu kita namakan sebagai perancangan keluarga..."

"Hahaha...bongok!"

Tuesday, December 13, 2011

Ong-Bak Rindu

"Sayang, jom tengok wayang, Ombak Rindu..."

"Jom. Nak sangat. Tapi, abang tahu tak, novel Ombak Rindu lagi best daripada filem?"


"Dalam novel takde Maya Karin..." dalam hati je la.


***


Last aku tengok wayang dah lebih 4 bulan lepas kot(gila tak campur masyarakat sungguh...busy tau). Cerita Larry Crowne aku tengok sorang-sorang. Kalau diberi pilihan untuk tengok wayang cerita-cerita lama dengan Cik Nora, aku nak tengok filem Inception, A Beautiful Mind, Forrest Gump, The Reader, Life Is Beautiful dan Saving Private Ryan dengan dia. Hee...

Nak sayang?

Sos

Sos BBQ Domino's Pizza rasa sungguh india.

Tobat tak nak makan lagi aih...

Saturday, December 10, 2011

Ranggi minum petang

Satu petang yang redup dan angin tak berapa nak meniup, aku bertiga bersama kawan-kawan pergi minum dekat satu kedai mamak area Cyberjaya.


"Minum apa?" kata brader mamak.

"Nescafe tarik..." jawab member pertama.

"Ermmm...Milo panas..." jawab member kedua.


"Abang minum apa?" tanya mamak ke aku sebab aku senyap.


"Aaaaaaaa..." aku.


Mamak angkat kening tunggu aku. Ambik order pun muka nak serius. Biasa biasa sudah la.



"Aaaaa....aab, aab laut chalennnn....woooo....aab, aab laut chalennn...." jawab aku.



Bebulu je beliau.



Hey! Customers is always right, tahu?


***




Toksah nak hipokrit sangat cakap korang tak tahu ini lagu apa. Best okay lagu ni. Kahkahkah!

Wednesday, December 7, 2011

Siri berborak dengan makwe - Edisi Disember

Aku : Sayang...

Dia : Ye...

Aku : I wanna say something...

Dia : Emmm...apa? Cakaplah.

Aku : SOMETHING

Dia : (icon hangin satu badan) Abang nak kena gigit?



***
Jangan biar hambar
setelah kau harungi bersama
satu lebuhraya yang panjang
yang lurus
yang bosan.
Hiasilah dengan bunga gurauan
di setiap sudutnya
agar dia tidak berhenti
di persimpangan.

Monday, December 5, 2011

Pengalaman saya kelepet sedozen polis - 2

Aku panik. Berderau darah tu jangan cakap la. Dalam kepala otak aku dah fikir tolak motor ke balai lepas tu kena tidur lokap. Lepas tu satu hal lagi, aku menumpangkan kawan aku yang muka dia memang myanmar habis. Walaupun dia bukan myanmar, tapi dia adalah warga Malaysia jugak. Cuma dia ni asal Sarawak. Bangsa Kelabit. Muka takde melayu punya. Rupa paras nak gangster. Dia pernah cerita yang dulu masa dekat Miri, dia ada join satu kongsi gelap. Aku risau mana la tahu kawan aku ni bawak senjata seperti kerambit ke, revolver ke, pisau rambo ke dalam poket kang, naya je kena soal siasat dalam bilik gelap.

"Berhenti, berhenti! Mana nak pergi tu? Stop!" sound seorang prebet dengan keras dan sombong setelah melihat aku macam nak buat U-turn.

Aku jadi kaget. Lalu aku stopkan motor aku setelah tiba-tiba beberapa lagi anggota polis datang mengelilingi motor aku. Di pinggang setiap daripada mereka ada tersisip sepucuk pistol. Adalah tidak molek kalau aku melawan dengan tangan kosong.


"Tunjuk lesen, IC, dengan roadtax..." kata polis prebet tadi dengan muka berlagak baru keluar akademi. Tengah semangat nak cari saman.

Aku senyum payau. Keluarkan lesen dengan IC tangan menggigil.

Polis prebet check. Dia angguk. Semua okay.

"Roadtax mana?" tanya polis prebet lagi.

Slow je aku buka seat motor tempat letak roadtax.



"Ermm...bulan bila mati ni? Nak 3 bulan dah mati ni??" polis prebet tiba-tiba melenting.

Yang kawan-kawan polis prebet yang lain berkerumun kat motor aku. Yang sorang tu check IC member aku yang muka myanmar tu. Budak muka myanmar tersengih-sengih macam la gigi dia indah sangat.

Aku dah panik.

"Bos, budak ni ada masalah..." kata polis prebet ke seorang polis lagi pakai preman tapi nampak gaya macam pangkat sarjan.

