Wednesday, March 9, 2011

Pengalaman seram saya malam Selasa

Tok...Tok...Tok...


Aku yang ada dalam bilik tengah main game bola, tersentak dengan bunyi itu. Siapa yang mengetuk pintu rumah tatkala jam dah menunjukkan pukul 3 pagi? Aku biarkan beberapa saat. Sehinggalah berbunyi lagi.


Tok...Tok...Tok...Assalamualaikum!!!


Aku perlahan-lahan bangun dari kerusi, dan menuju ke pintu hadapan.


Tok...Tok...Tok...


Kali ini bunyi ketukan pintu itu semakin jauh pula. Aku jadi hairan dan berasa aneh. Dari segi hukum sains, semakin aku dekat ke pintu, sepatutnya semakin jelas bunyi itu kedengaran. Tetapi sebaliknya berlaku.

Aku perlahan-lahan membuka selak kunci pada pintu utama. Dan buka pintu.


Tiada sesiapa. Aku keluarkan kepala, dan check kiri kanan. Tiada sesiapa.


*bunyi cengkerik*



Aku jadi seram. Segala bulu jadi menaik. Satu persatu episod drama seram malam jumaat TV3 bermain di kepala otak. Puaka Niyang Rapik, Susuk, Durja Ningsun, Penunggu itu, Penunggu ini, Hantu Selipar Balik Rumah, Siri Bercakap Dengan Penggali Keledek, Hantu Asmara, Hantu Sembilu, Hantu Maria Mariana, Hantu Maria Mariana-2 dan segala jadah cerita hantu la aku mula terbayang termasuk sesekali ada jugak episod Jangan Tidur Lagi kendalian Adlin Aman Ramli. Aku mula membaca bismillah dan beberapa potong ayat lazim. Baca dalam hati. Kalau baca dalam mulut, dia boleh jadi riak.


Tok...Tok...Tok...

Bunyi itu berkata lagi. Kali ini lebih kuat.


Aku jadi tak sedap hati. Aku masuk ke bilik kembali.


Tv masih ON.



***



"Tok ketua pergi rumah anak dia kat Kolumpo agaknya. Tu sebab tak menyahut," kata seorang pemuda awal 20-an dalam TV1.


Celaka punya tok ketua. Susah sangat ke nak menyahut?

Aku lempang bucu meja.




Amaran : Sudah-sudah la main game bola tu Sani oi. Kusyuk benar gayanya. Baru pakai speaker surround, dah panik.

13 comments:

nuwuwuda said...

Eh? Hantu Asmara pun ada?

Jo Qusary said...

Hantu Kak Limah Balik Rumah takde? hahaha....

en.sani said...

wuda: ada...ada...kehkehkeh...hantu asmara 2 pun ada...baru kuar...

jo: takde2...tu kat wayang lg...tak kuar tv....

tengku_fir21 said...

cewah ckp ler ko layan asmara..ahaha gitulah..nk jadi pakwe maria farida..hahaha

en.sani said...

celaka...

nuwuwuda said...

En Sani pun tgk Asmara gak? Sampai hati Asmara kawin Melati. Dushum!...udah-udah, kat memane je aku dah meroyan nih!...Maaf En Sani.

en.sani said...

kehkehkeh...sori sikit...tak tgk ok...semalam habiskan masa kutuk asmara ade la...

nuwuwuda said...

ada gak masa nak kutuk, best kalau boleh ada perasaaan macam tuh!

en.sani said...

cewah...kamu nape takde prasaan mcm tu? cinta pandang pertama ke dgn asrama?eh..asmara?

nuwuwuda said...

takpelah, En Sani tak tengok pun, kalau saya cerita, tiada guna
-peace-

en.sani said...

:D

jeng3 said...

hahahah rase nk lempang kamu...bg per0t pecah je keje..sy anta hantu jaafar on baru taw..gedixx

en.sani said...

sila lempang saye...saye rela~