Thursday, March 25, 2010

Penyelesaian matematik paling 'cikgu-saya-nak-berhenti-sekolah' punya tahap

Kepala aku sedikit pening. Aku perlu menyelesaikan masalah matematik moden ini dengan kadar segera. Sudah lama aku tinggalkan kertas SPM matematik moden. Walaupun keputusan agak cemerlang, A2, tapi, remaja mana yang tak reti matematik moden masa nak jawab SPM memang boleh diketegorikan sebagai tidak boleh fikir logik. Atau bahasa sainsnya, fungsi medula ablongatanya memang beku. Sebeku-bekunya. Aku yang selalu ponteng kelas masa kelas matematik pun boleh dapat keputusan cemerlang. Rahsianya? Kuasai bab pecahan dan sudut. Itu saja. Lain-lain hal nak petua, bagi nombor telefon dekat aku. Nombor telefon kakak pun lagi okay.

Berbalik kepada masalah matematik yang perlu aku selesaikan petang ini, persoalan ini memang betul-betul buat aku buntu. Memang tahap matematik tambahan. Oh ya, matematik tambahan aku masa SPM memang hancur. Aku ikut cakap cikgu matematik tambahan, katanya, 'tulis je formula dekat jawapan, dah dapat markah'. Last-last matematik tambahan aku dapat E. Macam gampang.


Masalah matematik ini memang rumit. Tahap-tahap Alaxender Graham Bell punya perkiraan nak cipta telefon. Aku capai sekeping kertas kosong. Sebatang pen. Otak ligat memikirkan formula apa perlu aku guna untuk menyelesaikan masalah ini. Kalau tak selesai juga, memang parah aku hari ini. Aku pertaruhkan cecair otak aku paling genius di celah-celah lipatan otak itu. Itu sisa-sisa genius aku yang terakhir.

Guna formula sudut. Tak jalan. Guna formula pecahan. Tak jalan. Guna penaakulan mantik. Tak jalan. Penyelesaian masalah secara glokal? Lagi tak jalan. Hampir setengah muka surat aku buat perkiraan. Tiada jawapan yang betul-betul tepat dan aku mahukan. Ini yang aku tak gemar benda-benda subjektif ni.



958065902394823904-230498304893-504958-340590345-93485903485-90485-0940883476534785978234823904902587048750890348503495687608954654616512188803495845902-4092-3409342342131545146546255649898135

Okay, anggap perenggan di atas macam cerita Matrix.





Aku putus asa. Okay. Sekarang, aku buka soalan ini kepada para pembaca. Sila beri penyelesaian secepat mungkin. Aku belanja kau orang sekuntum senyuman yang paling suci pernah aku buat. Okay?








Soalannya berbunyi begini:


Dalam wallet aku ada sekeping not RM1.00. Agak-agak boleh beli apa untuk makan malam?


***

Bro, lu ada nombor telefon Adi Putra tak?

6 comments:

karibu said...

nombor telefon Alaxendr Graham Bell pun aku takde bro...

arexam said...

0123456789 tu la no nya...

jawapan nya ialah meh tgk wallet kamu... aku leh tahu la...

utk mkn mlm at least magi perisa cacing lepas la...

-en.sani- said...

karibu : alaxender graham bell aku pun ada no tipon dia...

-en.sani- said...

arexam : ni lg sorg...megi perisa cacing tu bukan makruh ka hukumnya?

karibu said...

adi putra yg pelakon tu ada la no tipon dia ha...nak?

-en.sani- said...

lu mmg kaki drama melayu kan?