Monday, August 22, 2011

Duit raya

Hari raya dah nak dekat. Gaji tak keluar lagi. Persetankan dengan shopping raya, aku tak 'into' sangat scene shopping raya ni. Orang pergi beli baju, aku masuk kedai buku beli novel. Bongok tak sudah. Untuk rekod, aku hanya beli sehelai seluar untuk raya ini. Baju melayu aku repeat pakai untuk 3 tahun berturut-turut. Aku dah suruh wan kecikkan sikit sebab aku dah kurus *baca dengan nada riak dan not tinggi*.

Tahun ini aku sengkek sikit. Duit raya untuk famili entah aku boleh support ke tak lagi macam tahun-tahun lepas.

Kepada anak-anak buah, sepupu sepapat aku yang kecik-kecik bersusun macam hamster tu, aku mintak maaf. Tahun ni bukan tahun untuk berseronok-seronok dengan duit. Aku bagi duit, korang beli Tora datang lagi la, beli aiskrim Malaysia la, beli kad kuasa Ben 10 la. Cuba lah bawak-bawak menabung. Buat penat tivi tu buat iklan memberi contoh menabung itu adalah amalan yang mulia dan boleh beli rumah banglo kalau dah dewasa kelak.

Jadi, tahun ni, kepada anak-anak buah, sepupu sepapat yang kecik-kecik tu, aku akan bagi sampul di bawah ni saja. Ingat senang ke nak dapat?


Ini sampul aku jumpa masa kemas almari kat kampung hari tu dan terus terfikir niat jahat disampingnya.


Ingat wahai adik-adikku, prosperity lebih penting dari wang ringgit. Ingat tu sampai tua. Kau orang pasti akan menyesal satu hari nanti kalau kau orang tak ambil nasihat aku ni dan simpan serta pateri di lubuk hati yang paling dalam.


Selamat Hari Raya Aidilfitri. Dah buat silap, ayat kena madu. Kena ingat!

2 comments:

Nora said...

abg nak duit raya....

en.sani said...

nak duit raya kena la datang raya,makan kuih raya dulu...