Thursday, December 9, 2010

Kari ayam

Bagi yang ramai tahu, aku mempunyai seorang housemate yang merupakan seorang india. Aku jarang campur dengan dia. Itu sebab aku buat hal aku je. Aku tiada pilihan. Duduk satu rumah dengan beliau. Terpaksa. Kalau diberi pilihan, sudah tentu aku mahu satu rumah dengan Juliana Evans. Kan?

Pada suatu hari, iaitu semalam, housemate aku baru pulang dari kampungnya di Perak. Aku masa tu sedang menonton tv di bilik.


" Sani, sudah makan? " sapa beliau semasa menjenguk ke pintu bilik.

" Belum, " jawab aku.


Aku kalau hujung bulan, memang macam gampang sikit. Sanggup makan pisang sehari suntuk sebab duit dah habis. Dia punya lapar, memang maksimum. Time tu, kalau ada la kakak sebelah rumah goreng daun kelapa bagi kat aku pun aku sapu.


" Mahu makan? Saya ada bawak kari ayam dari kampung, " kata itu housemate.

Aku telan air liur. Kari ayam?

" Mari la makan sama, saya bawak banyak, " katanya lagi sambil siap-siap nasik atas meja.


Aku tak cakap banyak, terus duduk depan meja. Dapat kari ayam hujung-hujung bulan ni bukan calang-calang punya nikmat.


" Siapa bikin kari ayam ni? " kata aku.

" Isteri saya la. Sedap, " jawabnya.


Dia dah siap-siap dua pinggan nasik.


" Tapi, you boleh makan ka ayam tarak sembelih punya? Sikit saja makan, boleh kan? Tak haram kan? " katanya dengan muka manis.




Aku rasa tahun ni, itulah first time aku mencarut depan makanan. Mentang-mentang la aku tak nampak macam ustaz.

10 comments:

Pije. said...

hahahahaha!
sumpah aku gelak meletop weh.
kesian kau daun kelapa pun sebat ye kalau ado?
kah kah kah.

sabar ye.
kau sendukkan je kepala india tu.

-en.sani- said...

aku fikir ada malaikat tgk je...kalau tak,mmg kena sembelih india tu...kahkahkah!

Anonymous said...

haha. Tak rapat. mana dia nak paham. Lepas mencarut bantai tak ayam tu?? huhu~...O

nuwuwuda said...

saya nampak yang positif kat sini, dia baik hati nak share makanan yang bini dia masak, cuma cara dia tak kena, mungkin sebab jahil. Tunjukkanlah sifat2 Rasulullah terhadap org kafir, walaupun bukan Ustaz.

-en.sani- said...

anony: amboi...nak sgt ke mkn? ayam tak sembelih ni tak sedap kot...

nuwuwuda: amboi...makan dalam punya sound...kehkehkeh...panas kejap...

nuwuwuda said...

amboi amboi amboi...wahahahaha...janganlah marah

NiShA said...

nasib die bg taw sebelum makan..kalo die bg taw b4 makan..x nahas namenyer nak muntahkan balik sume...hahahah

-en.sani- said...

nuwuwuda: hehe...tak marah...geramm..

nisha: tu la...ingt biawak ke nak muntah2 maknan...hehehe

hani said...

hee.. cian dak sani nih..
da la tgh lapo ye. esh2~ ;)

-en.sani- said...

hai hani...