Saturday, March 6, 2010

Episod 2-Bila benda-benda jahat, pasti melibatkan kedai mamak

Berselera benar Hanafi menghirup air kopi kacip fatimah tu. Aku sesekali pandang Shah. Shah dekat hujung bibir dah terjungkit sebab nak gelak. Aku besarkan mata bagi amaran. Jangan bagi Shah pecah rahsia. Hanafi tengok kami senyap. Dia pelik. Aku berdebar. Tapi dia tak cakap apa-apa. Mungkin sedap sangat kopi kacip fatimah tadi. Takkan Hanafi tak syak apa-apa dengan rasa kopi tu. Itu la, masa kelas ekonomi rumah tangga, dia ponteng. Sekarang, mudah sangat orang tipu bab-bab rasa ni.

Hanafi hari tu turun mamak rambut nak tutup mata sebelah. Dah takde fesyen lain agaknya. Baju pulak tulis hari keluarga daerah mana entah. Kasut tak nak kalah. Kasut futsal kulit mahal. Macam iklan Nike punya kualiti. Tapi bila ajak main bola padang, main macam Khalid Jamlus. Khalid Jamlus pulak, beli kasut mahal-mahal main macam Jaafar Onn.

Habis secawan kopi kacip fatimah, Hanafi bersuara.

"Habis, malam ni pukul berapa?"

Aku, "Okay, kau tunggu kitorang dekat depan apartment aku, pukul 9."

Hanafi, "Okay. Nanti apa-apa aku call kau.Aku kena balik ni, mak aku kirim beli esen vanila."

Aku dah syak dari mula dah, memang mak dia buat kuih merdeka. Buat popia jauh sekali. Mana ada popia perasa vanila. Merepek pula rasanya. Sebelum Hanafi beredar, dia gamit tangan dekat mamak. Pantas aku dan Shah tahan.

Aku, "Weh, takpe...takpe...hari ni aku belanja kau minum."

Hanafi angguk kepala tanda setuju. Tangan sebelah aku halau mamak yang jalan ke arah kami nak kira bil. Takut pula kantoi dekat Hanafi. Hanafi dah start motor, baru aku panggil balik mamak suruh kira. Bengang mamak tu.

***

Malam tu, pukul 9 malam, aku terima SMS.

Hanafi : Weh, aku tak dapat datang la. Perut aku rasa lain macam!

Peh. Tak sangka efek dia itu macam. Selama ni aku ingat atuk aku cerita main-main. Atuk aku cerita, masa dia muda-muda dulu, dalam polis, pernah terminum kacip fatimah punya air rebusan masa dalam hutan. Malam tu, dia punya 'peranakan' termasuk dalam! Kucar-kacir dalam hutan cari tukang urut. Keh keh keh...

Esoknya, aku dapat berita, Hanafi tak keluar rumah. Tolong mak dekat dapur katanya. Sah, dah tukar jantina budak ni.



.....mungkin bersambung lagi.....

4 comments:

karibu said...

peranakan termasuk sialll...hahahahaha!!!

-en.sani- said...

takcaya tanye atuk aku...dia cerita kisah benar...

hani said...

hahahhaha !!...klaka nk glew!
seb bek dlm lab xley la gelak kuat2!..adoii..kne cover lak..org seblah da tgk2..haha

-en.sani- said...

jgn gelak kuat2 dlm lab hani...kang pustakawan marah...keh3...