Tuesday, August 17, 2010

RM100++

Petang sebelum ke pasar ramadan Dengkil, aku singgah ke bank berdekatan. Keadaan kewangan dalam beg duit memang betul-betul mendatangkan keinsafan bahawa berjimat cermat itu adalah amalan mulia.

Keluar RM100. Mesin ATM bersifat keji dengan tidak mengeluarkan resit. Cis. Taulah baki tinggal sikit. Selepas memberi sekuntum tendangan padu ke mesin ATM yang amat Decepticon tersebut, aku berlari masuk ke dalam kereta. Hujan lebat petang itu.

Duit RM100 tu macam-macam bermain dalam fikiran. Duit makan buka puasa je dah tak cukup nak back-up sampai ke hujung bulan dapat gaji. Itu belum masuk duit minyak, duit beli topup, budak tabhligh mintak derma, digoda amoi menjual buku kanak-kanak. Haih. Macam-macam dugaan bulan puasa ni.


Adik perempuan aku yang bekerja di Giant Tampin, tiba-tiba sms,


" Salam along, kau nak beli set home theatre tak? Giant buat clearence stock... Nak raya ni, beli la..."


Aku keluar dari kereta, aku paranawei pokok kelapa berdekatan.

8 comments:

syakila said...

paranawei pokok kelapa 2 macam mna? macam best je. heeee :D

-en.sani- said...

nk paranawei jgn pkai baju kurung...tak menjadi...

keril said...

paranawei kena pakai hot pants sama singlet pagoda tapi kecik kan scale tali sangkut atas bahu tu. gunting bagi halus. done. jom paranawei! ;p

-en.sani- said...

ah...btol2...syakila,kalo rasa xnak bedosa jgn buat paranawei...

hani said...

hhahah..sengal..alaa bli jela sani..raye nii..ley tgk cite besh2 kt umh

-en.sani- said...

gile?nk raya makan ape sok?keladi bunting rendang?

syakila said...

haha. mna ada baju cam2. so xleh la nk wt paranawei 2. hahahahaha.

-en.sani- said...

hahaha..dah takde baju camtu, jgn bising2...ni kerja lelaki...keh3..