Polis sarjan check. Kening berkerut. Ejas spek mata.

"Ni apahal roadtax tak renew ni?" kata polis sarjan.

"Err...sebenarnya, saya...saya..."

"Saya apa?!"


Tangan dia buat-buat pegang pistol.



BERSAMBUNG...

Sunday, December 4, 2011

Untuk 12 tengah malam ini


Sayang, please grow old with me, I know I will...I know that I will never leave you. I want to tell you that I saw the world in you, you mean everything to me, and all I want is for us to be together until our last birthdays, for forever and a day.

Hadirmu 21 tahun lalu, sebenarnya untuk memberitahu bahawa dunia ini tidak mustahil menemukan keajaiban.

Dan aku adalah manusia bertuah yang menyedari
bahawa sesungguhnya asal indah lengkung pelangi,
terbias datang dari sinar matamu yang jeli.


***

Darah ini akan pertahankan...

Friday, December 2, 2011

Panggilan nusantara

Kurang 2 bulan lepas, aku ada beli satu nombor telefon prabayar baru cap Digi. Nombor ni aku kategorikan sebagai nombor peribadi yang tak ramai yang tahu. Yang tahu ada la dalam 5-6 orang je. Khususnya untuk Cik Nora sendiri, sebab memang aku beli nombor ni untuk dia. Senang nak sms dan call.

Pada suatu hari yang suam-suam kuku, aku sedang kusyuk membaca fesbuk di opis. Tiba-tiba henpon nombor Digi aku berbunyi minta diangkat.

014-965XXXX

Nombor tidak dikenali.

Aku jadi pelik. Siapakah gerangan nombor itu?

Aku tekan 'Angkat'.


"Helo..." jawab aku sweet.

"Hallo, Wajiman mana?Gue mau bla bla bla(aku tak faham apa dia cakap)..."kata mamat yang sah-sah la Indon dengan suara mintak kena pijak laju-laju.

"Eh, sorry...Wajiman mana? Salah nombor ni beb..." kata aku kat mamat Indon tadi.

"Err...salah ya? Ini siapa ni?" katanya.



"Ini Aaron Aziz," jawab aku tegas.

"Owh...maaf yak..."

"Sokay..."



***


Hai, saya Aaron Aziz.

Thursday, December 1, 2011

Siput

Dia : Abang makan apa tadi?

Aku : Makan siput sedut, sayang...

Dia : Apa tu? Nia tak tahu...

Aku : Errmm...apa eh. In english abang tak tau la nama betul dia, sayang...nanti abang cari eh?


Takkan la aku nak cakap siput sedut tu in english, 'suck snail'? Merepek sungguh. Kan?

Pengalaman saya kelepet sedozen polis - 1

Lebih kurang tahun 2006 dulu, masa aku masih bermastautin di Melaka, aku ni boleh dikatakan seorang remaja yang rebel dan kaki naik motor, berpeleseran tak ingat maghrib dengan rakan-rakan lain. Masa itu, semuanya indah. Tiada rasa bertanggungjawab sangat. Tiada ingat nak buat duit sendiri. Belanja duit PTPTN pergi beli kasut. Tiada komitmen dengan makwe. Ibarat dunia itu tak kejam sangat di kemudian hari.

Masa itu aku ada sebijik motor power iaitu sejenis Yamaha SS 110 kuasa kuda, jenis kalau bawak wheelie sebijik macam Norick Abe. Yamaha SS ni memang power. Kalau dekat Kota Laksamana dan Jalan Ong Kim Wee nyonya-nyonya ramai yang naik darah bila motor ni lalu. Jenis motor makan sumpah. Sebab tu motor tu sekarang status dia ialah tidak dapat diketahui. Mungkin dosa-dosa silam yang menghantui.

Dipendekkan cerita, ada satu masa ni roadtax motor aku dah tamat tempoh nak 3 bulan dah. Tak boleh nak renew sebab ada masalah teknikal. Nak tak nak aku tawakal je bawak ke hulu ke hilir tanpa rasa berdosa.

Satu hari, aku bersama beberapa lagi rakan-rakan lain ke rumah mak angkat aku di area-area Selandar sana. Bersama sorang sebijik motor, dan yang takde motor buat muka tak malu mintak tumpang. Rasa nak siku je.

Balik dari Selandar, kami berkonvoi melalui jalan utama Ayer Keroh. Sampai satu selekoh betul-betul depan Mini Malaysia, tiba-tiba ada roadblock oleh sekumpulan polis. Ini operasi jalanraya yang betul-betul punya operasi jalanraya. Takde main-main punya roadblok macam dalam drama Yusof Haslam tu.

"Astaghfirullah..."



BERSAMBUNG...