Tuesday, July 20, 2010

Hey geng...

Sedang aku menonton Astro cerita X-Men : Origin di kampung tempohari, ada seorang anak jiran datang ke rumah. Kecil lagi budak itu. Baru darjah 3-4 aku kira. Tengah sedap-sedap lempang orang cakap.

Menyusul di pintu ialah maknya.


" Wan ada? " kata itu makcik.

" Ada kat dapur, tengah karaoke..." jawab aku. Tang karaoke tu aku cuba rendahkan nada bagi tak nampak kurang ajar.



Makcik terus ke dapur. Anak lelakinya duduk tanpa diundang di sebelah kerusi yang aku duduk. Aku cuba buat muka kumbang.

X-Men : Origin tengah-tengah nak klimaks dia punya jalan cerita. Babak Wolverine tengah lawan dekat atas serombong asap. Budak sebelah aku pandang aku dengan tiada langsung rasa hormat.



" Abang, ada cerita best la! " kata itu budak separuh menjerit.

" Ha? Ape best? " jawab aku tanpa mengalihkan pandangan dari skrin tv.



Budak itu tanpa disuruh terus mencapai remote Astro di atas meja dan terus menukar siaran yang sedang rancak aku tengok.


Geng Bas Sekolah.


Hati aku membara. Tapi apakan daya, sifat sabar tu masih pekat dalam jiwa aku.

Lagipun, layan jugak Geng Bas Sekolah ni kadang-kadang.

6 comments:

firna said...

hahaha...padan muka...layan jer

-en.sani- said...

takkan nak lempang budak tu ye tak?

hani said...

hahha..kalo hani rmpaas blk remot tuka blk..sani bajet sopan..hehe

-en.sani- said...

ah...hani pun line2 geng bas skolah gak tu...mcm la org tak tau...

karibu said...

aku tgk geng bas skolah pun aku senyap2 tak bagitau orang...

-en.sani- said...

jangan hipokrit...bedosa.