Friday, August 12, 2011

Menumpangkan ustad

Petang Selasa hari tu, pukul 4.30 petang lebih sikit, aku dan En. Azhar turun dari opis untuk pulang ke rumah. Aku menumpangkan En.Azhar yang kebetulan satu perjalanan yang sama. Petang itu panas terik. Jenis kalau keluar opis, mata jadi kecik kecik menahan silau.

Aku memandu kereta di satu jalan yang lengang. Kemudian nampak seorang ustad muda yang berjalan kaki menuju surau. Jauh juga surau kalau nak diikutkan. Berlecak jugak celah kelangkang ustad tu kalau bawak berjalan dalam panas terik ni.

En.Azhar mencadangkan aku untuk menumpangkan ustad muda itu sekali memandangkan surau itu berhadapan dengan rumah En.Azhar. Aku setuju.


"Assalamualaikum, ustad. Mari la sekali saya tumpangkan ke surau," kata aku dengan not rendah dan menantu pilihan.

"Waalaikumsalam, eh, takpe la...saya boleh jalan kaki. Dekat je ni," balas ustad muda lembut.

"Panas ni ustad, mari la sekali, saya pun kebetulan lalu depan surau," ajak aku lagi sambil mem-follow kelajuan ustad muda berjalan.

"Baiklah, terima kasih, alhamdulillah..." jawab ustad muda lembut dan tersenyum. Aku menghulur salam.


Ustad muda membuka pintu belakang dan terus duduk. En. Azhar menghulur tangan ke ustad muda dan bersalam. Mereka kenal antara satu sama lain.




Tanpa warning dan sebarang petanda, tiba-tiba CD player kereta aku berbunyi;

"Baby, baby, baby uuuuu, like baby, baby, baby nooo, baby, baby, baby uuuuu, I thought you'd always be mine, mine.... " dengan volume tinggi.


Aku rasa sungguh loser masa tu.

3 comments:

nizamsani said...

lagu apa tu berbaby-baby?

Juana said...

selain pencil box pink polka dot, cd tu pun adik punyo gak ko? atau waghih sendiri yang minat budak rambut bulu jagung tu? he..he.. :)

en.sani said...

niamsani: hehe...buat buat tak tahu let-tewww~

juana: bukan kak...tu pakai usb lagu random...sey tak besalah kak...budak rambut bulu jagung tu mmg sey tak minat...