Tuesday, April 6, 2010

Undang-undang di Malaysia siapa cakap ketat sangat, sampai nak gaduh-gaduh dalam dewan rakyat?

Masa dekat Tampin minggu lepas, aku keluar pergi shopping lebih kurang dekat Giant. Ramai dah budak-budak baru nak naik dekat Tampin ni rupanya. Muka masing-masing memang tak boleh nak cam. Baik lelaki, baik perempuan. Yang perempuan, keluar beli selipar dekat Giant pun nak pakai macam pergi konsert Jom Heboh. Mekap tak mahu kalah. Ada saja nak calit warna merah dekat pipi. Yang lelaki pulak, seluar kalau tak Levi's Golok, memang tak sah. Dipadankan dengan kasut warna menyerlah jenama amerika. Baju tee macam biasa. Mesti ada tulis, 'saya suka awak, awak suka saya?'. Ada jugak aku perasan, 'awak cantiklah, mak awak sihat?'. Bapak dia hijau. Tak boleh terima okay.

Aku macam biasa. Kalau tak beli makanan kucing, tepung gandum, dengan beras, memang aku malas nak jejak dekat Giant ni. Time nak beratur karang, memang sakit hati menunggu. Bukan main ramai beratur. Macam nak ambil rebat petrol dia punya ramai. Yang beli barang bapak dia saja, sampai anak cucu cicit dia suruh beratur kenapa bang? Nak kena tumbuk?

Lepas ambil barang nak beli, aku pergi beratur dekat belakang 2 orang anak muda seperti ciri-ciri yang telah aku nyatakan di atas. Dua-dua lelaki. Umur lingkungan 15-16 tahun. Rambut macam Tomok sorang, sorang lagi rambut Dr Romzey. Perasaan nak pijak aku simpan dalam hati. Sesekali budak dua ekor tu pandang belakang. Buat muka meminta sesuatu iaitu lempang. Tapi, aku kuatkan iman. Tak guna lah aku makan baca bismillah pagi tadi jika aku tak dapat kawal kemarahan.

Aku tengok dekat tangan masing-masing tak lain tak bukan barangan kecantikan lelaki. Gel rambut dengan syampu. Lagi sorang pegang air buah dan berus sabut. Sah mak suruh beli tu. Muka masing-masing nak buat macam artis. Sesekali dengar mereka berborak sesama sendiri, kalau takde diselit ayat-ayat orang putih memang tak sah. Ayat wat de hel, wat de fak, ekcuelli, u know wat dan hau ever kalau tak bubuh dalam percakapan memang tak sah. Cakap minang memang dia cover baik di hujung lidah.

Sampai giliran dia dua orang dekat kaunter. Juruwang merupakan kakak yang sudah sedikit berumur. Muka serius. Penat barangkali ramai pelanggan.

" Kak, ambil tu satu kak..." kata salah seorang budak tadi tunjuk ke arah kabinet kecil.

" Apa dia? " kakak tu jawab.

" Tu, yang warna biru hitam tu. " budak tu tunjuk ke selonggok kotak kecil-kecil.


Aku turut lihat sama. Aku geleng kepala.


" Kondom ni? " kakak tu jawab sambil tunjuk ke kotak kecil tersebut.

" Aha. Satu kotak. " budak tu jawab selamba.

" Apo kau nak buek dongan bondo ni? Ha? " kakak tu sound sedikit keras.

" Bapak suruh beli... " dia jawab.


Kakak tu sedikit akur walaupun dia turut geleng kepala. Dia capai sekotak kondom. Budak tadi buat muka selamba lagi. Aku dalam kepala memang dah set, budak ni tipu. Takkan bapak suruh beli kondom? Aku biarkan tanpa suara.


Setelah habis urusan jual beli, aku menuju keluar. Pandang kiri-kanan.

Di hujung jalan, budak-budak lelaki dua ekor tadi masuk ke asrama sekolah di sebelah Giant.

Budak-budak sekarang dah lain. Kerajaan, tolong ambil serius ini kes. Kalau tak boleh, sila lantik aku jadi menteri. Dapat jadi menteri sains, inovasi dan alam sekitar pun dah kira okay. Boleh la aku cipta roket air.

4 comments:

hani said...

akhlak da xde..otak ltak kt lutut

-en.sani- said...

hehe....mmg pn...tu pn kalo muat otak tu kat lutut...

Anonymous said...

btowl tu hani, takde akhlak....

-en.sani- said...

hani ade partner komen nmpak....