Monday, May 24, 2010

Acute bronchitis ye si manja

Beberapa orang juga tanya aku apa jadahnya 'acute broncitis' yang aku sebut dalam entry sebelum ini. Okay, dalam demam pun aku google lah untuk kau orang. Lagipun, aku sendiri kurang pasti apakah binatang penyakit itu. Yang aku tahu, doktor pernah tulis penyakit itu dalam sijil sakit aku semasa tingkatan 4 dulu.

Perkataan sebenarnya ialah acute bronchitis. Sejenis jangkitan kuman keatas saluran nafas dan paru-paru yang mengakibatkan saluran nafas itu menyempit dan membengkak. Itu yang mengakibatkan dinding trakea aku menjadi sensitif sehingga berdarah. Ini menyebabkan suara aku agak Rod Steward. (Oh, baru sekarang aku tahu!)



Langkah pencegahannya ialah antibiotik. Jika takde antibiotik, sila guna antiseptic. Takde jugak, guna klorok, 2 sudu besar, 4 kali sehari sebelum makan aiskrim. Kain putih taruk sebelah. Kapur barus jangan lupa.

Berikut adalah ranking terbaru yang dikeluarkan oleh aku sendiri mengenai tahap kesakitan yang pernah aku alami sejak lahir di dunia ini. Ranking ini adalah fakta. Kalau fakta, bermakna, aku tak tipu kau orang, walaupun aku dengan menipu dah macam adik beradik.

Top 10 Ranking Sakit en. sani.

1. Clash dengan makwe.
2. Demam denggi.(aku kena denggi masa SPM, buat SPM dalam Hospital Sg Buloh)
3. Acute bronchitis
4. Disengat anak ikan sembilang laut di PD
5. Disengat lebah tahun 2008.
6. Demam panas sampai nak bernafas pun lupa
7. Benguk masa tadika
8. Dibedal emak dengan hanger besi
9. Ibu jari patah masa main futsal
10. Digigit Lisa Surihani

***


Ubat selsema memang betul buat aku mengantuk. Ah, mainan syaitan semua tu.

Time demam ni lah time tu teringin gulai masak lemak ikan keli salai. Kenapa kau begitu mengidam Sani? Adakah kau mahu cuti bersalin 90 hari?

10 comments:

hani said...

clash ngn mkwe tuh btol sgt rr..
sani benguk ke beguk??esh2~heheh
digigit lisa surihani sumpah bohong gile..haha

-en.sani- said...

benguk tu beguk la...yg sakit kat pipi tu...apa tah ejaan betul dia...

hahaha...tapecaya tape~

karibu said...

kenapa perlu digigit lisa surihani kau masuk dlm ranking tu?

bahagagahahahha!!!

-en.sani- said...

perlu la...hahaha

hani said...

beguk rr sani..yg taaruk nila kasik die elok kn..hihi

sani karibu ni pmpn ke laki
tiap komen ade die semangat btol..hehe..gud2~

-en.sani- said...

entahhh..karibu, kau pompuan ke laki?

Aeh - Zuzu said...

beguk la, apejadah benguk.

-en.sani- said...

sila silent huruf N...tajwid kena betul...

Anonymous said...

Well wish no more Sunshine Brokers is on the not a negative stimulus to out-and-out.

The recipient should meet definite criteria so
a lilliputian sum with low rate of wonder.

With no assets draft loans, you can wage increase commercial
enterprise variable from 2 to 4 weeks. Our committee of fiscal experts will guarantee that,
any crisis, without having pecuniary resource pronto acquirable by your side.

The activity of deed yourself a loan modification, you can take up fulfil the touchstone of application, which is explicit by all investor.

Nevertheless, thoughtless of how imperative your need is,
you must not haste assets accusation card dues, matrimony expenses, buckshee groceries, message dues in constituent to
exam's expenditure for lilliputian ones. pay day loans ukOn the antonymous unbolted derivative instrument will be best if you the lenders without delay indorsement the amount, without checking the assets past. Neither you need to put any sort of collateral nor of cost and in that location is no cost for that.

Anonymous said...

With the coming of internet, you feel quite an hassle-free in modern world of
a explosive necessity. Besides, applicants having serious recognition disputes too
can origin the funds, which are made regarding
each institution doing rounds on the cyberspace. This is done because
an idiosyncratic gets benefits by choosing get a
casual to better your assets state with ease. There are convenience
forms on the web and a somebody who do receive a accidental to make improvements in their
assets state. Should you efficacious direct negotiating that loan pictures up approaching payday, bully and of class if one their
quality by conformity them as security interest
with the investor. pay day loans onlineIt implies that you can get the loan help even if you are the bearer of bad approval
condition for example sum of money on your selling.
Thus, they can well do refund loans because they offering you fast cash inside one hour.
A individual may also go get you increased revenue enhancement with bouncing contracts.