Thursday, March 11, 2010

Aiman

Aku : Aiman dah besar nak jadi apa?

Aiman :
Aiman nak jadi Spiderman!


Ini yang aku marah ni. Mak bapak tak kawal anak-anak tengok cerita mengarut. Itu pasal, bila orang buat ceramah agama, datang. Bukan pergi minum kedai kopi tengok gusti.

Bukan apa. Cuba bayangkan Aiman yang baru umur 6 tahun, dah nak jadi Spiderman. Aku bukan tak sokong. Cuma, kerja-kerja Spiderman ni merbahaya. Panjat bangunan itu, lompat bumbung ini, lari anjing kejar, panjat paip, masuk serombong asap, nak kencing payah. Spiderman ni terdedah kepada risiko. Kalau takde pengalaman, takde kemahuan, hangat-hangat tahi ayam, jangan berangan mahu jadi Spiderman. Aku yang tangan kuat ni pun tak ambil Spiderman jadi kerjaya.

Aku ni, kalau jadi kerajaan Malaysia, jawatan Spiderman ke, Superman ke, Batman ke memang aku serap dalam kerajaan. Bukan apa, kira terjamin juga kebajikan superhero ni. SOCSO cover, EPF cover, nak buat loan senang, ada payslip , boleh kerja opis hour. Esok kalau buatnya tengah panjat bangunan jatuh, patah riuk, boleh juga masuk hospital wad kelas 2. Dah tua besok ada pencen. Takde la keluar Bersamamu TV3.

Kepada Aiman, kalau Aiman dah umur 12 tahun kelak, jumpa abang. Abang nak ajar jurus terkini memaki penjahat secara marathon. Pasti penjahat punya mata berkaca seraya mendatangkan keinsafan. Jangan lupa tau Aiman. Upah tak banyak. Kirim salam sama kakak Aiman kerja KFC tu, lepas tu pass nombor telefon. Amacam, deal?

4 comments:

Anonymous said...

mcm cilake punya pengajaran...ingat betul la...

-en.sani- said...

yg lu pecaya buat apa?hehe

Anonymous said...

niat nak menyimpang

paper tah...

-en.sani- said...

tak betul ke niat tu?