Wednesday, March 3, 2010

Bila benda-benda jahat, pasti melibatkan kedai mamak

2006

Malam itu, aku dan Shah ada projek besar. Projek ini memang kami dah rancang sejak beberapa hari lalu. Cuma masa tidak sesuai. Untuk tambah lagi keseronokan, kami ajak Hanafi(bukan nama sebenar) untuk join kami. Projek yang aku maksudkan adalah projek ronda-ronda sekitar bandar Melaka. Bunyi macam tak best. Tapi sebenarnya best. Malam itu malam kemerdekaan Malaysia. Yang ke berapa aku dah lupa. Aku lahir dekat Kaherah.

Petang hari tersebut, kami berpakat untuk berkumpul di kedai mamak Subaidah. Nama saja Subaidah, seorang awek pun aku tak nampak bekerja. Semua lelaki kulit hitam. Apa punya strategi pemasaran pun aku tak faham.

Aku dan Shah sampai dulu di kedai mamak. Hanafi lambat sampai. Alasan, mak dia suruh beli tepung gandum. Apa entah hari merdeka buat kuih. Tak reti match dengan keadaan. Agak-agak la. Orang dulu nak capai merdeka bersabung nyawa, dada berdarah, tangan patah, kaki calar-calar, air mata darah. Engkau sekarang senang-senang buat kuih. Tapi kalau kuih popia, tolong tapau 5-6 keping. Tapi, merepek juga kalau buat kuih popia pakai tepung gandum. Ada ke? Si bijak pandai tolong jawab.


Aku SMS Hanafi. "Bila mau datang?"

Hanafi balas, "Kejap lagi aku sampai. Tolong order aku air siap-siap."

Aku tanya lagi, "Kau nak air apa?"

Dia jawab, "Apa-apa je la."


Aku tanya Shah, air apa yang selalu Hanafi minum. Shah pun tak tahu. Kata Shah, jarang sangat dia keluar dengan Hanafi. Jadi, dia tak tahu. Ah. Mentang-mentang Hanafi tiada kakak. Cuba Hanafi ada kakak macam Julia Rais, jangan cakap Shah, aku pun selalu ajak Hanafi keluar minum.


Aku gamit tangan dekat mamak,


"Mamak, kopi kacip fatimah satu!!"




Aku angkat kening dekat Shah. Shah ukir senyum jahat.





.....mungkin bersambung.....

6 comments:

karibu said...

mcm chilake...kacip fatimah tuuu... cpt2 sket sambung cerita...

-en.sani- said...

mungkin sambung...so, jgn mengharap pada yg tak sudi...cewah...

ChieyxLulu said...

gyle kejiiiii :P

-en.sani- said...

tak kejiiiiiii ponn...keh3...nntikan sambungannya...miggu dpn~

hani said...

hahah..seb bek xyah tggu~..huhu

-en.sani- said...

da la hani...geget kang...