Thursday, December 31, 2009

Incubator buat aku nampak bodoh.

Tengahari tadi, aku pergi makan dekat incubator. Incubator ni kitorang panggil merujuk kepada pejabat penyelidikan MSC. Entah apa yang MSC nak selidik pun aku tak tahu la. Setahu aku, incubator tu tempat orang menetaskan anak ayam secara tidak semulajadi. Dekat incubator ni ada sebuah kafe cool yang tiada tanda niaga. Tapi, lebih dikenali sebagai 'Kafe Yes Bos', hanya kerana owner kafe ini manjang tegur orang dengan berdialog "Yes Bos..."

Bila berkata orang meniaga makan dekat area town seperti Kuala Lumpur dan bandar-bandar besar lain, dah tentu la owner dia berasal dari Kelantan. Memang orang Kelantan ni pandai meniaga. Yelah, orang Melaka ke, Negeri Sembilan ke, Perak ke, Jerantut ke, takkan tak reti meniaga? Tak logik sungguh.

Selalunya, aku datang incubator macam biasa la. Nak makan nasik campur. Gulai siput sedut dia memang terbaik dari ladang. Memang kafe ni trademark dia nasik campur. Kau datang pukul 2 petang, kau dapat mangkuk buffet kosong. Macam tu la hebatnya.

Tengahari tadi, aku tak pulak rasa nak makan nasik. Sebab dah kenyang pagi makan gulai cendawan busut. Tengok aku tak makan seperti biasa, makcik owner kafe pelik. Dia tanya, tak makan ke hari ni?

Aku geleng je. Cakap sudah kenyang. Lepas tu, makcik tu dengan slanga Kelantan dia yang tak boleh nak adjust lagi, tanya aku.


"Adik taknak try ke makan halakak?"

Aku kerut kening. "Ape tu?"

"Sedap, halakak.Tukang masak baru masak".


Aku tak tahu la, bunyi dia aku dengar macam HALAKAK ke HALAKAH, something like that la. Bunyi macam makanan arab pun ada. Time dia sebut tu, aku terus tangkap suratkhabar HARAKAH. Takkan HARAKAH dia goreng?

Aku jawab lembut. "Takpe la makcik. Esok-esok saya makan 'benda tu'".



Aku pulang ke pejabat. Aku ceritakan dekat bos aku. Dia orang Kelantan. Aku ulang la apa makcik tu cakap.

Bos aku jawab. "Weh bengong, bukan HALAKAK. Makcik tu cakap ala card, ala card!"

Cilake. Ala carte la bodoh. Aku rasa, itu kebodohan aku yang terakhir di tahun 2009 ni.

8 comments:

Anonymous said...

hahahaahahalakah....
kau ingat suratkabar harakah boleh goreng?

-en.sani- said...

sape cakap tak boleh? masa aku kecik2 main masak2 boleh...

tak mahu ada nama said...

terbaikk...hahhahaa...sani memang tak pernah paham apa org ckp...hahahahha

-en.sani- said...

sape cakap tak paham? sory sket...

Anonymous said...

diri sendri ckp pon dia xphm.
ai la sani..~

-en.sani- said...

saya bukan orang kelantan. seumur hidup saya pergi sekali.masa kecik...lalalala~

abah kau ijau said...

ala carte la bongok!

-en.sani- said...

hahaha...ala carte tu bahasa perancis. tau aku. bos aku tulis ALA CARD kat sms....hahahahaha~