Thursday, February 10, 2011

Kamus Negori

Yang masih tak tahu, aku ni orang Negeri Sembilan. Lahir kat Negeri Sembilan. Membesar kat Negeri Sembilan. Makan nasik kat Negeri Sembilan. Sekolah kat Negeri Sembilan. Ada 5 tahun saja aku dapat melanjutkan pelajaran di salah sebuah universiti memasak di Kansas. Masa study dekat Kansas, aku pernah lempang budak Kansas satu kali.

Okay, ini bukan cerita Kansas.

Kadang-kadang, kalau aku dah teruja, slanga Negori aku secara automatik terpacul dari mulut. Dan itu ternyata membingungkan rakan-rakan aku yang rata-rata berasal dari Australia, Kanada, Mexico, Emiriah Arab Bersatu dan Kelantan.

Perkara ini terjadi petang tadi apabila aku sedang memancing, John yang merupakan seorang india bertanya aku apakah maksudnya 'kono libeh' semasa minda bawah sedar aku berkata sendirian memaki ikan tak makan pancing.

Adalah lebih molek aku bagi sikit kamus Negeri Sembilan-Bahasa Melayu bagi menambah pengetahuan anak-anak didik semua ya [cakap sambil ejas cermin mata cutting cikgu].


kono libeh - kena libas
dihimpap - dihimpit
spikar - speaker/pembesar suara
telibisen - televisyen
bega - degil
pembongak - pembohong
stedeng spot - stereng sport(ni ada tok sedara aku cakap, kahkahkah!)
jenereta - generator
azlan and the teippreta - Azlan and the Typewriter


Contoh ayat : Semaso memanjek pagar bagi mengelak dari kono libeh dek pak guard, Kassim tolah dihimpap oleh sebijik spikar yang disambungkan kek telibisen kodai makan lalu kantoi bodoh dongan pak guard. Osah eh bega Kassim ni. Dio tolah menggunokan kepakaran eh sebagai pembongak sejati dengan mengato an yang dio dari kodai aksesori keto sebolah tu sobab ngusha stedeng spot. Keto ey yang bunyi macam jenereta tu, stedeng eh dah patah anak eh gigit. Last sekali, Kassim melembutkan hati pak guard dengan menyanyikan lagu dari kumpulan Azlan and the Teippreta.

20 comments:

Jo Qusary said...

aihh... buat apo sosek sosek... libeh jo si tambi nu haa...

Jo Qusary said...

*buek apo

haha... minang aku lain sket cakap dia, dah bergenarasi tak guna bahasa minang

Anonymous said...

hak...hak....hak.....i like......

nuwuwuda said...

ada lagi...

celait=torchlight/lampu suluh

hahahahaha

мyΞ'™ said...

hahaha...

azlan and the teippreta - Azlan and the Typewriter


aku xboleh blah yg ni..cissss

en.sani said...

jo: kau minang celup,mano nak samo si pangka longan....

anony: hakhakhak...

nuwuwuda: ade lagi, enejeza - energizer

mai: sila belajar2 boleh blah...ringan di mulut, sedap di hati...

Anonymous said...

nasibbaik saya berketurunan jawa...kalau x leh join....hakhakhak

en.sani said...

kehkehkeh..sy pn ade darah jawa,tp bahasa negeri je...setakat sebut 'jawa' reti la...

Anonymous said...

hakhakhak.........

nuwuwuda said...

eh en sani, kue wong jowo sing orak iso ngomong jowo yo?...kehkehkeh...

en.sani said...

anony: hakhakhak...

nuwuwuda: sorry,i dont know sepatah haram...kehkehkeh...darah je ade jawa,tp xreti ckp...

nuwuwuda said...

ok, google translated: eh en sani, awak orang jawa yang tak pandai cakap jawa ye?... harap dah boleh paham

en.sani said...

cis,jiwaku diperkotak katikkan oleh wanita...

nuwuwuda said...

maaf

en.sani said...

kehkehkeh...

dLa said...

libeh? org perak pun ckp libeh gk. org perak suke sgt eh eh blkg. maleh le, pedeh le. ish2. haha

en.sani said...

kamu org perak ke?

yuna org perak jugak ke,slalu sebut libress....

mayra aish♥ said...

hahahaha..
ske ayat oseh eh!
:D

Anonymous said...

"Osah eh bega Kassim ni."

aku gelak guling...kakakakaka!!!

en.sani said...

mayra: osah la...osah...oseh tu jenama radio...

anony: jangan guling2...lantai aku tak sapu lagi...